Di Weekend KROG

Krogtest: Färgstark kombo en ren fullträff

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Hasselbo gör en lyckad entré på krogscenen. Här finns både ambitioner och charm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det bubblar rejält om krogkvarteren kring Tegnér­gatan, som tidigare dominerades av klassikern Rolfs Kök, en handfull gastropubar och det stimmiga tyska ölhaket Bierhaus. 

Den senaste tiden har något hänt. ­Kaféet Savant, som förvandlas till vinbar om kvällarna, är ständigt fullt och när­mare Sveavägen slår Bistro Bananas snart upp portarna i Lennart ”Hoa-Hoa” ­Dahlgrens gamla Broncos bar. Sedan hösten 2018 finns Nabo i hörnet uppe vid Tegnérlunden. Den stora satsningen Folkparken hade premiär för ett halvår sedan ett stenkast upp på Sveavägen. Det känns som att Danyel Couet måste ha varit smått klärvoajant när han valde att slå upp sin hjärtesatsning Allegrine i kvarteren för knappt två år sedan. 

Det senaste nytillskottet är Soyokafé ­Vasastan, som öppnade i januari några meter in på Döbelnsgatan på den södra sidan av Tegnérgatan. Om man ska vara petig är namnet därmed missvisande i och med att Tegnérgatan utgör gränslinjen mellan Norrmalm och Vasastan, där den sistnämnda ligger på den norra sidan. 

Bland de mest intressanta nykomlingarna får restaurang Hasselbo räknas. ­Krogen öppnade strax före årsskiftet i den lokal som tidigare huserade westernsaloonen Saddle and Sabre.

Ett annat klientel

För den som råkat besöka den tidigare ­hyresgästen har lokalen genomgått en ­total metamorfos. Borta är även sabrering (en förmåga som den tidigare ägaren ­gärna visade upp så fort tillfälle gavs), ­stora köttstycken och bourbon. Nu bjuds i stället matglädje, mellanrätter och ett ­ytterst respektabelt vinutbud.

Allt det murriga träet som förut dominerade inredningen är ett minne blott. I stället möts man av kala, ljusgula ­väggar, sparsma­kade bord och svenska pop­klassiker strömmandes ur högtalarna. Det är verkligen inget fel på spellistan, men volymen är lite väl hög för vår smak.

FAKTA
Hasselbo, Stockholm

Priser: Snacks 45–90 kronor, mellanrätter 125–195 kronor, efterrätter 50–235 kronor.

Antal platser: 45 plus 14 i chambre séparée.

Öppet­tider: Tisdag–lördag 17.00–01.00.

Köksmästare: Oskar Karlsson.

Adress: Tegnérgatan 9, Stockholm.

Telefon: 070-090 03 79.

Webbplats: restauranghasselbo.se.

Totalbetyg: 19 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Klientelet är också ett annat än tidi­gare, synnerligen spretigt med allt från ner­vösa unga par på första dejten till kollegor som uppenbart är på jobbmiddag. Bredvid oss under ett tidigt kvällsbesök sitter två ­äldre damer med läsglasögonen på och försöker att förtvivlat tolka menyn. Efter en kvart tar de mod till sig, kallar till sig servitrisen och undrar förläget varför man måste skriva allt på engelska nuförtiden. Varpå servitrisen ler, vänder på menyn och blottar den svenskspråkiga på baksidan.

Annars finns det fog för det anglo­saxiska. En av de tre unga ägarna, ­Cooper Palmer, är amerikan. De övriga två är hans fru Martina Wallenberg (jobbar inte på restaurangen) och Filippa Dahlberg.

Uppsluppet häng med spansk hetta

Men annars är det mycket franskt, inte minst i vinlistan som omfattar sex viner på glas både på den vita och den röda ­sidan.

Det är tydligt att trion tänker ett extra varv med maten. Det blir nästan alltid lyckat och ibland en riktig fullträff, som i den oväntat klockrena kombinationen ­kokos, rödbetor och dill. Eller vad sägs om den svenska bläckfisken med fläder och fänkål, som är precis lika smaklig. För det är just så menyn, som på så många andra ställen, beskrivs. Ett par, tre korta ord om smakkombinationen, så får gästen gissa sig till resten.

Fokus på mellanrätter

Tartaren på ryggbiff blir lite väl slätstruken smakmässigt. Betydligt roligare är kalvbrässen med majs och picklad scharlottenlök eller den krämiga vichyssoisen som i Hasselbos tappning blir något helt annat än den klassiska franska soppan.

Restaurangen må fokusera på mellanrätter, men storleken skiljer sig åt nämnvärt. Den dyraste, 195 kronor, är en generös portion av samma ryggbiff, grillad till perfektion. Om man väljer denna behövs det bara en ytterligare en rätt för att bli mätt. Annars rekommenderas tre, får vi höra från personalen.

Det enda undantaget på menyn är den rikliga ”taco-tallriken”. Men här pratar vi inte om några vanliga fredags-tacos utan en lika snygg som enkel tortillaservering för två med oxkind och oxtunga, bränd ­avokado och en radda såser. Det är en rätt som är svår att äta med bibehållen värdighet, men även väl värd att offra den för.

Krogtest: Paris på sparlåga Känner oss som stamgäster

Vi rundar av med dessertklassikern Eton mess i en lite för syrlig tolkning med yuzu och en äppelpaj med boveteglass som inte riktigt faller någon av oss i smaken. ­Bättre är den salta chokladpuddingen med mjölksorbet, och ett ostfat med Wrångebäck sitter heller aldrig fel.

Hasselbo är en kvarterskrog med ambi­tioner och charm och ett högre matbetyg är inte långt borta. Vi känner oss som stamgäster efter våra besök. Tegnérgatan är onekligen en matattraktion rikare.