Di Weekend KROG

Krogtest: En utmärkt comeback

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Calle P, med sina öppna glasväggar mot Berzelii park utanför, har en bistro- och kvarterskrogskänsla.

Banfa Jawla

Rena smaker utan krångel. Och prisvärt, med kvarterskrogskänsla. Nygamla Calle P är ett välkommet krogtillskott i Berzelii park.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I våras tvingades den populära ­kvarterskrogen Sixten & Frans på Kungsholmen slå igen på grund av en tvist med bostadsrättsföre­ningen. Med krav på en kraftigt höjd hyra och förkortade öppet­tider ­valde ägarna att lägga ned restaurangen.

Redan då tisslades och tasslades det om att verksamheten snart skulle slå upp portarna på ny plats. Var ville man inte säga. Men visst blev det så och till råga på allt i klassiska, och mer centrala, kroglokaler.

Under hösten har gänget bakom Sixten & Frans, tillsammans med Stureplansgruppen, tagit över Bistro Berns ingla­sade paviljong mitt i den lilla oasen Berzelii park. Samtidigt har det gamla namnet ­Calle P, välkänt för varje Stureplans-­yuppie med självaktning under 1990-­talet, dammats av och tagits tillbaka.

Kvarterskrogskänslan har man dock ­tagit med sig från Kungsholmen. Och det gäller att samsas om utrymmet i den ellips­formade lokalen, som kantas av långa skinnsoffor. Borden står tätt och ljudvolymen blir av förklarliga skäl hög.

Baren, som ligger direkt intill det ­öppna köket, är precis innanför ingången. Här trängs teaterbesökare för en tidig drink inför kvällens kultu­rella gärning. Även här är det trångt. För gästerna som sitter närmast gäller det att ­hålla koll på vinglasen eller riskera att de slås till marken när ­någon av de stående barbesökarna intill blir lite för yvig.

FAKTA
Calle P, Stockholm

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Mellanrätter 95–165 kronor.

Antal platser: 55.

Öppet­tider: Måndag–tisdag 11.30–24.00, onsdag–torsdag 11.30–01.00, fredag 11.30–02.00, lördag 17.00–02.00.

Kökschef: Frans Andersson.

Adress: Berzelii park 10, 111 47 Stockholm.

Telefon: 08-566 325 10.

Webbplats: callep.nu.

VISA MER
Smakar oförskämt bra

En väl frän doft slår emot oss från köket när vi kliver in vid ett av våra besök. ”Det luktar McDonald’s”, konstaterar den med bäst väderkorn i sällskapet raskt.

Den mindre smickrande doftassocia­tionen försvinner dock snabbt. Det är det enda missöde som vi upplever här. Calle P visar sig vara en angenäm återvändare som ­vägrar leva på gamla meriter.

Omtest: Calle P håller stilen

Efter ett inledande glas champagne släpper vi loss vår sommelier att matcha våra rätter med roliga och helt olika viner. Det blir strålande resultat. En oväntat stark serbisk flaska vitt korkas upp följs av en fullträff i form av en italiensk pinot nero.

Men maten då? Calle P uppfinner inte hjulet för andra gången utan kör på ett lika beprövat som stundtals uttjatat koncept: mellanrätter. Men till skillnad från en del andra restauranger begränsar man sig både smart och förtjänstfullt. Menyn består av tio rätter, varav blott två inne­håller kött. Tre rätter var räcker gott, upplyser servitören oss om.

Låt oss direkt konstatera: Allt smakar oförskämt bra. Köket övertygar stort på oss med rena, tydliga smaker och genom att aldrig krångla till det i onödan.

Vi får in en av de bästa råbiffarna som vi någonsin smakat med generöst med parmesan och krispiga bitar friterad jordärts­kocka. På andra sidan bordet serveras det en underbar savoykål i smörig sås och en hemmagjord pappardelle som verkar ha fått halva svampskogen med sig in, stora, matiga bitar av porcini och kantareller.

Varningen för hettan i mhamaran, den libanesiska röran av hasselnötter och rostad paprika, visar sig vara överdriven. I stället möts vi av väldigt runda smaker, tack vare fårosten som toppar rätten.

Krogtest: Aningen avslaget på Arnolds Prisvärda mellanrätter

Dessertlistan är kort, två val samt en bit chokladtryffel. Den dekonstruerade chokladkrämen med kardemummakaka, karamellglass och havssalt blir favoriten.

Calle P är ett välkommet nytillskott, ­eller snarare en återkomst, en kvarterskrog där det knappast kryllar av sådana. Dyrt är det inte heller, vilket får ses som sällsynt i ­mellanrättsvärlden (och i det här området) där notorna annars lätt springer iväg. ­Calle P blir vi gärna stammisar på.