Di Weekend KROG

Krogtest: Dubbel matglädje när Portal växer

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inredningen på Portal är sobert elegant. Den nya bardelen skymtar på andra sidan de välvda fönstren.

Banfa Jawla

Håller Portal i Stockholm, som utsågs till Årets affärskrog av Di Weekend för två år sedan, stilen? Svaret är ett rungande ja. Med en nyinvigd bardel är nu njutningen ännu större.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det har gått två år sedan Di Weekend utnämnde Portal vid Sankt Eriksplan till Årets affärskrog 2016, men det är först nu som restaurangen gör skäl för sitt namn – på riktigt. Portal har nämligen expanderat till andra sidan av den välvda öppning som gett krogen dess namn. Till höger ligger numera en nyöppnad bar, där det förutom dryck erbjuds en enklare meny med små- och mellanstora rätter.

I baren går det inte att boka bord och nivån på den service som erbjuds varierar beroende på publiktrycket. Vi får beställa vid disken innanför entrén, där menyn står skriven på en svart tavla, men får mat och dryck framburet till det bord som tursamt just blivit ledigt.

Ostron avnjuts vanligtvis bäst råa men på Portal har man lyckats få till en utmärkt gratinering med pecorinoost, vitlök och chili. Salta, men försvinnande goda.

Råbiffen är en riktig fullträff med grovskuren oxinnanlår i en kräm på lätt syrlig wrångebäcksost och majonnäs i blad av babygemsallad. Knaprig rostad lök gör rätten komplett.

Den som vill ha lite mer sting väljer ’Ndujamackan där den krämiga, kryddiga syditalienska korven kompletterats med ricotta och mandel och vilar på rostat surdegsbröd.

FAKTA
Portal, Stockholm

Pris: Förrätter 155-185 kronor. Huvudrätter 245-315 kronor. Desserter 75-110 kronor.

Öppettider: Restaurangen, måndag 11.15-23.00, tisdag-fredag 11.15-24.00, lördag 17.00-24.00. Baren: tisdag-fredag från kl 16.00, lördag-söndag från kl 12.00.

Antal platser: Portal, 72+14 i baren, Portal Bar: 26+8.

Köksmästare: David Ljungquist.

Adress: St Eriksplan 1, Stockholm.

Telefon: 08-30 11 01.

Webbplats: Portalrestaurant.se.

Senast testad: 2 december 2016 (22 poäng).

Poäng:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 21

VISA MER
Alla rätt på dessertmenyn

Vi kunde vara nöjda här, men för att sätta pricken över i prövar vi ställets efterrättskapacitet. Även här gör man alla rätt: mandelkakan med spritindränkta röda vinbär är enkel och okomplicerad - och hur god som helst. Den är dessutom perfekt i storlek att dela på två.

Nyhetens behag lyser alltså starkt över den nya bardelen, men den överskuggar inte restaurangen som håller stilen och är fortsatt populär.

Krogtest: Mellanrätter utan mersmak

Restaurangdelen av Portal serverar traditionell trerättersmeny, något som blivit allt mer sällsynt på moderna krogar.

Restaurangens version av råbiff imponerar inte lika mycket som barens. Den grovt skurna biffen är fräsch men syran från rödkål, silverlöken och den rivna pepparroten är lite för dominerande.

Av fem huvudrätter är en vegetarisk. Zucchinin är panerad och friterad och har sällskap av rödvinssås, ost, kantareller och smålök. Enkelt men läckert och mättande för att vara en vegetarisk rätt.

Den franska vakteln är Portals signaturrätt. Den urbenade fågeln har funnits på menyn ända sedan restaurangen öppnade, men med varierande tillbehör. Vid Di Weekends senaste besök serveras fågeln med en blomkålspuré, picklad rotselleri och gremolata. Oavsett tillbehör har vakteln aldrig gjort oss besvikna. Av den saftiga fågeln finns bara två avgnagda små ben kvar när rätten glupskt är uppäten.

Vakteln är från Bourgogne och vad dricker vi till den om inte just en utmärkt röd bourgogne som till vår förtjusning besitter en lite oväntad kraft. Portals sommelier Totte Steneby har varit med i framställningen, vilket framgår av etiketten. Om det inte vore för att uttrycket ”husets röda” har så negativ klang hade vinet kunnat säljas som sådant.

Krogtest: Sinnlig matkonst på Sensum Koll på tavlan lönar sig

En specialare vid ett av våra besök är en hjortstek som bara annonseras på svarta tavlan ovanför baren, därtill med en asterisk som berättar att det är krögaren och kocken själv, Klas Lindberg, som fällt djuret. Vi fick sista portionen av hjorten, men avsikten är att servera rätter på det viltkött som för tillfället finns att tillgå. Härnäst är en älg som skjutits i Småland på väg upp på menyn får vi veta. Om något av den återstår när detta publiceras är oklart, men det lönar sig hur som helst att slänga en blick på tavlan.

Sedan premiären hösten 2016 har priserna höjts med cirka 20-25 procent. Då kostade till exempel den dyraste varmrätten på menyn 265 kronor, nu kostar den (vakteln) 315 kronor. Portal är fortfarande en prisvärd restaurang, men inte samma fynd som då.

Vi har noterat att det inte är ovanligt att restauranger öppnar med en prisnivå, som ger höga poäng i recensioner och lockar gäster. När recensionerna är publicerade och gästerna strömmat till höjer man successivt. Det kostar Portal en poäng i kategorin prisvärdhet, som tidigare var en femma, men vad gör det när succén redan är ett faktum?