Di Weekend KROG

Krogtest: Desserterna lyfter på Tak

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Joey Abrait

För två år sedan fick då nyöppnade Tak Di:s prestigefulla pris Årets affärskrog och beskrevs som ”en riktig höjdare” i motiveringen. Tak håller fortfarande god klass, men ­totalbetyget blir snäppet lägre än tidigare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stjärnskottet Frida Ronge, som hämtats från Vrå i Göteborg, hade verkligen fått fason på restaurangen och hittat stilen direkt med ett kök där Skandinavien på ett lyckat sätt mötte Japan.

På den lilla krogen i krogen, Unn, ställde kockarna till med en sällan skådad show varje kväll för blott åtta gäster åt gången med topp-omakase från en rykande het teppanyakihäll.

Sedan dess har det hänt en del. Den fantastiska takbaren en trappa upp erbjuder fortfarande en av Stockholms bästa utsikter, men har ynglat av sig till taket intill och därmed mer än fördubblat sin yta. Här trängs nattsuddarna mellan trädäck, dj-bås och scener in till långt in på småtimmarna.

Tyvärr är Unn, trots strålande recensioner, redan ett minne blott utan att ersättas av något nytt koncept. Vi kan därför inte låta bli att stilla undra om den gastronomiska ribban har sänkts när vi nu gör ett återbesök två år senare.

Interiören, signerad Gert Wingårdh, är densamma som tidigare med gyllene, bitvis öppna skiljeväggar, runda vitryggade soffor och en elegant stramhet. Och det är fortfarande svårt att få bord, mycket tack vare det suveräna läget mitt på Brunkebergstorg.

FAKTA
Tak, Stockholm

Priser: Förrätter: 145-175 kronor, varmrätter: 255-385 kronor, efterrätter: 135 kronor.

Antal platser: 160.

Öppet­tider: Måndag-fredag 11.30-14.30, 17.00-24.00. Lördagar: 12.00-15.00, 17.00-24.00.

Köksmästare: Darren John.

Adress: ­Brunkebergstorg 2-4.

­Telefon: 08-587 220 80.

Webbplats: tak.se

Betyg:

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 3

Total poäng: 18

VISA MER

Misosmöret, som vi inleder med, rinner av det hemgjorda brödet, tillagat i ugnarnas Rolls Royce, en Jospergrill, och ner längs våra fingrar. Omöjligt att äta värdigt, men samtidigt oerhört läckert att tugga på medan man betraktar menyn.

Desserterna lyfter helheten

Köket har en viss ovana att gömma rätterna i ett berg av olika typer av sallader, som ofta inte ens står på menyn. Tatakin på biff döljs av lite väl mycket frisésallad och gurka, men har en härlig smak av sälta, grill och rostad vitlök.

Krogtest: Stora smaker på Lilla Ego

Även den svenska färskpotatisen göms i grönt och toppas med sjögräs, märkligt smaklös rökt gräddfil och stora forellroms­korn. Om det inte hade varit för dillen hade rätten inte smakat mycket.

Taks donburi är klassisk comfortfood, en generöst fylld risskål toppad med kyckling, kimchi och bakat ägg, som lider av samma syndrom. Rätten lägger sig som en varm, mättande filt i magen, men en nypa kryddning till hade inte skadat.

Men på dessertsidan briljerar Tak. Kombinationen rostad svart risglass med yuzu-kolasås och amarettokörsbär med en tjock chokladkaka som bas är helt klockren, om än något mäktig. Churrun med glass på grönt matchaté, körsbär (igen) och en oerhört fräsch rabarberkompott får också höga betyg. Välkomponerat och smart.

Serveringspersonalen är samtrimmad, uppmärksam och effektiv. Vi övertygas att dricka sake rakt igenom och det visar sig vara en fullträff. Till och med den snyggt formulerade påminnelsen om att vår sittningstid är på väg att ta slut levereras snyggt tio minuter innan det är dags att lämna bordet.

Krogtest: Smakligt utan sting på Villa Anna

Priserna har höjts med cirka tio procent sedan Di Weekend var här senast för två år sedan. Det kanske inte är anmärkningsvärt, men de vegetariska rätterna är i dyraste laget. En ”variation” av broccoli, sockerärtor och bönor kostar 255 kronor medan den matiga, helgröna varianten av donburin med svamptrion kejsarhatt, enoki och ­ostronskivling betingar 275 kronor. Det är lite väl tilltaget.

Tak håller fortfarande god klass, men ­totalbetyget blir snäppet lägre än tidigare. Det går inte att bortse från att Unn lämnar ett stort tomrum efter sig.