Di Weekend KROG

Krogtest: Delikat mat i förstorat format

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KAL LOKAL. Matsalen är trendriktigt avskalad med trärena bord. De sällskap som bokar en fast meny sitter vid enskilda bord.

Uppsalakrogen har växlat upp och tagit täten kring Olof Palmes Plats.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lilla Dryck har vuxit till sig och blivit Dryck & Mat. Platsen är densamma, det gamla stationshuset i Uppsala. Här återfinns den nya restaurangen i större lokaler, i järnvägsstationens norra ände.

När Di Weekend senast var på besök fanns det plats för endast 17 gäster i det som då hette Dryck. På Dryck & Mat kan nästan fyra gånger så många gäster dricka och äta. Det är nämligen ordningen här, att köket utgår från vinet och lagar maträtter anpassat till drycken.

Någon praktisk betydelse för gästen har detta dock knappast. Ett besök på Dryck & Mat förflyter på samma sätt som på vilken annan krog som helst, det vill säga vinet hälls upp i glaset, presenteras, och så vidtar en stunds väntan på att maträtten anländer till bordet. Dryckespresentationerna tenderar dessvärre att bli lite långrandiga och handlar i allt för hög grad om vinbonden och gården snarare än vad som hälls i glasen.

Stor meny värd sitt pris

Redan vid bokningen måste gästen göra sina menyval. Alternativen är en femrättersmeny för 1 350 kronor, inklusive vin, eller en trerätters för 930. Prisnivån kan vid första anblicken förefalla hög, men det beror i så fall på ovanan att se menypriser som omfattar både dryck och mat. När vi bryter ned menyn i dess beståndsdelar, framstår framför allt den större som klart prisvärd.

Stora mängder vin ingår, men servicepersonalen är tillmötesgående och tvekar inte att servera ett halvt vinpaket. Vid ett besök ordnas glasvisa lösningar för en person i sällskapet. Mycket uppskattat.

FAKTA
Dryck & Mat, Uppsala

Totalpoäng: 20

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Pris: Meny fem rätter inklusive vin 1 350 kronor. Meny tre rätter inklusive vin 930 kronor. A la carte (inte bokningsbar). Förrätter: 120-150 kronor. Huvudrätter: 195-270 kronor. Efterrätter: 95 kronor.

Öppettider: Tisdag-lördag från kl 17.00.

Antal platser: 60.

Köksmästare: Niklas Engemar.

Adress: Gamla stationshuset, Olof Palmes Plats 2, Uppsala.

Telefon: 0703-12 35 56.

Webbplats: dryckochmat.se.

Senast testad: 16 maj 2014 (19 poäng, då som restaurang Dryck)

VISA MER

Förutom de fasta menyerna finns en à la carte, men den är vad vi förstår endast avsedd för gäster som sitter vid ett långbord närmast de stora fönster mot rälsen, där tågen susar förbi med jämna mellanrum. Det ska dock understrykas att tågtrafiken inte är något som stör.

Fasaden mot Olof Palmes Plats har stora välvda fönster. Miljön är avskalad, kal rentav, med rustika träbord och stolar i skandinavisk design. En liten soffgrupp i 1960-talsdesign utgör det enda inslaget av textilier. Från en handfull barplatser har gäster insyn i köket. För att tona ned känslan av väntsal skulle en något mer ombonad inredning inte skada.

Krogtest: Smakfull nykomling

Den stora menyns upplägg är tilltalande, rejält tilltagna rätter på högklassiga råvaror.

Rätterna byts ofta, ingenting är sig likt mellan våra besök. Tyvärr uppdateras inte hemsidan. Menyn på nätet skiljer sig helt från den vi får presenterad för oss när vi anländer till krogen.

Gotländsk sparris först ut

Det börjar med grönt och fisk och skaldjur för att följas av kött och dessert.

Vid vårt senaste besök njuter vi av årets första sparris från Gotland, härligt spänstig och med klickar av den obligatoriska hollandaisesåsen. Rökt lax, laxrom och ett täckte av riven pepparrot ovanpå. En smakstart!

Detta följs av en välsmakande bit marulk som döljs av en potatis- och päronpuré. Lite väl sött, samtidigt som friseesalladen på toppen ger överdriven beska. Det är synd att inte fisken får spela huvudrollen.

Blixtrande smaker

Två kötträtter ingår. Reninnanlåret är välbalanserat med vinbär, ramslöksmajonnäs och torkad Karl-Johansvamp. Flanksteken serveras med en sås gjord på massor av smör, ”för att det är gott”, som kocken uttrycker det vid serveringen. Eller ”fet, god sås”, som det står på menyn. Det blir en delikat balans med syran från tomaterna och mild yoghurt.

Desserten är bastant, men väl avvägd, med rabarber i olika former och knaprig smuldeg.

Granne i huset ligger restaurang Stationen, som ingår i Svenssons krogar, Uppsalas dominerande krogkoncern. På andra sidan torget, i det gamla posthuset, ligger det nyöppnade hotellet Elite Academia. Där har Melker Anderssons Miss Voon fått en systerkrog på elfte våningen. Konkurrensen skärps alltså kring Olof Palmes plats där Dryck & Mat intar en tätposition.