Di Weekend KROG

Krogtest: Couet håller stilen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Allegrine är en hyllning till det franska köket. På menyn märks rätter som gaufrette, côte de boeuf och baba au rhum. Foto: Jack Mikrut

Jack Mikrut

Di Weekends testare imponeras av köket på Danyel Couets Allegrine. Framför alla de mindre rätterna är en ren knockout.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att Danyel Couet vet sin väg kring grytorna kan väl knappast någon betvivla efter alla hans år, och restauranger, tillsammans med krögarkollegan Melker Anderson. Men hans första egna krog Allegrine är något av ett hjärtebarn.

Restaurangen är en hyllning till hans franska matarv. Det är också tydligt på menyn med rätter som gaufrette, côte de boeuf och baba au rhum.

Trots att menyn är uppdelad i mindre och större rätter propsar vår servitris vänligt, men bestämt, på att vi ska dela på ett gäng smårätter snarare än köra det traditionella upplägget med för- och huvudrätt.

Vi blir snart varse varför. De mindre rätterna är en ren knockout.

Krogtest: Mellanrätter utan mersmak

Först några ljuvliga munsbitar i form av ett smakrikt lätthalstrat ostron och en liten tallrik tagg­svamp med skivad lardo, en kombination som smakar som en gryta som fått stå och puttra i timmar för att dra åt sig alla smaker. Magiskt.

Den eleganta råbiffen, eller steak tartare som man kallar det på Allegrine, döljs helt av ett tjockt lager frusen, hyvlad ank­lever som sedan smälter i munnen och sommarsvampen, i form av kantareller och tunt hyvlade champinjoner, som ­vilar på briochebitar är som att ta en tugga höstskog. Och då menar vi det på allra bästa sätt.

FAKTA
Allegrine, Stockholm

Priser: Mindre rätter: 120-235 kr. Större rätter: 270-410 kr.

Antal platser: 90.

­Öppettider: Måndag: 11.30-15, tisdag-torsdag: 11.30-24.00, fredag: 11.30-01.00, lördag: 13.00-01.00.

Köksmästare: Sebastian H Thuresson.

Adress: Kammakargatan 22.

­Telefon: 08-410 059 09.

Tidigare testad: 29 juni 2018, 20 poäng).

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 20.

VISA MER
För mycket av det goda

Tyvärr når inte de större rätterna riktigt upp i samma klass. Det blir helt enkelt för mycket av det goda och då inte enbart på grund av väldigt generösa portioner. Ankan l’orange är ett berg av perfekt grillat ankbröst på en bädd av spetskål och höstlammet täcks av gröna blad och tryffel med tyvärr lite för rejäla skivor aubergine i botten.

Krogtest: Ny nisch och höga ambitioner

De mastiga smakerna tenderar att ta ut varandra. Plats för något mer än en lätt, men ljuvlig chokladsorbet med smulad, förlåt kristalliserad, choklad under till dessert finns det faktiskt inte.

Det är nästan tomt i lokalen när vi kommer, men det dröjer inte länge innan varje stol och barpall är upptagen och ett hemtrevligt sorl sprider sig. Det råder ingen tvekan om att Allegrine med all rätt har hittat sin publik. Vi förstår varför och kommer själva gärna tillbaka.