Di Weekend KROG

Krogtest: Carbon inget stjärnklart val

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BRASILIANSKA INFLUENSER.Smörconfiterad rödbeta med ­Gotlandschèvrekräm, senapsört, balsamico från Modena och macadamianötter.

Patrik olsson

Ett välkommet nytillskott bland Göteborgs fine dining-krogar, men Carbon kan inte mäta sig med stans topprestauranger.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Måhända gör bordsgrannarna oss en otjänst när de entusiastiskt utbrister: ”Bättre än både Thörnströms och SK Mat & Människor!”

Sällskapet som jämför Carbon med två av Göteborgs stjärnkrogar är på väg att gå efter avslutad måltid när vi anländer till kvällens andra sittning. Inte undra på att våra förväntningar trissas upp efter det gästbetyget.

Carbon öppnade i höstas på en sliten ­liten tvärgata alldeles intill järnvägs­spåren i stadsdelen Stampen, ett par kvarter bakom Göteborgs-Posten. 

Vad gäller liv och rörelse ligger platsen på skuggsidan. Det lite avsides läget kan möjligen förklaras av att systerkrogen Brasa ligger i kvarteret bredvid.  

På Carbon är ambitionsnivån dock hög. Här bjuds en form av fine dining i ­antingen tre eller fem serveringar. Att gästen får välja mellan två rätter i varje servering, varav en är vegetarisk, är sympatiskt. 

FAKTA
Carbon, Göteborg

Priser: Tre serveringar 595 kronor, fem ­serveringar 995 kronor.

Öppettider: Onsdag-lördag 17.00–24.00.

Antal platser: 30.

Köksmästare: Jean ­Henkel. Adress: Barnhusgatan 2, Göteborg.

Telefon: 031-15 55 61.

Webbplats: restaurangcarbon.se.

Senast testad: -

Totalbetyg: 18 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

VISA MER

På hemsidan finns menyn på svenska. Passa på att läsa den, för väl på plats finns bara en engelsk version och personalen talar med ett undantag endast engelska.  

Visst är det förlåtande att kocken har sitt ursprung i Brasilien, men han syns inte till i matsalen. På Carbon presenteras maträtterna av serveringspersonalen, ­något som inte är givet på moderna restauranger. 

Uppsluppet häng med spansk hetta Tungan blir bedövad

Kvällens inledning skvallrar just om ­kockens brasilianska ursprung, en ostboll med tapiokamjöl, lite mastig men god. Gås­levern har vispats ihop till en originell ­crème brûlée där sältan balanseras av mango. Den sista av tre inledande aptit­retare ska, får vi förklarat för oss, få det att vattnas lite extra i munnen, bokstavligen talat. En sorbet på tonic med sichuanpeppar gör att vi känner oss som om vi är hos tandläkaren, tungan blir lite bedövad.

Kammusslan, som är måltidens första rätt vilar på en krämig blomkålsmousse. Tyvärr försvinner finessen med en spe­ciell sorts lime, i och med att beskan tenderar att ta över. Här är det vegetariska alternativet en burrata med siciliansk olivolja och en auberginekompott tillsammans med honungsrostade mandlar. Enkelt och gott. 

När en grillad svensk havskräfta ställs mot rödbeta från Gotland är valet givet. Kräftan vilar på en persiljecoulis och en rejäl kudde gjord på vitlök, ägg och smör. Den bädden gör rätten onödigt mastig och förtar lite av kräftans fräschör.

När vi är framme vid den rökta hjorten känns det äntligen som om alla bitar ­faller på plats. Det råa köttet är mört och kompletteras utmärkt av små duttar av smakrik dragonmajonnäs och pinjenötter under ett täcke av krasseblad. 

Servering nummer fyra gäller som huvud­rätt och här har vi tre rätter att ­välja mellan. Den vegetariska är en kraftfull komposition med bakad och friterad ­pumpa med en väl avvägd mängd riven tryffel. Den enda anmärkningen är det mäktiga parmesanskummet som känns över­flödigt. Fiskalternativet är gratinerad marulk serverad tillsammans med spets­kål. Tyvärr är marulken väl hårt tillagad.  

Krogtest: Mister French vid Skeppsbron

Efterrätten känns fräsch och rentav ­nyttig med grillad ananas i en grön sås. Kokosglassen bryter av det söta.

En bit kvar till toppen

Carbon är ett ambitiöst och välkommet nytillskott i ett segment där det inte hänt så mycket i Göteborg på ett tag. Men vi delar inte riktigt bordsgrannarnas entusiasm. Som jämförelse ligger nämnda SK Mat & Människor högt i tabellen här ­intill med 22 poäng. På den nivån är inte Carbon ännu.