Di Weekend KROG

Krogtest: Bistro med brister

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amanda Lindgren

Det är folkligt och stimmigt på Söders nya kvartersbistro, men ett ojämnt kök förvirrar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kvarteren strax norr om det hopplöst själlösa Södra stationsområdet har inte varit kända för sina kulinariska ambitioner. Möjligen bortsett från den ständigt lika populära kvarterskrogen Bistro Süd.

Men nu bubblar det lite i korsningen Timmermansgatan/Högbergsgatan. För ett år sedan öppnade Ichi, som fått toppbetyg i bland annat denna tidning, och runt hörnet in på den bortglömda gatstumpen bort mot Swedenborgsgatan öppnar nu inte bara en, utan två nya krogar.

Först ut är kocken Marcus Löfgren, med nästan två decennier bakom sig som lärare på Restaurangakademien, som nu öppnar sin första egna restaurang tillsammans med sambon Tina Trigg. Deras Café Cuvée är tänkt som ett opretentiöst vardagsrum för lokalborna, med rimligt prissatta mellanrätter på menyn.

Servicen släpar

Det verkar som om Söderpubliken har trängtat efter lite mer franskt i kvarteret. Det är fullt, stökigt, bullrigt och stojigt i den hemtrevliga lokalen redan någon vecka efter premiären. Vi springer nästan omkull Orup på vägen in och vid vårt ­nästa besök sitter en av stans mest kända sommelierer från en näraliggande vinbar vid bordet bredvid och botaniserar uppmärksamt i vinlistan. Det är kort och gott fullsatt.

Anstormningen för tyvärr med sig att den välvilliga servicen inte alls hänger med. Trots att personalen springer som bål­getingar mellan kök och matsal är det svårt att fånga deras uppmärksamhet. ­Såväl vin- som vattenglas står urdruckna och övergivna alltför länge.

FAKTA
Café Cuvée, Stockholm

Totalbetyg: 16 poäng

Mat: 6 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Mellanrätter: 85-175 kronor. Större rätter: 225-275 kronor. Desserter: 95-165 kronor.

Antal platser: 46 + 12 i baren.

Öppet­tider: Onsdag-torsdag: 17-23, fredag-lördag: 17-24, söndag: 17-23.

Köksmästare: Marcus Löfgren & Kalle Berglöf.

Adress: Högbergsgatan 64, Stockholm. ­

Telefon: 08-640 82 88.

Webbplats: cafe­cuvee.se

VISA MER

Vinsortimentet imponerar verkligen, men serveringen av de ädla dryckerna förvirrar. Ett vitt vin serveras rumstempererat samtidigt som det röda som hälls upp samtidigt på andra sidan bordet nästan har en isskorpa på sig.

Enkelheten är Café Cuvées adelsmärke. Ett par ostron med ett glas Muscadet ­eller lite champagne och chips med hemmagjord löjromsdipp för ett lågt paketpris är ett synnerligen sympatiskt koncept som fler ställen borde ta efter.

Slarv drar ned betyget

Och det är även när köket inte krånglar till det som maten är som bäst.

Laxtartaren med svamp, forellrom och sojamajonnäs är lysande och vi är nära att beställa in mer av husets pizza, en finfin tarte flambé med tunt hyvlad potatis och västerbottensost. Havskräftan med hassel­nötter och brynt smör är en len smekning, svår att motstå. Den lätt ­brynta tonfisken och krispiga kålrotskroketter med en len mojo rojo till är inte heller ­svåra att dra på smilbanden till.

Tyvärr slarvas det lite för mycket. Eller har man kanske för mycket att stå i? Charkplatån med en saftig svensk lufttorkad skinka, tryffelsalami och färskskivad mortadella är en bra start. Tyvärr glöms den ut­lovade brödkorgen bort och corni-cho­nerna smakar lite ­burkigt och fränt.

Ett av ostronen som beställs in är dåligt och till det serveras bara en rödlöks­vinägrett. Ingen ­citron så långt ögat når.

Varför man döljer en hel burrata i en kalvtartar övergår vårt förstånd. Och inte heller begriper vi varför samma råbiff innehåller lika mycket fint hackade tomater som rått kött. Smaken försvinner tyvärr helt i den kamouflerade massan. Samtidigt får den som beställer in en burrata separat bara en halv och tillika en kall och hård sådan samtidigt som tillbehören under, aubergine och paprika, är stekheta. Det matchar inte riktigt.

Griffeltavlans brandade är ett riktigt ­bottennapp. En unken fisksmak gör att vi lägger ifrån oss gafflarna efter en smakbit var. Detta noterar dock hovmästarinnan som lika diskret som snyggt tar bort rätten från notan.

Café Cuvée är en sympatisk söderbistro, men den lider av barnsjukdomar. Paret ­Löfgren & Trigg har hittat sin publik och det råder ingen tvekan om att behovet av en fransk kvarterskrog på centrala ­Södermalm har varit akut. Vi håller alla tummar vi har för att bistron är varm i kläderna när det är dags för återbesök.