Di Weekend KROG

Krogtest: Bistro Arsenal

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

INBJUDANDE. I de lite bortglömda kvarteren runt Arsenalsgatan hittar vi Bistro Arsenal, som bjuder på klassisk bistromat.

Bistro Arsenal är en trivsamt och avskalad krog i de klassiska bank- och finanskvarteren på Blasieholmen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Man kan inte bedöma en bistro enbart på dess bearnaise, gästerna är en betydligt viktigare ingrediens för framgång. På Arsenalsgatan i Stockholm, i klassiska bank- och finanskvarter på Blasieholmen, har den tidigare kvarterskrogen Arsenalen fått nya ägare.

Blasieholmen i Stockholm är en halvö som avgränsas av vatten i tre väderstreck och av Arsenalsgatan, Grevgränd och Nybrokajen i det fjärde.

Nio bofasta

Vi befinner oss alltså inom ett av Stockholms många så kallade statistiska basområden och här finns endast nio fast bosatta personer enligt den senaste statistiken från 2012. Nu är det inte främst de bofasta i krokarna som Bistro Arsenalen riktar sig till, utan de tusentals som arbetar i kvarteret. Under det halvår som Bistro Arsenalen haft öppet har man verkligen hittat sin publik: här ligger Dagens industri självklart på bardisken.

Det lite bortglömda området upplever något av en renässans, liksom resten av citykvarteren i Stockholm. Och under 2018 öppnar Stureplansgruppens nya boutique-hotell Bank Hotel med 115 rum just i porten mittemot på Arsenalsgatan.

Trivsamt häng

FAKTA
Bistro Arsenal, Stockholm

Totalbetyg: 18

Mat: 7 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Förrätt 135–165 kronor, varmrätt 225–365 kronor, dessert 75–120 kronor.

Öppettider: Mån-tis 11.00–22.00, ons 11.00–00.00, tors-fre 11.00–01.00, lör 17.00-01.00, sön stängt.

Antal platser: 36.

Köksmästare: Fredrik Ringman.

Adress: Arsenalsgatan 3.

Telefon: 08-611 21 10.

Webbplats: bistroarsenalen.se

VISA MER

De nya krögarna Danko Maksimovic och Robert Sörman har en gedigen bakgrund i Stockholms krogvärld. När de tog över lokalen från de tidigare ägarna hade de en tydlig vision om vilkens slags bistro de ville skapa. De har båda tidigare arbetat tillsammans på numer nedlagda Bistro Jarl – en krog som de i tidningsartiklar hyllat som felfri.

Den lilla lokalen har bara 36 platser men är vackert renoverad, stora speglar gör att lokalen känns större, i ena änden finns en liten cocktail- och champagnebar för trivsamt häng och på helgerna naturligtvis plats för en dj.

Krogtest: Nya affärer i anrikt bankpalats

Menyn är enkel så det förslår. En charktallrik är precis vad det är: ett par skivor av tre sorters chark, punkt slut. För 210 kronor kan man dock förvänta sig lite mer.

Ostron finns så klart, ett dussin eller ett halvt. I alla dessa valmöjligheters tidevarv med komplicerade menyer och mellanrätter är det befriande enkelt. Vidare samsas fem förrätter och fem huvudrätter på menyn. Avsluta med en crème brûlée? Nej tack, jag tar citrontarten!

Bland förrätterna fastnar vi främst för tonfisktartaren, som vevas ihop med sardellmajonnäs, äpple, gurka och torkade oliver. Även den halstrade kammusslan med en blomkålscème, brynt smör, honung och små kulor av äpple är väl värd sina 145 kronor.

Entrecôten serveras så klart med bearnaise, pommes frites och tomatsallad och det är inte mer med det.

Stabbig sås

Volt – en solklar stjärna

Torsken blir vi tyvärr besvikna på, även om fisken är mjäll så är såsen väl stabbig. Och den utlovade Kalixlöjromen i menyn har ersatts med billigare forellrom.

Luncherna på Bistro Arsenalen är trevliga, den som vill lyxa till det väljer steak minute för 235 kronor eller Ceasarsallad för 169 kronor som är goda alternativ till dagens à 140 kronor.

Bistro Arsenalen har snabbt hittat en självklar plats i Stockholms krogliv och levererar både trevlig stämning och god bistromat.