Di Weekend KROG

Krogtest: Bara att booka bord på Boo Natur

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efterrätt i form av äppelgelé, havre rostat i brynt smör, och sorbet på havremjölk.

Banfa Jawla

Man får mycket för pengarna på Boo Natur, mitt i de närkingska skogarna. Di Weekends krogtestare förförs av läckra uppläggningar och ett självsäkert kök.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kärleken förde engelsmannen Joe Divine, med bakgrund på Michelinrestauranger som Gidleigh Park och Midsummer House, till Sverige. Efter en sejour på Frantzén driver han nu tillsammans med frun Michaela krogen Boo Natur i de närkingska skogarna sedan drygt ett år tillbaka.

Den gamla statarbostaden, kort och gott kallad Staten, intill familjen Hamiltons Boo slott, med utsikt över slottsparker, fontäner och ängar, har förvandlats till en modern restaurang med ambitioner.

På övervåningen finns ett par rum för övernattning för dem som vill skjuta upp hemresan på de kurviga lantvägarna och i stället kunna njuta av ett vinpaket.

Det är ganska tunnsått med gäster ­under vårt första besök. Hur mycket detta påverkar servicen är oklart, men vi blir rätt ­omhuldade av en ung serveringspersonal. Servicen håller hög klass, likaså vinkunnandet.

På Boo Natur serveras en fast avsmakningsmeny som skiftar med årstiden, ­råvarutillgången och humöret. Uppläggningen är vacker. Skålar och fat förses ofta med blommor och örter som plockats på tomten och i närområdet. Allt presenteras med stolthet och självsäkerhet.

FAKTA
Boo Natur

Priser: Avsmakningsmeny 990 kronor (vinpaket 845 kronor, alkoholfritt alternativ 445 kronor).

Antal platser: 23.

Öppettider: Torsdag-lördag: 18.00-23.00.

Köksmästare: Joe Divine.

Adress: Bo staten 132, 697 93 Hjortkvarn.

Telefon: 019-200 120.

Webbplats: boo-natur.se

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 20

VISA MER

Men vid ett tillfälle fallerar man och det med besked. Vår servitör mumlar sig okaraktäristiskt igenom en beställning och vi undrar lite vad det egentligen var för kött vi serverades. Efteråt frågar vi om det möjligen var lamm och får det roade svaret: ”Ja, lammtestikel”. Om man serverar en så udda ingrediens kan man åtminstone förvarna gästerna vad de är på väg att stoppa in i munnen.

Hela djuret tas om hand

När vi återvänder för ett andra besök är Boo Natur klätt i vinterskrud. Vi serveras de inledande munsbitarna framför en sprakande brasa och kommer snabbt i rätt sinnesstämning. Att hela djuret ska tas om hand förstår vi direkt då Boo Naturs variant av chips och dipp ställs framför oss: Ett långbakat och friterat grisöra med tillhörande ramslöksdipp. Efter denna smakstart kommer en liten makron med ostron­emulsion, ängssyra och finsk störrom. Den får oss osökt att tänka på gamla Frantzén där det serverades makrons på både ­morot och anklever.

Grissini smaksatt med hjortblod serverad med hjortkind, lingon och en emulsion på märg är utsökt och elegant. Likaså den gransorbet som ska neutralisera våra smaklökar inför resten av menyn.

Ett ägg fyllt med löjrom och små smakbomber i form av inlagd vit sparris gör oss lyckliga och pilgrimsmussla med rotselleri är inget annat än en sensation.

Över en råbiff på älgkalv, smaksatt med ramslök och hasselnötter rivs hemula mängder tryffel. Tillsammans med ett härligt funky naturvin från vinmakaren Christian Venier är det en perfekt smakkombination.

Tyvärr håller de avslutande två rätterna, konfiterade andtungor och hotpot på vildsvin, inte riktigt samma nivå och vi blir nästan lite förvånade att efterrätterna kommer så snabbt, en avslutande parad­rätt hade höjt matbetyget ytterligare ett snäpp.

Överprisade drycker ett minus

De två avslutande efterrätterna är läckra, framför allt glassen smaksatt med havs­tryffel – ett sjögräs som smakar precis som den dyra svampen.

Man får mycket för pengarna på Boo Natur, men 445 för det alkoholfria dryckespaketet, som enbart består av köpta ­juicer och fruktdrycker från både lokala och globala producenter, om än goda, är inte särskilt prisvärt.

Långväga resenärer gör gott i att sova över, frukosten som serveras morgonen ­efter är utsökt. Godare Ägg Benedict står sannolikt inte att finna i landskapet.