Di Weekend KROG

Krogtest: Bar Agrikultur i Stockholm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vinbarens fyndkänsla har försvunnit, tycker Di Weekends testpanel.

Patrik Olsson

Bar Agrikultur i Stockholm tappar en poäng i prisvärdhet vid Di Weekends omtest.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är ett tilltalande, men aningen svårdefinierat, segment som uppstått med alla dessa vinbarer som i varierande grad aspirerar på att också vara restaurang.

Bar Agrikultur vid Nytorget på Södermalm, en filial till Agrikultur i Vasastan, kallar sig för minirestaurang, ett rättvisande epitet.

Det är ett litet och charmigt ställe som krympt till ytan när hösten svept in och gatuserveringen packats ihop för säsongen.

Det nära samarbetet med destilleriet Stockholms Bränneri runt hörnet på Folkungagatan gör det omöjligt att inte lockas av en gindrink som inledning, trots att sprit och mat inte brukar vara en lyckad matchning.

Smårätternas dilemma

FAKTA
Bar Agrikultur, Stockholm

Totalpoäng: 19

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärdhet: 4 poäng

Priser: Smårätter 75-125 kronor.

Öppettider: Måndag-söndag 17.00-24.00.

Antal platser: 26.

Adress: Skånegatan 79, -Stockholm.

Webbplats: baragrikultur.com

VISA MER

Menyn med smårätter placerar oss i det vanliga dilemmat: beställa allt på en gång eller lite efterhand? Det får inte bli för mycket samtidigt som man inte vill sitta hungrig och otåligt vänta. Efter lugnande ord från servitören att allt kommer att komma in i lagom takt bestämmer vi oss för tre smårätter och ett köttillbehör var.

Olyckligt nog får vi vänta en bra stund på maten och när den väl kommer uppstår rena ketchupeffekten, nästan allt serveras på en gång.

Smårätterna skulle kunna kallas mellanrätter utan att skämmas för sig, samtliga är stora nog att dela på två.

Det är fräscht och rikligt med grönt, för tillfället väl mycket kål i olika former. Det är också över lag ganska stabbigt och krämigt. Favoriterna är jordärtskockan, som är krämig och läcker, samt den sötsyrliga rotsellerin med äggröra.

Den råa pilgrimsmusslan är snålt tilltagen, där får kålen dominera allt för mycket. Likaså är den utlovade kalixlöjrommen svår att hitta bland den i och för sig väldigt välsmakande knapriga potatisen. Rödbetan kommer i både rå och karamelliserad form utan några vidare krusiduller.

Av köttspetten ger kycklingen ett lite blekt intryck, medan karrén är både mör och smakrik, om än lite bränd.

Många bäckar små blir stor nota

Vid det laget är vi mätta, men vill ändå -testa mandelkakan med sylt och grädde som -visar sig vara en perfekt skapelse för två, väldigt saftig och med väl avvägd -sötma.

Sammantaget håller Bar Agrikultur klassen, men den där riktiga fyndkänslan som grep oss vid sommarens besök har klingat av. När notan kommer in visar det sig att många bäckar små blivit en å, och vi känner oss nödgade att i rättvisans namn göra ett poängavdrag.