Di Weekend KROG

Krogtest: Avslappnad version av fine dining

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”SYNNERLIGEN EKLEKTISK”. Så kallar Di Weekends utsände inredningen på Breakfast & Wine.

Jack Mikrut

Hålet i väggen på Inedalsgatan i Stockhol mfortsätter att leverera läckra rätter, konstaterar Di Weekend efter ett återbesök.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Om man verkligen vill gå under radarn så öppnar man en krog på Inedalsgatan i Stockholm. Även om det bara är några kvarter från ett par av stans stökigaste korsningar runt Fridhemsplan så är det här en sömnig gatstump på väg mot just ingen­stans.

Här i ett anspråkslöst hål i väggen huse­rar Breakfast & Wine sedan ett drygt år tillbaka, åtminstone i sin nuvarande ­kostym. Eller ”anspråkslöst” kanske är fel ord. Vid vårt förra besök valde vi att kalla inredningen ”anskrämlig”. Något hårda ord kan vi tycka i efterhand. Synnerligen eklektisk kanske är en mer rättvis beskrivning av den mångkulörta mixen i 1990-­talsstil, även om den enorma toaletten i hörnet snarare känns som en galen blandning av mellanstadiedisko och godis­butik med sina glittrande disko­kulor, polaroidbilder och stora, öppna papplådor fyllda med godisklubbor.

Prisvärd avsmakningsmeny

Särskilt mycket frukost erbjuder man inte på Breakfast & Wine, namnet till trots. Där­emot en mycket prisvärd ­avsmak-ningsmeny på ett tiotal rätter.

Mycket på menyn känns igen sedan våra tidigare besök. Den lilla matjesillsskålen med rågbrödssmulor och vispat brynt smör är först in precis som förr. Sedan kommer de läckra smårätterna in i rask takt, ackompanjerade av ledigt, åter­kommande vinskvättande. Även den här gången är dryckesserveringen ocere­moniell, varje flaska presenteras med en kort ­mening utan utsvävande bakgrunds­historier om tillverkare eller annat. Rätt be­friande kan vi tycka i tider då varje smutt vin ofta föregås av just väl långa utläggningar innan man får provsmaka.

Uppsluppet häng med spansk hetta Bakgrund på rebellkrogen

Ostvåfflan med stenbitsrom, rödlök och friterad ost är en härligt frasig munsbit som man lätt skulle kunna äta två av. Tartaren täcks vackert av blommor av picklad pumpa och får fin smak av det rökta renhjärtat och lite ramslök. Räktacon får distinkt sting av precis lagom mycket jalapeño. Att köksmästaren Emil Algotsson har en bakgrund på rebellkrogen Punk Royale kommer knappast som en chock.

FAKTA
Breakfast & Wine, Stockholm

Pris: 750 kronor per person, dryckespaket 595 kronor. ­

Öppettider: Tisdag–lördag från 17.00.

Adress: Inedalsgatan 15.

Telefon: 08-551 061 55.

Webbplats: breakfastandwine.se.

Senast testad: 5 juli (18 poäng).

Totalbetyg: 18 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service. 3 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Vi struntar i läget på den avsides gatan, Breakfast & Wine är en lite annorlunda och väldigt avslappnad version av fine ­dining. Dessutom får man mycket för pengarna. Det är väl värt den lilla om­vägen.

Coco & Carmen – ett smakfullt spektakel