Di Weekend KROG

Krogtest: Asiatiskt utan wowkänsla

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den nya krogen på Regeringsgatan hämtar inspiration från hela världsdelen. Servicen är avspänd och utsikten trevlig.

Jesper Frisk

Premiumrätterna är de bästa, men få rätter sticker ut på menyn hos nyöppnade Asian Post Office.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vurmen för det asiatiska ­köket är inte ny. Särskilt inte kring Stureplan där East legat i snart 30 år. Ändå är det som en asiatisk våg på nytt sveper över Stockholm, där restaurang Miss Voon fått en ”äkta hälft” i Mr Voon. Under Vassa Eggen har Tako öppnat och på Södermalm är T8ng en nykomling.

Vårens nyhet är Asian Post Office, som öppnat i Niklas gamla lokaler på Rege­ringsgatan ovanför Kungsgatan. Bakom restaurangen står Stureplansgruppen i samarbete med Supper, som sedan tidigare finns på Tegnérgatan. Där är det Sydamerika i vid bemärkelse som gäller. Nu tar man sig an jordens största och folk­rikaste världsdel, Asien.

Namnet – Asian Post Office – antyder ett kringflackade, vilket en karta i menyn tycks bekräfta. Resan tar oss från Ryssland i norr, till Japan i öster, Indonesien i söder och Iran i väster. Vinlistan däremot hör av naturliga skäl hemma i Europa. Vad man ska dricka till detta potpurri av asiatiskt ­ influerade rätter är inte självklart.

Menyns huvudspråk är engelska och vi räknar till 22 mellanrätter, plus desserter. Men innan vi kommit så långt tar vi fasta på de positiva inslagen vid våra besök: miljön och servicen.

Inredningen är luftig, bekväm och med gott om utrymme mellan borden, åtminstone där vi sitter. Större sällskap verkar lockas av konceptet med asiatiska rätter att dela på, men även om stämningen är hög vid vissa bord upplever vi det inte som störande. Missa inte att man faktiskt kan sitta och äta med fin utsikt över Stockholms paradgata, Kungsgatan.

Servicen är avspänd, men samtidigt rapp och maträtterna anländer i ett väl avvägt tempo. Utom vid första besöket vill säga, då allt av någon outgrundlig anledning anländer på samma gång med resultat att vissa rätter tappar i fräschör.

FAKTA
Asian Post Office, Stockholm

Totalpoäng: 17

Mat: 6 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Miljö: 4 poäng

Pris: 45–255 kronor. Desserter 45-95 kronor.

­Öppet­tider: Måndag–fredag 11.30-14.30. Måndag–tisdag 16.30–24.00. Onsdag-torsdag 16.30–01.00. Fredag 16.00–02.00. Lördag 12.00–02.00.

Antal platser: 110 plus 30 i baren.

Köksmästare: Tal Borenshtein.

Adress: Regeringsgatan 66, Stockholm.

Telefon: 08-20 60 10.

Webbplats: Asianpostoffice.se. Senast testad: –

VISA MER
Köttet är torrt

Portionerna är rikligt tilltagna, vilket i de flesta fall gör dem lätt att dela.

Problemet är att så få rätter på den omfångsrika menyn sticker ut. Den där ”wow-känslan” infinner sig aldrig riktigt – och då har vi ändå provat på det mesta.

Krogtest: Mr Voon i Stockholm

De koreanska pannkakorna är rejält sega och hårdfriterade. Det kanske är ett olycksfall i arbetet, men de är faktiskt på gränsen till oätliga. Vi borde ha skickat tillbaka dem till köket.

Lite samma sak är det med de friterade wontonknytena, som dessvärre inne­håller ett torrt ankkött.

Torrt kött är det också i kyckling bao slider, som snarast påminner om fabriksproducerade chicken nuggets i torra ­bleka bullar. Med fyra sådana på tallriken ­måste man vara fler än två för att dela.

Köket lyckas över lag bättre med skaldjuren. Pilgrimsmusslorna med bläckfisk och krispiga räkchips är läckra liksom rödräkorna från Argentina (!) med grön gremolata och varmt smör. Vad som ut­över thaibasilikan gör rätten asiatisk är oklart.

Tonfisken smakar emellertid inte särskilt mycket.

Premiumrätterna bäst

Det som vår servitris kallar ”premium­rätter” ­visar sig vara det bästa och mest minnesvärda på menyn. Vilka dessa är framgår om inte annat av priset. Kungskrabban med fyra rejäla klor i currysmör är en. Knap­riga papadums ovanpå gör rätten komplett. En annan premiumrätt är biff ­tatakistyle, med tunna skivor av mör biff rullade runt päron- och rättikastrimlor och en fyllig svart aioli på fermenterad vitlök. Hyvlad tryffel ovanpå är kronan på verket.

Krogtest: Mellanrätter utan mersmak

Efterrätterna är barnsligt goda, den friterade bananen med glass och riven choklad är en given favorit.

Genom att försöka omfamna en hel världsdel gör man det svårt för sig. De restauranger som lyckats bäst i den här genren, det asiatiska, är de som fokuserat på det japanska köket, som Ichi och Tak. Då har också de höga poängen och utmärkelserna kommit som ett brev på posten.