Di Weekend KROG

Krogtest: Aningen avslaget på Arnolds

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På Arnolds är det drinkar som gäller, särskilt i den välbesökta baren till höger om entrén. Krogens läge kan inte vara mer centralt, direkt under den legendariska nattklubben Spy Bar.

Evelina Carborn

Arnolds är Stureplansgruppens senaste nytillskott. Krogen har snabbt blivit ett uppskattat vattenhål vid Stureplan, men maten imponerar inte på Di Weekends testare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att säga att Stureplansgruppen växer så det knakar är knappast en överdrift. Under det senaste året har koncernen öppnat en rad nya restauranger, däribland Videgård, Calle P, L’Avventura, Asian Post Office och Bonnie’s (som vann Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog 2018). Dessutom är det sorgligt konkursade Esperantos kock Sayan Isaksson på väg att slå sina påsar ihop med Stureplansgruppen i ett ännu så länge hemligt projekt.

Nu har ännu en nykomling i den snabbväxande krogkoncernen öppnat. Det är Laroys gamla lokaler på Biblioteksgatans allra översta, och ibland lite förbisedda, del som nu har tagits över av Arnolds. ­Eller snarare återtagits. På 1980-talet låg här restaurangen som ursprungligen bar namnet, döpt efter ägaren Christer von Arnold själv.

Det är således en klassisk kroglokal. Von Arnold var även med och startade Stureplansgruppen tillsammans med Vimal Kovac, som numera är huvudägare och vd, i början av 2000-talet, så namnvalet är ingen slump. Man kan säga att cirkeln sluts.

Finansfolket flockas

Huset kallas även Arnoldshuset i folkmun sedan den tiden, men det triangelformade kvarteret bär namnet Landbyska Verket efter ett bryggeri som låg ­intill fram till slutet på 1800-talet. Det är dock ont om öl i glasen under våra besök. Här är det drinkar som gäller. Åtminstone i den eleganta och synnerligen välbesökta ­baren precis höger om entrén där finansfolket samlas i drivor för att ta en cocktail efter jobbet.

Det är tydligt att Stureplan redan har fått ett nytt vattenhål.

FAKTA
Arnolds, Stockholm

Priser: Förrätter: 175-215 kronor. Varmrätter: 210-1 050 kronor. Efterrätter: 45-315 kronor.

Antal platser: 36.

Öppettider: Tisdag: 17-24, onsdag-lördag: 17-01.

Köksmästare: David Knabäck och Fanny Rönnblom.

Adress: Biblioteksgatan 21, Stockholm.

Telefon: 08-519 42 154.

Webbplats: restaurantarnolds.se.

Senast testad: -

Poäng:

Mat: 7

MIljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 3

Total poäng: 18

VISA MER

Men vi styr kosan till vänster i stället, in i matsalen i den strykjärnsformade spetsen på huset med utsikt över Svampen rakt över gatan. Det är fullt även här och att få bord har visats sig vara svårare än väntat. Även på vardagar nära löning har det bara funnits tidiga strötider trots att vi varit ute i god tid.

Ostronutbudet på menyn imponerar och det är omöjligt att inte beställa in ett fat med de tre sorter som erbjuds: fines élevées, demoiselle och ­gillardeau. De serveras fräscht och klassiskt med citronklyfta och vinägrett, men även med lite mer ovanliga tillbehör som pepparrot och bloody mary-­sås. Det här är ett betydligt roligare alternativ att inleda kvällen med än de ursnygga, men i sanningens namn rätt trista, munsbitarna i form av forell­romkanapéer eller så kallade devilled eggs, som också erbjuds.

Trots en full matsal tas vi väl omhand av den uppmärksamma personalen. När sommelieren upptäcker att han förväxlat två flaskor och hällt upp en annan champagne än den rekommenderade bjuder han på glaset och kommer in med ett nytt.

Elegant – men blekt

Riktigt lika imponerade är vi tyvärr inte av maten. Visserligen är carpaccion på hälleflundra elegant upplagd, men lyfter inte av de alltför diskreta smakerna av harissa, mynta och citron. Den hängmörade ryggbiffen serveras perfekt medium rare som beställt, men glöms bort i samma sekund som tallriken bärs ut. Det gör även den helgrillade hälleflundran och vår surf and turf med klubbstek och hummer, som snyggt och prydligt skärs upp vid bordet. Det är finfina råvaror som hanteras precis som de ska, men blott en upplevelse för stunden.

Arnolds A-läge kostar

Priserna är väl tilltagna. Den dyraste ostronsorten kostar 50 kronor styck och att dela på någon av signaturätterna från vagnen som rullas in går på en bit över 400 kronor per person. Men så betalar man också för läget, precis som man tenderar att göra vid Stureplan, och en stor del av notorna här lär utgöras av representation från finanskvarteren runt omkring.

Trots detta måste vi erkänna att Stureplansgruppen återigen har hittat en lucka som behövde fyllas i Stockholms restaurangvärld. Och det genom att förtjänstfullt gå tillbaka till rötterna.