Di Weekend KROG

Krogtest: Aloës stjärntrio spänner bågen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Niclas Jönsson, krögare, Emanuel Tärnqvist, köksmästare och Daniel Höglander, kock och krögare, har höga ambitioner med Aloë.

Amanda Lindgren

Aloë i Älvsjö utanför Stockholm är på jakt efter fler Michelinstjärnor. Servicen och maten håller bitvis toppklass, men det påtvingade umgänget med andra gäster är ett sänke.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I våras öppnade restaurang Aloë i Älvsjö igen, efter att ha varit stängd några månader för ombyggnad. Med nystarten följde en minst sagt hög målsättning: att erövra tre stjärnor i den franska krogguiden Guide Michelin. Den enda svenska restaurang som har lyckats med det än så länge är Frantzén.

Utgångsläget är att Aloë sedan 2018 är den enda restaurang utanför tullarna som har en stjärna. Det är i sig en anmärkningsvärd bedrift. Det finns bara två exempel på tidigare stjärnkrogar i förorter, Ulriksdals Värdshus och Edsbacka Krog, båda vackert belägna i historiska byggnader vid Edsviken norr om Stockholm.

Aloë ligger söder om Stockholms innerstad i en lokal som ursprungligen var en speceributik. Nytt är att entrén till restaurangen går genom en butikslokal. Affären heter Living och är inriktad på inredning och mode. Där välkomnas vi och våra ytterkläder tas om hand. Från butiken leds vi vidare till ett förmak, ett litet rum där vi får en kopp varm äppelmust gjord på fyra sorters äpplen. Till det serveras en ­minipizza från kolgrillen med kantareller och illgrön persiljekräm.

Påtvingad samvaro ett sänke

När den är uppäten visas vi in i matsalen. Filosofin bakom omgörningen är att det ska vara kul att gå på krogen, inte stelt och formellt. Det har krögarna Daniel Höglander, aktuell i Kockarnas kamp i TV4, och Niclas Jönsson tydligt deklarerat. De vill att gästerna ska dela den gastronomiska upplevelsen med varandra. Därför finns inga bord med färre än fyra platser.

Detta resulterar för vår del i att vi tvingas dela bord med två främmande människor i en lokal där de flesta bord står tomma. Det är lite absurt, men vi biter ihop även om vi ganska snart inser att vårt sällskap inte är några som vi kommer att utbyta särskilt många tankar med under kvällen. Så blir det också.

FAKTA
Aloë, Stockholm

Öppettider: onsdag-lördag, en sittning kl 19.00.

Priser: Fast meny 2 100 kronor, vinpaket 1 700 kronor.

Antal platser: 30.

Köksmästare: Emanuel Tärnqvist.

Adress: Svartlösavägen 52, Älvsjö.

Telefon: 08-556 361 68.

Webbplats: aloerestaurang.se.

Senast testad: 22 december 2017 (23 poäng).

Betyg:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 5

Prisvärt: 3

Total poäng: 21

VISA MER

Måltiden inleds med fem generösa snacks, alla serverade på en gång. De sätter tonen för kvällen, det är smaker från hela världen som kombineras hämningslöst. ­Ostronet ligger i en vietnamesisk lätt syrlig sås och wagyu-biffen paras med löjrom från Kalix. Läckrast är den japanska fisken ­hamachi inlindad i ett frasigt nori-­ark med ett lass riven tryffel som pricken över i.

Den första ”riktiga” rätten närmar vi oss lite försiktigt skeptiskt. Kokossorbet och oscietrakaviar låter som en galen kombination, men den funkar alldeles förträffligt.

Den strimlade svenska bläckfisken i en smakrik vietnamesisk buljong och fläderblomskapris är också en fint rätt, liksom den norska pilgrimsmusslan i en vackert grönspräcklig buljong med små japanska svampar. Den rikliga tilldelningen av hyvlad hösttryffel känns generös, men ger inte så mycket extra smak.

Den isländska uern landar mer asketiskt på tallriken, en liten klick vattenkrasse- och korianderkräm är enda sällskapet. Men så är också fiskbiten perfekt tillagad med en härligt krispig skinnkant.

Efter detta kommer en lite märkligt tajmad brödservering, med en svåremotståndlig men väldigt fet brioche och ett rejält rågsurdegsbröd med ett franskt smör.

Omtest: Lyxkavalkad på Nana Omakase

Förkärleken till det asiatiska återkommer i nästa fiskrätt, mälargös med japanskt brunt ris och koreansk kimchi. Välkomponerat men ändå lite blekt efter uern.

Blodduvan med äpple och japanska ­örter har fått nordafrikansk touch av ­löken med marockansk kryddning. Den rikliga såsen hjälper upp den något platta smaken på köttet.

Finalen är svalt smaskig, glass med smak av jordärtskocka och päron och en touch miso. Den salta hasselnötsoljan ger extra piff. Säsongsriktiga äpplen i gelé på karljohansvamp passar fint till.

Läckert dessertgodis "to go"

Därefter kommer den på lyxkrog sedvanliga laddningen ”extragodis” som vi inte mäktar med utan istället får med oss hem i fina askar. Här finns läckra marmeladkulor med passionsfrukt, knapriga chokladchips och chokladdoppade franska små bakverk. Lite fler praliner i stället för den torra saffransbullen hade dock inte varit fel.

Den gastronomiska inriktningen är välbekant från tidigare besök. Likaså hördes The Clashs punkrock och Nick Caves ­melankoliska sånger redan innan omgörningen.

Vi har bara positiva minnen från Aloë och sneglar lite längtansfullt på den stora köksön som står kvar. Där har vi suttit i sällskap med andra gäster, men barstolarna är borta och det är inte dukat.

Krogtest: Lysande start med magiska smaker

Att sitta på rad längs en bardisk med obekanta människor är en sak, att dela bord där man parvis sitter ansikte mot ­ansikte är en annan. Med många tomma platser är det hur som helst svårt att få till den härliga stämning som krögarna eftersträvar.

Kvällen avslutas med en grundlig och säkert nödvändigt städning av köket, där alla ytor skrubbas rena. Vi förstår behovet och att det inte kan anstå, men måste det ske inför öppen ridå? Varför inte dra för ett draperi framför det öppna köket?

Notan som på tvåstjärnig krog

Bordsplaceringen sänker miljöbetyget, servicen klarar toppbetyg med en hårsmån trots den offentliga utförda städningen, men det som framför allt sänker betyget är notan. Vårt ”sällskap” storknar och avbeställer vinpaketet när de får klart för sig vad det kostar. Inklusive vinpaket kostar en middag 3 800 kronor per person. Det är lika mycket som på den dyrare av Stockholms båda tvåstjärniga restauranger, Oaxen Krog på Djurgården. Jämfört med vårt senaste test för knappt två år ­sedan har priset för mat och vin sammantaget höjts med närmare 30 procent. Det är som att Aloë har tagit ut en andra stjärna i förskott.