Di Weekend KROG

Krogtest: Aloë i Älvsjö

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lokalen, som ligger i en villförort i Stockholm, är luftig med synliga takbjälkar och stora fönsterpartier.

Foto: Jack Mikrut

Sensationellt gott, konstaterar Di Weekends testätare efter ett par besök på krogen i villaidyllen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När krögarparet Daniel Höglander och Niclas Jönsson öppnade sin restaurang Aloë i en gammal Konsumbutik i Stockholmsförorten Älvsjö 2015 stod lovorden som spön i backen – det här var en krog väl värd en omväg. Två fasta menyer bestående av fyra eller sju rätter serverades och det var eklektisk matlagning med mycket smaker – långt från rådande nordiska råvarubaserade mattrend.

Sedan en tid tillbaka är menyn omgjord, numera serveras endast en avsmakningsmeny för 1 600 kronor med tillhörande vinpaket för 1 400 kronor.

Förstklassigt mottagande

I övrigt har inte mycket förändrats, lokalen är luftig med synliga takbjälkar och stora fönsterpartier ut mot det sömniga lilla villaområdet vi befinner oss i. Det är behagligt varmt och välkomnande och vi får ett förstklassigt omhändertagande när vi stiger in från vinterrusket.

Efter ett inledande glas champagne välkomnas vi till det öppna köket i ena hörnet av matsalen. Här blir vi presenterade en inledande munsbit följt av en bricka med små aptitretare.

FAKTA
Aloë, Stockholm

Totalbetyg: 23

Mat: 9 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Miljö: 5 poäng

Pris: Fast meny 1 600 kronor, vinpaket 1 400 kronor.

Öppettider: Onsdag–lördag från 17.30.

Antal platser: 40.

Köksmästare: Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

Adress: Svartlösavägen 52, Stockholm.

Telefon: 08-556 361 68.

Webbplats: aloerestaurant.se.

Senast testad: 2015. 21 poäng.

VISA MER

Höga smaker och sälta

Smakerna och råvarorna kommer från hela världen, en buljong serveras med ett krispigt parmesanchips med paprika och sardeller, en läcker liten surf and turf på hängmörad ko och sjöborre från Island, en vacker sked med den fetaste delen av tonfisken – toro – med Perigordtryffel och en variant på moussaka (!). Det är genomgående elegant samtidigt som smakerna inte låter skämmas för sig – det är bra tryck i rätterna med höga smaker och sälta.

Efter besöket i köket leds vi tillbaka till vårt bord i matsalen och serveras vår första rätt. I ett shisoblad ligger en vackert dekorerad röding som ska ätas likt ett tacoskal, eller "ssäm" på försvenskad koreanska med betydelsen vira in.

Blundar och njuter

Efter de inledande smaksensationerna är vi lite oroliga, hur ska våra smaklökar reagera nu? På ett alldeles unikt sätt visar det sig.

Krogtest: Ren matlycka på Project

Vi vill nämligen inte svälja. Det är så smaskigt, fullt av nyanser, texturen är fantastisk, mjäll röding, knastrigt, pepprigt. Ingenting annat än en sensation. Vi tuggar så länge det bara går, blundar och njuter.

Sedan följer ytterligare sju sensationer från havet. Ångad havskräfta i en korianderexplosion, svensk bläckfisk i pepprig jalapeñojuice, blåhummer med silkestofu i en smörsås så len och smaksatt med vanilj att den mjälla hummern nästan är överflödig, det är överleverans i varje molekyl.

Vinerna som serveras är genomgående fint kombinerade. Den dieseldoftande rieslingen skiftar brutalt karaktär beroende på vilken rätt den får ackompanjera, det är elegant, lekfullt och smaskigt så det förslår. Några av rätterna är lekfullt komponerade och skiftar uttryck, färg och form när man trycker skeden i skålen.

Brokig skara besökare

Daniel Höglander var tidigare medlem i Svenska kocklandslaget och var för tio år sedan med och startade stjärnkrogen Esperanto. Därefter har han jobbat på restauranger som Operakällaren och Bagatelle i Oslo. Kompanjonen Niclas Jönsson har Fredsgatan 12, Bon Lloc och Lux på sin cv.

I högtalarna är det lika eklektiskt som på menyn, klassiskt punkigt från The Clash till 1990-talsklassiker som Pearl Jam och Kate Bush och besökarna i matsalen är en brokig skara, något kompisgäng i ena hörnet, en familjemiddag i det andra, ett strävsamt par i det tredje.

Krogtest: Bodega med sting

17 serveringar

Under julledigheten ska matsalen få en lätt uppdatering. De 40 platserna ska bli något färre men upplägget blir detsamma. En annan nyhet är källaren som huserar Rinos Bodega, ett enklare ställe att smita förbi och äta en mellanrätt eller bara ta ett glas.

Tillbaka i matsalen serveras vi de tre avslutande rätterna: Foie gras, kalvbräss och ett marockanskinspirerat lamm är inte lika fullkomliga som de inledande rätterna, men när vi lutar oss tillbaka efter totalt 17 serveringar och njuter av den lilla godislådan är vi fulla av beundran. Aloë startade starkt, men har blivit otroligt mycket bättre.