Di Weekend KROG

Krögarduons krypin lever upp till hajpen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ENKELT. Lokalen är varm, inbjudande och opretentiös – precis som servicen.

Foto: Amanda Lindgren

Kritikernas kelgris är en av stans mest prisvärda kvarterskrogar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Jim & Jacob är inte mycket mer än ett krypin, ett väl undangömt sådant, på Surbrunnsgatans mer otrafikerade delar. Om man tittar åt fel håll när man går förbi den rätt oansenliga glasrutan är det lätt att missa restaurangen helt.

Hemlig är dock knappast ordet för den här restaurangen. Jim & Jacob har hunnit blivit en opretentiös kelgris både bland kritiker och besökare och för att paxa en av de 16 sittplatserna behöver man vara ute flera veckor i förväg.

Men egentligen startade historien om Jim & Jacob för två år sedan med en foodtruck. Bara några dagar efter att verksamheten hade satt igång brann bilen dramatiskt upp på Östermalmstorg, inför ögonen på ägarna Jim Hammargren och Jacob Nermark. I stället för att börja om från början beslutade sig duon att öppna en kvarterskrog.

Smårätter att dela på

Av krögarnas streetfoodförflutna märks inte mycket, om man inte räknar den i det närmaste obligatoriska slidern, minihamburgaren, på menyn. Under våra besök finns ett erbjudande om en riktigt saftig och vitlöksstinn kycklingvariant i ångat bröd på den väggfasta svarta griffeltavlan, strategiskt placerad mitt bland popkonsten vid ingången till köket.

Men medan vi studerar menyn inleder vi med ett glas champagne och en fantastiskt len kräm på tupp- och anklever som vi brer i generösa lager på det tillhörande brödet och toppar med söt päronmarmelad. Servitrisen rekommenderar att vi tar tre eller fyra av smårätterna var och delar på. Det är nämligen så det är tänkt. Och om vi inte kan bestämma oss finns alternativet ”beslutsångest” där köket bestämmer åt oss för det facila priset av 355 kronor per person.

Snabb servering – trots fullsatt lokal

Trots att det är fullt till sista plats hinner vi knappt avsluta beställningen innan rätterna börjar dimpa ned på bordet. Majsbrödet är som en söt, nybakad scone som smöret blir överflödigt till.

De små bitarna av den norska torsken skrei samsas med rödbetor i en mörk lerskål och toppas med rostade hasselnötter. Ett toppenval. Laxponzun, med en vagt citrussmakande sojasås, är tyvärr lite väl försiktigt kryddad och av den utlovade ingefäran känner vi inte ett spår.

Bättring kommer direkt genom den söta, tamarindsmakande kalvbrässen som serveras med savoykål och kombinationen av jordärtkocka, sikrom och syrad grädde är också riktigt vass. Det dyraste på menyn, bortsett från tuppleverkrämen, är tartaren som kommer in med den lite udda, men synnerligen lyckade kombinationen gravad äggula och pepparrot som osentimentalt staplats ovanpå den hackade köttet. Det kan rentav vara en av de bättre råbiffar som vi har serverats i stan.

Den japanska svampen enoki ”får vi inte missa”, enligt flera i personalen. De har helt rätt. Svampen serveras i en ”svennetaco”: ett öppet tunnbröd i munsbitsstorlek med blomkål och en svag smak av grön curry.

Portionerna är små och vi behöver fyra rätter var för att bli mätta, men att köket vet vad man håller på med råder det ingen tvekan om. Vi rundar av med den enda riktiga desserten på menyn, en lingon- och lakrits-kombo som egentligen känns överflödig. Men som vi inte kan motstå, även om den visar sig vara i mäktigaste laget.

Jim & Jacob är en av stans mest prisvärda kvarterskrogar, en sådan som man drömmer om ska öppna i just ens eget kvarter. Att man tas emot som en stammis varje gång som man kliver in av den rappa och otvungna personalen gör inte saken sämre. Hit vill vi komma tillbaka om och om igen – om vi nu lyckas få plats.