Di Weekend KROG

Kreativ knockout på Etoile

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Foto: Petronelle Halvorsen

Petronelle Halvorsen

Avspänt, trevligt och utsökt. Etoile i Stockholm är en stjärnkrog när den är som bäst, med unga kockar som serverar fantasifulla rätter i lekfull stil.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En stjärna tändes i februari. Den lilla Stockholmskrogen Etoile, vilket betyder just stjärna på franska, prisades då med en sådan av Guide Michelin. Galan i slutet av februari hölls ungefär samtidigt som börsen toppade. 

”Jag kan se på telefonen att det rasslar till i bokningssystemet”, sade då kocken och delägaren Jonas Lagerström till Di. 

Sedan dess har det rasslat till åt motsatt håll, på grund av coronakrisen. Di Weekends första besök blir flyttat eftersom antalet öppna dagar minskats. När besöket väl blir av är vi bara tre sällskap. 

Det är synd, för Etoile är en klart lysande stjärna, som vi hoppas ska få brinna länge. 

Utmärkelsen i sig var ingen stor överraskning. Krogen som Jonas Lagerström driver tillsammans med Danny Falkeman höjdes till skyarna av Di Weekend redan som nyöppnad 2018. Lekfullhet och höga ambitioner bakom en anonym dörr vid ­Vasastadens yttersta utkant lever kvar nu som då, liksom många av de inslag som imponerade då. 

FAKTA
Etoile, Stockholm

Öppettider: tis–lör: 17:00–23:00.

Priser: avsmakningsmeny 1500 kronor, vinpaket 1200 eller 800 för alkoholfri dryck.

Antal platser: 26.

­Köksmästare: Danny Falkeman och Jonas Lagerström.

Adress: Norra Stationsgatan 51.

Telefon: 08-10 10 70.

Webbplats: restaurantetoile.se

Poäng:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 5

Totalt: 22

VISA MER
Ätbara blommor till fördrinken

Churros och rök är två sådana exempel. Men innan vi kommer dit väntar ätlig blomsterprakt och en excentrisk tebjudning. Till fördrinken, en härlig champagne och en cider till alkoholfria gäster, serveras en ätlig blombukett, med smak av bland ­annat selleri och fänkål. Sedan väntar en tekopp buljong med härlig umami. Flera av tillbehören föranleder stön av hänförelse, och vi inser att något alldeles extra väntar. 

En liten Reuben, alltså en amerikansk smörgåsklassiker med oxbringa och surkål, är en av fyra lekfulla smårätter som sätter tonen för middagen.

Krogtest: Hemtrevligt för sötsugna

Churros, en sorts frityrmunkar av sydamerikansk modell, är vanligtvis en efterrätt. Här serveras de med löjrom och gräddfil. Pilgrimsmussla och jordgubbe är ett ­annat oväntat gifte, som fungerar utmärkt. Lakrits, biff och kaviar får visserligen ett blandat bemötande då en salmiak-skeptiker deltar i middagen. Men för det mesta flyger det, ofta mycket högt. 

Bloody Mary – en riktig rökare

En unik upplevelse är Bloody Mary-anrättningen, där koncentrerad smak av plommontomat möter vit choklad, serverad på vit rök. Vit rök återkommer i flera rätter, och kanske kan de mest konservativa besökarna tycka att specialeffekterna upprepas en gång för mycket.

Men vi är helnöjda. Etoile är helt enkelt en stjärnkrog när den är som bäst. Ung, lekfull, och intim – där vi ges många tillfällen att prata om maträtterna med Jonas Lagerström själv. Maten är ­delikat, och dessutom prisvärd, med en kavalkad på 24 rätter för 1 500 kronor.

Vinpaketet är också härligt, men allra mest iögonfallande är det alkoholfria dryckesalternativet. En mandarin-cocktail med fläder och citron skapar lystna blickar hos vindrickarna.  Möjligen blir betoningen på frukt något dominerande här, men överraskningarna kommer på rad. En drink serveras inuti en babuschka-docka – en annan i en laboratorie-flaska. En kall brygd av ­jalapeño, gurka och grönt te bryter in som en fräsch flytande mellanrätt för samtliga gäster. 

Läskande thaigryta på pinne

Fräsch men kryddig, är också en tropisk glass som kommer in mot slutet av avsmakningen. Den smakar thaigryta, eller chartersemester på ett exotiskt resmål. Vi kan inte riktigt bestämma oss, men en av gästerna blir djupt tagen av Tom ka gai, som anrättningen heter. Glassrätten, och en ­efterföljande taco med äpple, mandel och mascarpone har en pannkaksliknande kvalitet som bringar fram barndomsminnen och smakar gudomligt.

Krogtest: Aloës stjärntrio spänner bågen

Senare följer en förtjusande dessert med vårens första rabarber innan en liten trä­låda landar på bordet lagom till kaffet. Den är fylld av tryfflar och andra små godbitar och blir till en ovanligt generös final.

Det brukade vara svårt att säkra ett bord på den lilla restaurangen, innan krisen slog till. Vid ett andra besök i mitten av april har dock bokningsläget blivit bättre, och krogen har på nytt öppnat på tisdagar. Personalen har ändå gott om tid och vi hoppas att Etoile snart ska bli fullsatt på nytt.