Di Weekend KROG

Kockduon fixar hemmafest

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Linn Söderström och Marion ­Ringborg flörtar med det italienska köket och har en lustfyllt ­förhållningssätt till råvaror.

Jack Mikrut

I en gammal festvåning skapar kockarna Linn Söderström och Marion Ringborg en välkommen injektion på Stockholms krogscen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

De två kockarna har drivit popup-krogen ­Garba sedan 2017. Med gästspel på alltifrån Gamla Riks­arkivet till restaurang Woodstockholm och musikfestivalen Way Out West i Göteborg har de utvecklat en egen charmig och otvungen ­kulinarisk stil. De båda träffades på Carnegie­bryggeriet i Hammarby sjöstad i södra Stockholm och har även gemensamt att de tävlat i tv-programmet ­Kockarnas kamp med goda resultat.

Sedan årsskiftet har Garba fått en fast hemvist i den gamla festvåningen tre trappor upp i restaurang Nosh and Chows pampiga lokaler. Miljön är en härlig blandning av ­dekadent hemmafest i parad­-våningen hos en gammal greve på glid och en klassiskt sober fine dining-matsal.

Kallköket i anslutning till matsalen och de två chef’s table-borden förstärker hemma­festkänslan. Samtidigt påminner oss matsalen med sin lätt sakrala stämning, rymd och behagliga ljus om Sayan Isakssons gamla Esperanto, där man som middagsgäst kände sig som en del i en ­föreställning på en scen. Inga liknelser i övrigt, men det är en speciell känsla att äta i miljöer som från början inte är avsedda att bli krog.

Menyn som serveras är fast i fyra serveringar och kan utökas med smårätter och sallader. Vi inleder med ett ostron, på ­Garba serveras det garnerat med gravad lime. Därefter får vi en liten amuse-bouche bestående av vallmoknäcke, vispad crème fraiche smaksatt med lavendel, vinägerpulver och toppad med forellrom, mycket smak i en liten tugga.

Mirepoix är den första rätten på menyn, över fint tärnade grönsaker och en ört­olja (i den franska grundblandningen av en mirepoix ingår lök, morötter och selleri) slås en buljong smaksatt med gurkmeja och kajennpeppar. Det är en ljuvlig rätt med smaker i perfekt balans och med den hembakade baguetten, penslad med ­honung och timjan blir det en fullträff.

FAKTA
Garba, Stockholm

Priser: Fast meny med fyra serveringar 535 kronor, extrarätter 35–125 kronor, vinpaket 435 kronor.

Antal platser: 36.

Öppettider: Tisdag–lördag 17.00-23.00.

Köksmästare: Marion Ringborg och Linn Söderström.

Adress: Norrlandsgatan 24, Stockholm.

Webbplats: garba.se.

Senaste testad: –.

Totalbetyg: 21 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
Roligt och gott

Garba flirtar genomgående med det italienska köket och har ett lustfyllt förhållningssätt till råvarorna. Till exempel en skaldjurspasta utan skaldjur. Ostronört, agretti (italiensk sodaört) och sjökorall står för havssmakerna i denna rätt med hemgjord surdegstagliatelle och kärnmjölk, en av höjdpunkterna på menyn.

Kockduon bjuder in till sommarfest

Av extrarätterna är de två salladerna ­veritabla fullträffar. Härligt beska ita­lienska sorter som radicchio smaksatt med verjuicedressing (verjus är saften av omogna druvor) och romesco (rostad ­paprikasalsa) med romanesco (släkting till broccoli) och hängd gräddfil – roligt men framför allt gott!

Huvudrätten består av vaktel i tre former. Hjärta och lever samsas i en perfekt liten grillad korv, bröstet närmast konfiterat i sin konsistens och låret läckert mört. Tillsammans med hokkaidopumpa serveras allt på en förtjusande ­hollandaise smaksatt med räkfond.

Hög nivå på servicen

På Garba serveras företrädesvis natur­viner och vinpaketet håller hög nivå med fina matchningar, inledningsvis en mineralstinn albariño och till pastan en len chardonnay i perfekt harmoni. Till vakteln får vi en lättklunkad Côte de Brouilly från Chateau Thivin på gamay.

Helgjuten kväll hos Ekstedt

Servicen är grundmurad, personlig utan att bli närgången och håller en genom­gående hög nivå, samtidigt som den känns ovanligt ung.

Garba har varit en välkommen injektion på Stockholms krogscen, att nu permanenta krogen skapar förutsättningar att utveckla den gastronomiska stilen mer. Men redan efter att bara haft öppet ­några veckor känns konceptet helgjutet.