Di Weekend KROG

Idyllisk omstart för Melker Andersson

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MILJÖOMBYTE. Från fina Fredsgatan i regeringskvarteren i Stockholm till bryggan vid sjöbodarna i Öregrund och Bojabäs. "Jag har haft en fisksoppa på de flesta krogar jag drivit och därför tyckte jag det skulle vara kul att ha det som signaturrätt när jag öppnade fiskkrog. Det är enkelt med soppa, det är hela idén", säger Melker Andersson. Foto: JACK MIKRUT

Jack Mikrut

I ett par decennier var Melker Andersson en av Sveriges mest framträdande kockar och krögare. När hans restaurangkoncern var som störst, 2013, omsatte den 334 miljoner kronor. Sedan dess har de flesta restauranger sålts och Melker Andersson har hållit en låg profil. Vart tog han vägen?
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Di Weekend hittar Melker Andersson i en röd sjöbod med vita knutar i skärgårdsidyllen Öregrund i Roslagen. Det är samma dag som hans lilla sommarkrog med det vitsiga namnet Bojabäs öppnar för säsongen. Melker Andersson står böjd över en svart skylt och skriver vinlistan, i förekommande fall på korrekt franska.

Fiskrätten bouillabaisse härrör från hamnstaden Marseilles i Provence. Melker Anderssons bojabäs har inte mycket gemensamt med det franska originalet, där soppa och fisk serveras var för sig.

”Det är en försvenskad rätt, därför tycker jag det är fel att skriva på franska. Den innehåller inga medelhavsfiskar, det vore konstigt att köpa det till Öregrund”, förklarar han.

Bojabäs är alltså namnet både på krogen och dess signaturrätt. Den och syster­krogen Sjöboden sommargrill är de enda restauranger Melker Andersson äger till 100 procent. Därutöver äger han två tredjedelar av en koncern som omfattar tre restauranger – Miss Voon i Uppsala samt Miss och Mr Voon i Stockholm. 

Av den en gång så stora restaurangkoncernen F12 Gruppen återstår bara Smak på Oxtorgsgatan i centrala Stockholm, som har flera delägare. Det är också det enda återstående samarbetet med den mång­åriga kompanjonen Danyel Couet. 

FAKTA
Melker Andersson

Ålder: 57 år.

Familj: Gift med Katarina Romell, två egna barn från tidigare förhållanden och två bonusbarn.

Bor: Stockholm och Öregrund.

Nuvarande krogar: Bojabäs (Öregrund), Miss Voon (Stockholm och Uppsala), Mr Voon, Sjöboden Sommargrill (Öregrund) och Smak.

Tidigare krogar: Brasserie Le Rouge, Fredsgatan 12, Fjällpuben (Åre), Fyran, Grill, Heart & Bones (Uppsala), Kungsholmen/Trattorian, Köttbaren, Kött & Fiskbaren, Le Bar, Publico, Villa Godthem och Vigårda (Melker ­Andersson har kvar 10 procent).

Övrigt: Finalist i Årets kock tre år, medlem i svenska kocklandslaget, medverkande i Kockarnas kamp, ­Melkers krogakut i TV4 med mera. Författare till en rad kokböcker.

VISA MER

På frågan hur många restauranger han startat under sin långa karriär svarar Melker Andersson:

”Jag har inte riktigt koll, men det är nog 17-18 stycken. Max 20.”

Fast det beror lite på hur man räknar, ­Vigårda till exempel utvecklades till en snabbmatskedja med restauranger i flera svenska städer. Även Vigårda är såld, Melker Andersson har bara kvar en minoritetsandel på 10 procent. 

Melker Andersson uppskattar att de restauranger han är involverad i omsätter cirka 145 Mkr. Störst var alltså verksamheten 2013.

”Då var jag i mitt esse”, säger Melker ­Andersson.

”Det var före hoten mot mig.”

Utsatt för hot och utpressning

Detta mörka kapitel i hans liv nådde en kulmen i mars 2014. Då kastades brandbomber mot restaurang Grill på Drottninggatan i Stockholm, som då ingick i F12 Gruppen. Samtidigt utpressades Melker Andersson på miljonbelopp. Tre personer dömdes till fängelsestraff, huvudmannen fick fyra år och sex månader för försök till grov utpressning och anstiftan till mordbrand. 

Dessa dramatiska händelser skulle visa sig bli en vändpunkt.

”Jag tappade lusten”, säger Melker Andersson och markerar att han inte vill prata om detta.

”Jag lever med skyddad identitet och det är nog bra att jag inte är så offentlig längre.”

Kort efter att dom meddelats i hovrätten serverades den sista måltiden på stjärnkrogen Fredsgatan 12, som öppnade 1994 och stängde 2014. Det var Melker Anderssons allra första egna restaurang. 

”Det känns jobbigt när man åker förbi där. Det är den krog jag saknar mest, som jag hade mest hjärta i.”

1998 fick Fredsgatan 12 en stjärna i franska Guide Michelin, en utmärkelse som man försvarade i alla år. Förkortningen F12 blev namnet på den koncern som kom att expandera kraftigt med kända restauranger som nämnda Grill, Kungsholmen på Norr Mälarstrand (numera Trattorian), Fjällpuben i Åre med flera. 

”I dag finns F12 Gruppen inte kvar över huvud taget. Det är med viss sorg”, säger Melker Andersson. 

Krogtest: Goda matminnen väcks till liv ”Skönt att verka i det dolda”

Samtidigt som han startade Fredsgatan 12 tävlade Melker Andersson i Bocuse d’Or, populärt kallat kock-VM, där han blev Sveriges första medaljör genom att vinna silver 1995. 

I år är det 25 år sedan Melker Andersson stod på prispallen i Lyon i Frankrike. I publika sammanhang som Årets kock, där han suttit i juryn, syns han inte längre. 

”Jag är 57 år nu. Allting har sin tid.”

”Jag är inte intresserad av att medverka i sådana sammanhang längre. Det finns så många unga duktiga kockar i dag, som är ’up-and-coming’, det är så det funkar. Jag tycker inte att det är ett problem. Det är ganska skönt att kunna verka lite i det dolda.”

Melker Andersson är gift med Katarina Romell, som är vd för välkända Grand Hotel Saltsjöbaden. Hennes syster har ett hus i Öregrund och det var så det kom sig att paret började leta hus där. 

”När vi hade köpt huset gick jag här nere längs kajen och såg de här charmiga sjöbodarna. Jag började luska i vem som ägde dem”, berättar Melker Andersson, som hyr två intilliggande sjöbodar. I den ena ligger Bojabäs, i den andra Sjöboden sommargrill, en nyhet för i år.

Det verkar onekligen som att Melker ­Andersson alltid måste ha något att göra. 

”Jag skulle bli otålig av att klippa gräsmattan. Jag är rädd att hamna där. Jag har alltid legat på för att ha grejer att göra. Det handlar om en rädsla för att inte ha någon sysselsättning.”

Förra året omsatte Bojabäs 4 Mkr.

”Det låter bara som en klyscha, jag förstår det, men jag gör inte det här för att tjäna pengar. Då hade jag kunnat hitta på något annat. Det här är mer en livsstil.”

”Jag vill inte komma till Öregrund bara som en sommargäst, jag vill vara del av ett samhälle, och det blir man om man gör någonting. Skulle jag bara vara vid mitt hus och klippa gräsmattan, då hade man enbart varit Stockholmare. Det vill jag inte.”

Utökar med hotell på Mallorca

Bojabäs är en sommarkrog, som i år öppnade lagom till nationaldagen och stänger vid månadsskiftet augusti-september. Men man ska ju ha något att göra under resten av året också och därför ger sig Melker Andersson in i hotellbranschen tillsammans med sin fru Katarina Romell, hotell vd:n.

Test: Måltiden är målet på Stora Hotellet

”Vi har köpt ett litet hotell i Sóller på Mallorca. Där ska vi skapa en oas för framför allt familj och vänner. Så småningom kanske ett och annat styrelse- eller ledningsgruppsmöte, men först familj.”

I Sóller finns en historisk koppling till södra Frankrike och arbetsnamnet på ­hotellet, ett townhouse byggt i fransk stil, är The French House. 

”Det skulle ha varit färdigt till sommaren, men det blev tvärnit på grund av corona. Nu sätter vi igång igen, så till nyår ska det vara klart”, säger Melker Andersson.

”Sedan är jag lockad av att öppna en restaurang på torget i Sóller, för det tycker jag behövs. En som inte serverar spansk mat.”

”Jag är fortfarande sugen på att öppna krogar, det är inte så att jag helt har tappat intresset. Alla vet ju att Östersjön inte är det bästa havet i världen för fisk, så

jag skulle vilja öppna en Bojabäs på västkusten också, helst i Smögen. Det är ju där fisken finns.”