Di Weekend KROG

Hemlagad charm i trävillan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FLITIG HUSMOR. Lisa Pulkkinen Lönner gör i stort sett allt själv i restaurangen som drivs fredagar och lördagar i en stor trävilla med sjöutsikt på Resarö i Stockholms skärgård. Maken sköter disken, hennes bror hoppar ibland in och serverar.

Foto: Jack Mikrut

Hemma hos Husmor Lisa är stämningen charmigt avspänd. Men sittningarna är långa och priserna för höga.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hemmakrogar har blivit en trend. Det är restauranger, ofta tillfälliga, som drivs i någons privata bostad.

I en stor trävilla med sjötomt på Resarö, drygt tre mil från centrala Stockholm, driver Lisa Lönner Pulkkinen sedan fyra år Husmor Lisa Fine Home Dining. Det är vad man skulle kunna kalla en semiprofessionell restaurang, öppen fredag till lördag året runt och med utökade öppettider sommartid och vid jul.

Allt som blir trendigt ska etiketteras. Oaxen Skärgårdskrog kallades på sin tid aldrig hemmakrog fastän upplägget i princip var detsamma. Det bedrevs restaurangverksamhet på bottenvåningen och krögarparet bodde på övervåningen. Där upphör emellertid alla likheter. Oaxen Skärgårdskrog rankades som Sveriges bästa restaurang och allt var professionellt in i minsta detalj.

Hos Husmor Lisa är det lite amatörmässigt, men det är också det som är charmen och skänker hemmakrogkänsla. Lisa Lönner Pulkkinen är ensam kock. Vid ett besök har hon kökshandräckning av en ung kille som senare hjälper till att servera. Hennes man sköter disken. Vid ett annat besök hoppar hennes bror in, dukar och serverar kaffe. Som sista person i personalstyrkan möter vi en professionell servitris som jobbar extra ibland.

Det är en fantastisk sensommarkväll och vi väljer att sitta på altanen med sjöutsikt. Läget är unikt och motiverar högsta miljöbetyg.

Passionen matlagning

FAKTA
Husmor Lisa, Resarö

Totalbetyg: 18
Mat: 7

Miljö: 5
Service: 4
Prisvärt: 2
Priser: Tre rätter 895 kronor. Fyra rätter 995 kronor. Fem rätter 1 095 kronor.
Öppettider: Fredag–lördag 16.00–23.00. Under sommaren lunch och middag torsdag-söndag. Under december julbord fem dagar i veckan.
Antal platser: 24.
Köksmästare: Lisa Lönner Pulkkinen.
Adress: Ytterbyuddsvägen 29, Resarö.
Telefon: 070-200 94 14. ­
Webbplats: husmorlisa.se

VISA MER

Lisa Lönner Pulkkinen har en Handelsexamen och en lång karriär som trendanalytiker i bagaget. Under MTV:s glansdagar i början av 90-talet var hon ansvarig för musikkanalens pr-arbete. Passionen var dock matlagning och efter att ha matbloggat flitigt sadlade hon om för några år sedan för att bli kock på heltid. Efter att ha prövat lyckan i tv-programmet Sveriges mästerkock deltog hon i tävlingen Årets kock förra året där hon gick till kvartsfinal. Utöver den egna hemmakrogen jobbar hon extra åt krögaren Pontus Frithiof.

Precis som på en vanlig restaurang får vi en à la carte meny. Från den ska man välja tre, fyra eller fem rätter. Alla vid bordet måste göra samma val.

Förrätterna är en lovande start, rårökt havskräfta serverade med tomater från villaträdgården och svensk buffelmozzarella från Ängsholmens gårdsmejeri norr om Uppsala. Tomatjuicen som hälls över rätten är en restprodukt från husmor Lisas egengjorda ketchup. Hon tar tillvara tomatvattnet som blir över och skummar upp det.

Lite chilifrukt ger rätten lagom mycket sting, men det är den rökta smaken som turligt nog dominerar rätten, som är rikligt dekorerad med blommor.

Den lite ovanliga förrättskombinationen av fyra olika bönsorter (varav en serveras helt rå), stekt trumpetsvamp, löjrom och kräm på brynt smör faller väl ut.

Vi hinner pröva tre huvudrätter under våra besök. Hjälmaregösen är marinerad i flädersaft, med sås på bränd grädde och champagne. Tillsammans med hemrökt Älvdalsrom, ärtor och färskpotatis blir det en fin komposition, men gösen är inte så smakrik som vi hade hoppats.

Biffen kommer från korasen charolais. Köttet är mört och väl tillagat och serveras med rotselleri i tre skepnader från den egna trädgården, samt kantareller. Svampen är dessvärre bränd, vilket smittar av sig på hela rätten och rotselleriblasten känns lite onödig. Rotsellerin kommer igen och det med besked. Vid vårt andra besök har biffen bytts ut mot en liten medaljong oxfilé, som får sällskap av hel rotselleri, en kräm på samma selleri blandad med kittost samt smör gjord på blasten. Resultatet är betydligt mer lyckat.

Lavendelkakan till efterrätt är även den pytteliten, men tillbehören läckra: röda vinbär, hallon, glass och kolasås. Storleken på Lisas egen vildhallonglass med smaskiga hemgjorda daimknäcken är mer normal och smaken går det inte att klaga på.

Måltiderna tar tid

Hemmakänslan är Husmor Lisas stora förtjänst. Det är mysigt, hemtrevligt och avspänt. Det är tyvärr även akilleshälen. Måltiderna drar ut på tiden. Fullt normalt med tanke på att Lisa Lönner Pulkkinen gör i stort sett allt själv. Men en sittning på över tre timmar för fyra rätter är ändå väl mycket.

Vi måste också invända mot prisnivån. De som väljer alla fem rätterna får betala 1 095 kronor per person. Hemtrevligheten i all ära, så mycket behöver man inte ens betala på en del svenska stjärnkrogar. Betyget på prisvärdhet blir därför mycket modest. Vi kan få mycket mer för pengarna om vi söker oss mer centralt.