Di Weekend KROG

Grönt och personligt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Litet och intimt – det finns plats för bara 18 gäster.

Foto: Oskar Omne

Den lilla krogen på Sankt Eriksgatan lade grogrunden för den gröna trenden i Stockholms krogvärld.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Under hösten meddelade stjärnkocken MatHias Dahlgren att han stänger sin tvåstjärniga restaurang Matsalen i Grand Hôtel för att starta om med ett helt nytt koncept. Krogsverige höll andan: Vad skulle en av de kockar som satte standarden för Det nynordiska köket nu hitta på?

För en vecka sedan kom nyheten: Den nya restaurangen Rutabaga ska bli helt vegetarisk. Det var på intet sätt ett startskott för grönsakstrenden, kanske snarare kulmen eller möjligen en milstolpe.

De senaste åren har kräsna kroggäster och krögare med omtanke om klimat och framtid lyckats vrida om visarna på tallriksmodellen.

Animaliska produkter har blivit tillbehör. Grönsaker och rotfrukter får ta största utrymmet, ofta med oerhört lyckade resultat. Fin- och mellanklasskrogarna har hamrat närodlat och säsongsbetonat i menyerna med allt hårdare nedslag på tangenterna. I dag skulle inte ens en kvarterssushi våga öppna utan att ha något närodlat på menyn.

Gro öppnade sommaren 2013 och är en av de krogar som gått i bräschen för grönsakstrenden.

FAKTA
Gro, Stockholm

Totalpoäng: 21

Mat: 7 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 5 poäng

Pris: 500 kronor för fyra rätter.

Öppettider: Tisdag–lördag 17.30–23.00.

Antal platser: 18.

Köksmästare: Magnus Villnow och Henrik Norén.

Adress: Sankt Eriksgatan 67.

Telefon: 08–643 42 22.

Webbplats: Grorestaurang.se.

Senast testad: Den 14 mars 2014 (20 poäng).

VISA MER

Den lilla lokalen, ett hål i väggen vid den hårt trafikerade St Eriksgatan, liknar mest ett stort kaklat badrum, med ett litet kök i mitten av lokalen. Det är avskalat och opretentiöst – både på gott och ont. Med en så avskalad krogupplevelse blir små, små misstag väldigt synliga.

Börjar med bubbel

Ruljansen sköts av två kockar och en servis – det blir genast intimt, personligt och avslappnat. Här serveras fyra rätter för 500 kronor och det går att välja mellan omnivor (med kött) eller vegivor (endast grönsaker).

”Va!? 500 spänn för grönsaker?!”, utbrister bordsgrannen vid ett av våra besök. ”Nä, då tar jag den med kött!”

Nu är 500 spänn för just grönsakerna riktigt prisvärt, men frågeställningen är inte helt orimlig ska det visa sig.

Modigt – men en besvikelse

Den som vill lyxa till det börjar med ett glas bubbel och ett tilltugg. Det är värt sin dryga hundralapp.

Morötter i alla former har alltid återkommit på menyn på Gro och under våra besök har det inte blivit några undantag.

Den härligt okonstlade konstruktionen på våra tallrikar består denna gång av morot tillsammans med röda linser och havtorn. Det är en perfekt kombination där linserna lyckas bygga upp morotens sötma och havtornet rundar av med sin syra.

För de som nu valt olika menyer blir den bordsgrannens kommentar faktiskt relevant.

På omnivorens tallrik: Tunt hyvlad kålrot smaksatt med fläder täcker en oerhört elegant och generös bit röding. Det är så gott, så gott att det är svårt att hejda sig från att slicka skålen ren.

På vegivorens tallrik: En bakad rödbeta serverad med mandel och kapris. Visst är det en välsmakande rödbeta, men i jämförelse känns rätten mer som en förrätt.

Den tredje serveringen följer samma mönster: Den välsmakande och perfekt tillagade flanksteken serveras med grönkål och fermenterad lök i en perfekt smakkombination. Köttet fungerar fint som tillbehör till smakbärarna kål och lök.

Omtest: Derelict imponerar – men fyndkänslan är borta

Prisvärt med 500 kronor

Samtidigt saknas något i den vegetariska rätten kruskål, hasselnöt och curry. För tydlighetens skull: De båda serveringarna får dock full poäng vad gäller prisvärdheten. De är väl värda sina respektive 500 kronor.

En kväll på Gro är en angenäm upplevelse – mycket tack vare den personliga stämningen. Allra bäst är det när någon av de två grundarna står i köket. De behövs för att få till det lilla extra.