Di Weekend KROG

Grannskapets nya favoritkrog

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En vinkyl avgränsar delvis rummet mellan bar- och matsalsdel. En trappa ned finns ytterligare matplatser.

Jack Mikrut

Den nya kvarterskrogen Nabo till­talar både boende och kontorsanställda i kvarteren kring Drottning­gatan i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I blickfånget längst uppe vid Tegnérgatans krön tronar författaren och dramatikern August Strindberg i form av Carl Eldhs monumentala staty. Precis i gathörnet närmast statyn öppnade i höstas restaurang Nabo, ett träffsäkert namn. Nabo betyder granne, mest på norska men ibland även på svenska, och Strindberg bodde de sista åren av sitt liv i kvarteret intill, i Blå Tornet.

Trots att det är restaurangtäta kvarter har Rolfs Kök länge varit den enda krog att riktigt räkna med sedan Melker Andersson retirerade och sålde Grill på Drottninggatan. Kanske blir det ändring på det nu. Trots att öppningen blev ett helt år försenat verkar gästerna i vart fall hitta till Nabo.

Ett spontant besök i baren för ett glas vin en vardagkväll och en lika oplanerad lunch får oss att reagera över hur många gäster som lockas hit. När vi efter en middag på Nabo tittar in genom fönstren på Rolfs Kök en bit ner i backen är det fullt där också. Aptiten på restaurangbesök ser inte ut att mättas.

Öppettiderna på Nabo har successivt anpassats för att klara trycket, först med söndagsöppet och senast med brunch på lördagar. Men vart tog luncherna vägen? Vi har ätit vällagade och prisvärda luncher flera gånger på Nabo, men en titt på hemsidan ger vid handen att lunchserveringen nu har inskränkts till fredagar.

Plus för vin på halvt glas

Intrycket är att publiken på Nabo tillhör de något äldre och att det är matgäster som uppskattar den medelväg som den nya kvarterskrogen erbjuder. Det är inte särskilt trendigt på Nabo, utan här erbjuds en traditionell trerättersmeny och vin från klassiska regioner. Den enda servering som avviker från det gängse är att vin också går att få i halva glas, högst föredömligt.

Framför det öppna köket finns fem barplatser där det serveras en fast sjurätters­meny för 795 kronor. Detta är deras ”chef’s table” och där erbjuds en sittning per kväll. Vi har avstått och i stället ätit från den reguljära à la carte- menyn.

FAKTA
Nabo, Stockholm

Poäng:

Total: 18

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 3

Pris (middag): Förrätter 135-215 kronor, huvudrätter 185-310 kronor, desserter 95-115 kronor, chef’s table 795 kronor (sju rätter).

Öppettider:Tisdag-torsdag 16.30-24.00, fredag 11.15-01.00, lördag 12.00-01.00, söndag 16.30-01.00.

Antal platser: 55.

Köksmästare: Gustav Hugoh & Patrik Svensson.

Adress: Tegnérgatan 34, Stockholm.

Telefon: 08-39 35 46.

Webbplats: restaurangnabo.se.

Senast testad: -

VISA MER

Namnet Nabo deklarerar en nordisk linje. Det märks på menyn – och på interiören som går i blont trä. Det är skickligt gjort med bardisk, öppet kök, många småbord och långbord för större sällskap. Klinkergolvet går i en snygg ljusgrön ton.

Att blodpudding alltid finns på menyn har ett signalvärde. Trots en förkärlek till just denna husman har vi avvaktat, eftersom den alltid finns på menyn.

Kalvlägg med oväntat tillbehör

Dyraste förrätten kostar 215 kronor: pilgrimsmussla, tryffel, vassle, morot och krispigt bovete. Det är förvisso en lyxstart där pilgrimsmusslans spänst och sälta står fram. Resten – mest i form av sky och hyvlad tryffel – lämnar oss oberörda. Det är svårt att optimera flera smaker. Ibland är det bättre att renodla.

För en kvarterskrog med nordiskt tema låter kalvlägg i dillsås som en självklarhet, något som signalerar säkert val snarare än överraskning. På köpet ska komma en råraka. På papperet känns det aningen som överkurs. Vi slår till – och blir överraskade.

Kanske är det syrad grädde som ger stinget till den möra strimlade kalvläggen, med saltad shiitakesvamp, morötter, rökt märg och en finstämd aromatisk sky. Röra är normalt inget toppbetyg, men här fungerar kompositionen. ”Väldigt gott”, är det enkla omdömet.

Fiskrätterna väl anonyma

Menyn har genomgått smärre förändringar under hösten där några rätter bytts ut. Med stort nöje har vi ätit älg, inte i form av stek eller gryta utan som biff, stekt à la minute. Älgköttets karaktäristiska smak är framträdande och de vegetariska tillbehören med stora mängder rotselleri mycket passande.

En handfull dagsaktuella rätter på bistro­vis på en griffeltavla kompletterar menyn. Härifrån plockar vi njurtappen med svart trumpetsvamp i en mäktig märgsky. Det möra köttet hade kommit mer till sin rätt med ett något mer kontrasterande i både smak och konsisten än den syrade pumpan.

De fiskrätter vi ätit har varit mer anonyma, lite slätstrukna rentav. Vi får återkomma till dessa vid nästa besök.

Från griffeltavlan väljer vi också björnbärssorbet med chips på palsternacka som dessert. Det är en enkel frisk avrundning med stilriktig nordisk ton. Bland de ordinarie desserterna provar vi en mandelkaka som serveras i het stekpanna med vaniljglass till. Rustikt och mättande.

Vi lämnar Nabo lite dästa men nöjda – och det är gott nog.