Di Weekend KROG

Grandios krogshow på italienska

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Laura Marino och Karl Ljung regisserar föreställningarna på krogen L'avventura, inrymd i en gammal biograf i Stockholm. En del förberedelser sker inför öppen ridå och flera rätter serveras från brickor eller vagnar som rullas mellan borden.

Jesper Frisk

Det brukar sägas att det ska vara roligt att gå på krogen och mycket roligare än så här blir det inte. På italienska L’avventura i Stockholm serveras en formidabel helhetsupplevelse.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För två år sedan öppnade den italienska restaurangen L’avventura på Sveavägen i en gammal biografsalong från 1927. Restaurangens namn är en hyllning till filmkonsten, närmare bestämt den film som gjorde Monica Vitti till internationell filmstjärna, L’avventura (Äventyret) av Michelangelo Antonioni från 1960. 

Att en gammal biograf byggs om till restaurang är ett tecken i tiden. Bland andra biografer i Stockholm som byggts om till restauranger märks Röda Kvarn på Biblioteksgatan, som blivit Eataly, och Astoria på Nybrogatan, där stjärnkocken Björn Frantzén öppnar i augusti. 

I den ände av lokalen dit biopublikens blickar var riktade har ridå och filmduk ersatts av ett öppet kök, ett slags scen för det gastronomiska skådespel som bjuds.

I motsatt ände, i det som tidigare var biografens balkong, ligger en av flera barer. I foajén finns en cocktailbar medan matsalen har en vinbar med elva platser vid bardisken för matgäster. Dessa går inte att boka och kommer väl till pass en kväll när vi inte får bord, något som är fortsatt svårt ännu två år efter premiären.

Servering av den gamla skolan

L’avventura bjuder på en storslagen restaurangupplevelse, regisserad av krögaren och kocken Karl Ljung, ingift i en italiensk familj, och kökschefen Laura Marino med rötter i Italien.

Den formellt klädda personalen bidrar till en högtidlig stämning i bästa bemärkelse. Dekorativa väggmålningar av konstnären Nils Asplund förgyller lokalen som har en takhöjd på sex meter. Inspirationen kommer från ruinstaden Pompeji utanför Neapel. 

FAKTA
L'avventura, Stockholm

Öppettider: Tisdag 17.00-24.00. Onsdag-fredag 17.00-01.00. Lördag 16.00-01.00.

Priser: Förrätter ­75-175 kronor. Pasta 195-265 kronor. ­Huvudrätter 185-315 kronor. Desserter 65-155 kronor.

Antal platser: 110 + 25 platser för drop-in-gäster.

Köksmästare: Laura ­Marino.

Adress: Sveavägen 77, Stockholm.

Telefon: 08-519 422 74.

Webbplats: lavventura.se.

Senast testad: 24 augusti 2018 (20 poäng).

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 5

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 21

VISA MER

På L’avventura bjuds ett matsalsarbete som numera är sällsynt i Sverige. Maten serveras på stora brickor och från vagnar som rullas mellan borden. Den första vagn som vi serveras från har en stor, rund parmesanost som last. 

På en italiensk restaurang behöver man aldrig gå hungrig från bordet och det går inte att äta från menyns alla avdelningar. Vi plockar försiktigt under den översta rubriken, antipasti, och fastnar för en utsökt coppa, en lufttorkad lättrökt skinka. Arancini sägs vara ett populärt val bland gästerna, fyra friterade bollar av svamprisotto med tydlig tryffelsmak, en lite väl mäktig start kan man tycka.

Krogtest: Mister French vid Skeppsbron Utsökt dressing lyfter rostbiffen

Bland förrätterna får burratan inte missas. Osten är härligt krämig och perfekt tempererad. Stora biffiga tomater kan vara smaklösa på våra breddgrader, men de som serveras här är härligt saftiga.  

Ett stort fat med vitello tonnato ser vid första anblicken ut att vara något övermäktig som förrätt, men visar sig inte vara det. Lövtunna skivor av kalvrostbiff täcks av en utsökt tonfiskdressing. Ovanpå detta ligger kapris och inlagd kronärtskocka. 

Lika tunn och lika utsökt är carpaccion, som får smak av tryffelmajonnäs. Över båda rätterna rivs parmesanost. 

Pastarätten Spicy vodka fusillone har funnits på menyn sedan våra första besök under premiäråret. Spagetti vongole saknar vi däremot och får välja en spagetti med krabba istället. Inget dumt substitut visar det sig. Portionerna går att dela på.

Kyckling förbereds vid bordet

Vår servitris utfärdar en välment varning när vi vill beställa en hel kyckling. Det är mycket mat får vi veta, men nu har vi bespetsat oss på detta och det finns ingen återvändo. Den härligt saftiga kycklingen har en perfekt avvägd hetta från chili och trancheras vid bordet. Den som kör vagnen och sköter uppläggningen har mycket att stå i. Senare ser vi eldslågor slå upp ur en urgröpt parmesanost där vodka ­antänds vid tillagningen av en speciell pastarätt som bara serveras på torsdagar. 

Uppsluppet häng med spansk hetta

Den omfattande vinlistan domineras så klart av italienska viner. Här saknar vi närvaron av en sommelier, som skulle ha kunnat guida oss i det rika utbudet.

En annan randanmärkning är avsaknaden av garderob. Det känns olyxigt att göra entré i denna magnifika lokal i vinterkläder och med regnvåta paraplyer.

L’avventura verkar locka gäster ur breda lager, här umgås yngre och äldre, par blandas med större sällskap, en födelsedagsfirande familj, kompisgäng – alla verkar trivas.