Di Weekend KROG

Full sving i köket

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Inga falska toner i den smakmässiga kompositionen – Jazzköket bjuder på lekfulla anrättningar och ruckar aldrig på kvaliteten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Jazzköket har utvecklats till ­Östersunds gastronomiska nav. Från portalen, som leder till restaurangen på en innergård, är det cirka 50 meter till Lilla Saluhallen norrut på Prästgatan och 100 meter till Jazzköket ­Bistro söderut på samma gata. Både saluhallen och bistron har tillkommit sedan Di Weekend senast testade krogen. Dessutom finns Lagerbaren i anslutning till Jazz­köket och på sommaren serveras vedugnsbakad pizza på innergårdens uteservering.

På Jazzköket Bistro serveras lunch i en lokal som för länge sedan var en så kallad mjölkbar, en form av enklare restaurang som serverade husmanskost och som förr i tiden fanns över hela landet. Bistron nås genom det som tidigare var biografen ­Sagas foajé.

Här äter man vällagade luncher i en ljus lokal med stora fönster mot gatan, schackrutigt golv och mörkgröna och vitkakalde väggar. I och med att Lilla Saluhallen också serverar lunch konkurrerar Jazzköket på sätt och vis med sig självt.

80 procent lokala råvaror

Saluhallen är liten och får väl snarare betraktas som en kombinerad butik och servering, men är likväl ett värdefullt tillskott. Här kan man köpa färsk fisk från norska havsvatten, lokala köttprodukter och egenproducerad korv.

Jazzköket är en restaurang som ligger i tiden. Kökets filosofi innebär att 80 procent av råvarorna ska vara lokala, vilket i det här fallet innebär Jämtlands län och grann­fylket Tröndelag på andra sidan norska gränsen. Det är samma geografiska region som stjärnkrogen Fäviken Magasinet i den jämtländska fjällvärlden arbetar inom. ­Övriga råvaror ska i varje fall vara ekolo­giska och levererade från småskaliga producenter och bönder.

Det är ett gediget mathantverk som bjuds på Jazzköket, parat med ett dryckesutbud där de många lokala mikrobryggerierna har en framträdande plats. Från Bakgårdens bryggeri i Revsund har vi tidigare druckit Kind of Blue, en hommage till jazztrum­petaren Miles Davis legendariska album. Nu väljer vi en flaska Hoven Droven till jazzkorven, en steamer uppkallad efter folkrockgruppen från Östersund.

Blåmusslor en signaturrätt

Den enda rätt på restaurangens meny som anknyter till dess namn är just jazzkorv. Det är helt enkelt egengjord korv med bröd som serveras som förrätt, men som lite snöpligt ser ut att ha försvunnit från menyn. Vi hoppas det är tillfälligt.

De norska blåmusslorna är något av en signaturrätt, den rätten har hängt med så länge vi kan minnas. Burgaren likaså, men den har finjusterats även om köttet från fjällkon i Alsen känns igen. Brödet är hembakt, barbequesåsen är gjord på rökt ­äpple och cheddarosten är ekologisk.

Färsk fisk från Norge finns alltid på ­menyn. Vi har ätit både uer och senast en skrei, som sotats runt om i purjolök och därefter bakats i ugnen så att den vid servering är alldeles svart på ytan.

Kungskrabban kommer likaså från ­Norge och serveras i tacobröd som restaurangen gjort själva, en tjusig servering med chilimajonnäs, rödlök och fermenterad gurka som man äter med fingrarna. Det är en modern rätt med fint kombinerade ­smaker. Tartaren är gjord på lokalt kött, black angus från Rö’grinna Gård utanför Hammarstrand i östra Jämtland och ­håller en fantastisk kvalitet. Den serveras med jordärtskocka i ett märgben som kapats på tvären.

Slaktarsteken serveras upp­skuren på planka och visar sig vara njurtapp från olika gårdar. Rättens grönsaker har tillagats i vedugnen och serveras på ett galler i en form som det ryker ur. Det visar sig vara lite hö som fort­farande glöder för att ge rökarom åt rätten, men det skapar också en fin visuell effekt.

Jazzkökets gastronomi är i sina bästa stunder lite lekfull, man kan ana glimten i ögat, samtidigt som det inte tummas på kvalitet. Ett helhetstänkande, ett slags kretslopp, präglar inte bara själva köket utan numera hela den expanderande verksamheten under ledning av krögaren och kocken Kristoffer Andersson.

Det givna krogvalet

Det jazziga återfinns i restaurangmiljön, där musikstilens stora namn möter besökare från väggmålningar redan i portalen på väg in. Miljön är brokig i bästa bemärkelse med en möblering som andas loppisfynd. Fotokonst med musikmotiv, lp-­omslag och böcker täcker väggarna. Det finns en scen med två matbord på och i ­taket hänger en klarinett. Ur högtalarna strömmar svarta musikstilar, blues och soul, men inte särskilt mycket jazz, framförd av stilbildare som Ray Charles, John Lee ­Hooker, Nina Simone och Bessie Smith.

Rent musikaliskt tar Jazzköket inte det lokala konceptet till samma extrem som ­Fäviken Magasinet, där svensk folkmusik kan höras svagt.

Fäviken är en gastronomisk destination som lockar matintresserade till Jämtland. För den som är på resa är Jazzköket väl värt ett stopp. För den som inte ska vidare är Jazzköket det givna valet, numera både till lunch och till middag.