Di Weekend KROG

Fine dining lyser upp i Norrköping

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Oliver Kördel basar i köket på Norrköpingskrogen GIN. Här steker han plättar som ska serveras med mjukostkräm, hjortron och torkat lingonpulver.

Jack Mikrut

Finkrog av hög klass med ­nordisk inriktning på rätterna. Di Weekend har besökt ­Norrköpings krogkvarter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Restaurangens namn, GIN, syftar inte på spritsorten, utan är en förkortning av Gastronomi Inspiration Norrköping.

Visst kan man få en gin och tonic, men då går man helst till bakfickan Pig’n’Hen, som ligger vägg i vägg med GIN. Där serveras lunch under vardagar, enklare maträtter och cocktails ­under kvällstid.

En tredje restauranglokal längs cen­t­rala Hospitalsgatan i Gamla staden är Härlig pasta. I kvarteret ligger även ­Burgers & Bangers. Alla nämnda krogar har samma ägare: Östgöta Kök Holding, som ägs av Karin Quarford Elebring och Thomas Hallgren. I koncernen ingår även Arkösunds Hotell och lunch­krogarna Östgöta Kök i Norrköping (Hospitalsgatan igen) och Linköping med cateringverksamhet.

Det är tydligt att detta är Norrköpings krogkvarter. Designhotellet The Lamp med egen restaurang, ligger tvärs över ­gatan från GIN, men har annan ägare.

Men det är alltså för GIN:s skull vi är här. Entrépartiet är imponerande med en port i ek och en dörr med stort mässingshandtag. Vid sidan hänger ett litet menyskåp med kvällens rätter av vilka vi ska välja att äta fyra eller alla sex. Dessa presenteras på modernt vis genom angivande av tre råvaror. Med extrarätter, som de inledande aptitretarna, summerar den stora menyn till nio serveringar. Någon à la carte erbjuds inte.

Något omodern inredning

Precis innanför entrén är ett högt bord med plats för åtta gäster placerat. Där ­sitter man på barstolar. Längs lokalens kortsidor finns soffor och mindre bord för ytterligare sammanlagt 20 gäster.

FAKTA
GIN, Norrköping

Öppettider: Tisdag–fredag från klockan 18.00, lördag från klockan 17.00.

Priser: Fyra rätter 595 ­kronor, sex rätter 795 kronor.

Antal platser: 28.

Köksmästare: Oliver Kördel.

Adress: Hospitalgatan 8, Norrköping.

Telefon: 011-10 10 02.

Webbplats: gin.restaurang.

Senast testad: -

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Service: 4 poäng

Miljö: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Belysningen är lite omysig med ett jämnt sken i hela lokalen i stället för riktade ljuskällor. Den beiga och ljusgrå färgsättningen gör att det på ett lite obestämt sätt känns något omodernt. Fast bekvämligheten är det inget fel på.

Det är fullsatt sånär som på två platser, men service och kök hänger med och bjuder på en följsam middagsservering. Allt flyter på i ett perfekt tempo med lagom avvägda presentationer av mat och dryck.

Krogtest: Gott om fullträffar på Bhoga Tre delikata fiskrätter

Kökets inriktning är svensk, men inte nödvändigtvis lokal. Vi serveras till exempel fjällröding i stället för Vätternröding och hjortronen kommer naturligtvis från lika avlägset håll som fisken.

De inledande aptitretarna serveras samtidigt och vi är därmed snabbt inne på den ordinarie menyn, som inleds med tre fisk­rätter: lättbakad torsk, lättrimmad röding och till sist en bit gös som rimmats och bakats till 48 grader.

Till de delikata fiskrätterna serveras grönsaker. Den inledande torsken ligger under ett tunt lager av picklade och ski­vade morötter. Ovanpå hälls en kräft­soppa som med fördel kunde vara lite mer koncentrerad i både smaker och konsistens.

Fjällrödingen serveras med en kall tomat­vinägrett. Den här gången är det gurka som skivats till och vi får äta med sked för att få med alla smaker. Yuzudressingen till är välbalanserad.

Efter dessa två vätskerika rätter serveras gös som ger lite mer tuggmotstånd. Den lågtempererade gösen är inlindad i spetskål och rätten kröns av smarrigt ­stekta trattkantareller. Till det kommer en smörsås.

Kycklingen för torr

Kvällens enda kötträtt är kyckling från skånska Munka-Ljungby. Den har tillagats sous vide till 64 grader, stekts i pannan och serveras med sitt krispiga skinn. Kycklingen är till vår förvåning något torr. Det är synd på en i övrigt välkomponerad tallrik med bakad svartrot och en jordärtskockspuré, därtill med en alldeles lagom mängd fyllig sky och en vacker fläderblomsgelé.

Krogtest: Mister French vid Skeppsbron

Efter en smakbrytare i form av gurk­sorbet kommer en osträtt där ambitionen att vara originell inte riktigt går hem hos alla i sällskapet. Mellan två helt vanliga plättar vilar en mjukostkräm och hjortron. Tillsammans med det torkade lingonpulvret ovanpå blir beskan påtaglig.

God avslutning

Den avslutande efterrätten däremot gillas av oss alla, ett slags pudding av hallon och blåbär med gräddglass som fått aningen syra av crème fraîche. Ett knäckigt flarn med hallonsmak ger knaprighet.

Den forna industristaden Norrköping visar sig alltså ha en finkrog av hög klass under ledning av kocken Oliver Kördel med ett förflutet bland annat på stjärnkrogen Vollmers i Malmö. GIN blir därmed ytterligare en bekräftelse på att fine dining med nordisk inriktning nått utanför storstäderna.