Di Weekend KROG

Fasténs Freden fallerar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholms äldsta krog håller fast vid traditionerna.

Erik Simander

Inga gyldene dagar för den anrika krogen i Gamla stan – trots nya stjärnkrögaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det jublades på många håll i restaurang-Sverige i höstas när landets yngsta stjärnkock, Agrikulturs Filip Fastén, berättade att han skulle ta över Stockholms äldsta krog: Gyldene ­Freden.

Krogen kan knappast kallas något ­annat än en institution, med anor från 1722 och trubadurer som Bellman, ­Taube och ­Vreeswijk som stamgäster genom åren. Dessutom smörjer medlemmarna i ­Svenska Akademien kråset här varje torsdag (men inte nödvändigtvis med ärt­soppa som skrönan gör gällande). Det har dock känts länge som att glansdagarna är förbi för Freden och en nystart är minst sagt välkommen.

En servitör är räddningen

Men när vi rundar hörnet vid Järn­torget och kliver in är det mesta sig fort­farande likt, åtminstone på ytan. Det är, på gott och ont, samma rustika värdshuskänsla med smala träbord med vita linneservetter, mässingsljusstakar och nakna stenväggar som möter oss innanför de gröna fönsterluckorna mot Österlånggatan. Det går inte annat än att ­känna historiens vingslag när man slår sig ner och känner hur Nils Ferlin ­barskt blickar ner över ens axel från en plakett på väggen.

Något varmt välkomnande blir det dock inte och det är inte Ferlins fel. Vid alla våra besök fastnar vi lite handfallna precis ­innanför dörren. Personalen är fullt upptagen med antingen ett stort kinesiskt sällskap som precis ska serveras eller med att bära smutsig disk. Det hojtas ett ”välkommen” på väg mot köket, men sedan kommer ingen tillbaka.

Tack och lov finns det en vänlig och uppmärksam servitör som räddar situationen och kvällen båda gångerna. Hans enorma lyhördhet och vakenhet samt sympatiska vinval ser till att servicebetyget trots allt blir bra.

FAKTA
Den Gyldene Freden, Stockholm

Priser: Förrätter 145–495 kronor, varmrätter 185–520 ­kronor, efterrätter 110–155 kronor.

Antal platser: Cirka 130.

Öppettider: Måndag–fredag 11.30–22.00, lördag 13.00–22.00.

Köksmästare: Fredrik Sundström och Filip Fastén.

Adress: Österlånggatan 52, 111 31 Stockholm.

Telefon: 08-24 97 60.

Webbplats: gyldenefreden.se

Poäng:

Mat: 6

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 3

Total poäng: 16

VISA MER
Ett riktigt konstverk

Maten då? Jo, föga förvånande är det ­klassisk svensk husmanskost som står i centrum: strömming, sill och köttbullar samsas med blodpudding och gravad lax (som dock av någon outgrundlig anledning kommer från Färöarna).

Krogtest: Ojämn resa på Jord

Men det finns en udda fågel på menyn och det råkar också vara den vackraste rätten: den inbakade viltpatén i smördeg, med en kärna av anklever och grön­peppar samt röda och gröna kulor av körsbärsmarmelad och persiljecrème som ett pärlhalsband runt tallriken. Smaken är precis lika utmärkt som presentationen – ett riktigt konstverk.

Kålpuddingen är också ursnyggt serverad på en skummad spegel av sin egen ­ buljong i en ring av hackad lök och saltgurka. Men det smakar inte särskilt ­mycket alls – ett riktigt antiklimax för smaklökarna.

Enkelt och slätstruket

Tyvärr blir det ibland väl enkelt. S.O.S-­tallriken är traditionell och elegant upplagt på silverfat som mormor skulle ha gjort på söndagmiddagen, men samtidigt väldigt intetsägande och fantasilös. Skreien må vara perfekt tillagad, men lyfts inte alls av en alltför smaklös sås med hackat ägg, dill och rödlök. För en dryg femhundring förväntar vi oss också betydligt mer av piggvaren, som serveras på ben, med smörsås och inlagda betor. Det är en rejäl portion, men riktigt slätstruket.

Inga konstigheter på Pas d’Art

Några gånger blir det helt miss­matchat. Tartaren tas över helt av smaken av pressgurkan som ligger som ett lock ovanpå, stekt lök och lagrad ost som inte alls ­passar in eller ihop för den skull. Och Fredens version av Toast Skagen toppas med ett på tok för tjockt lager av riven pepparrot som helt tar över denna legendariska rätt.

Över 500 kronor

Nog för att läget och historiken är ­lysande, men priserna på Gyldene Freden är inte alls motiverade. I princip samtliga för­rätter ligger kring 200-kronors­strecket och fisk- och kötträtten som beskrivs i ­menyn som à la carte kostar båda över 500 kronor styck. Det är inte valuta för ­pengarna.

Nej, vi hade hoppats på betydligt mer. Det saknas ännu riktig skärpa på den ”nya” Gyldene Freden. Just nu riskerar den här klassiska krogen att bli en i mängden av alla andra turistfällor i Gamla stan. När en talangfull stjärnkrögare tar över måste man kunna förvänta sig mycket, mycket mer.