Di Weekend KROG

Enkelt och smarrigt på Hallmans

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Köksmästaren på Hallmans Pablo Péres Sköldin.

Josefine Stenersen

Det lilla haket på Timmermansgatan är en kombo mellan vinbar och tapasrestaurang. Att det alltid är knökfullt med gäster säger allt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Förra året bommade en av Stockholms bästa tapasrestauranger, Matkonsultatet på Kungsholms strand, igen. Men de tre ägarna hade snabbt något på nytt på gång.

Lite i smyg öppnade Pablo Perez ­Sköldin, Oriol Ivern och Linnea Thomasson portarna till Hallmans i februari 2019. ­Sedan dess har det tisslats och tasslats om den lilla hörnlokalen på Timmermans­gatan, strax intill den lagom själlösa 1980-­talsskapelsen Södra stations-­­om­rådet.

Det här är dock faktiskt krogkvarter som det bubblar rejält i sedan något år till­baka. Här ligger japanska Ichi, som fått topp­betyg i Di Weekend, den ständigt lika välbesökta kvartersbistron Café Cuveé och kanske snart även Plais, som skulle ha öppnat i den kraftigt försenade, om­byggda knäckebrödsfabriken Bergmans Bageri vägg i vägg. Lite längre ner på samma gata som Hallmans finns sedan tidigare bland annat populära Paradiso, under­skattade pärlan Kryp-in och den ­stabila italienaren Nostrano.

En genomtänkt meny

Själva Hallmans är en synnerligen lågmäld historia. Avsaknaden av ett riktigt kök (allt varmt tillagas på några plattor i ett hörn), de stora vin- och matkylarna längs med långväggen och den enorma marmordisken i mitten ger hela lokalen snarare skenet av att vara en delikatessbutik än en restaurang, något som också var intentionerna från början.

Trots detta är det svårt att boka bord. Ryktet måste tydligen ha nått fler öron än våra. Och då lyckas Hallmans ändå ­pressa in två sittningar per kväll. Men trots att vi bara har två timmar till godo känner vi oss aldrig stressade. Under våra besök hinner vi äta oss igenom den enkla, men genomtänkta menyn.

FAKTA
Hallmans, Stockholm

Priser: Mellanrätter 35–110 kronor.

Antal platser: 13.

Öppettider: Tisdag–lördag 16.00–22.30.

Köksmästare: Pablo Perez Sköldin.

Adress: Timmermansgatan 39, Stockholm.

Telefon: 08-409 09 640.

Webbplats: casahallmans.se.

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Medan vi ögnar igenom menyn ­in­­leder vi gärna med lite väl utvalda charkuterier, inte minst coppan och ­ibericon, och ett litet fat med ostar. Dess­utom är det dumt att missa det klassiska katalanska tillbehöret pan de cristal. Luras inte av det småtrista, torra utseende av de här tunna brödstumparna – tillsammans med den smakrika rivna tomatröran ovanpå är det här något extra.

Briochen är en makalös smaskig historia. Å andra sidan borde det nästan vara omöjligt att misslyckas med kombon foie gras, tempererad äggula och iberico. ­Cecina är ett ljuvligt mörkrött, lufttorkat nötkött med lite pepparrotskräm och hackade rostade mandlar strösslade över. Majskycklingtoasten med ringlad sojamajonnäs och rostad lök ovanpå är lika svåremotståndlig, så pass att vi beställer in en till.

Krogtest: Färgstark kombo en ren fullträff

Sobrassadan är ett annat trumfkort, ­vilket våra bordsgrannar glatt påpekar när vi har svårt att bestämma oss i beställ­ningen. Den mallorkinska korven får ligga och svettas i en stekhet gjutjärnspanna och bres sedan i halvsmält version på lite bröd med honung över. Lika enkelt som gott. 

Inget krångel

Just det skulle kunna vara Hallmans motto. Här krånglar man inte till det. Lägg till ett riktigt bra vinutbud som är i ständig förändring och som ackompanjeras med ­lagom långa anekdoter om den ovanliga druvan eller vinmakaren så garanteras en trevlig afton.

Missarna är försvinnande få. Mozza­rellan med boquerones är en kombination som inte faller hela testpanelen i smaken och vid ett tillfälle får vi in en rätt som ska till grannarna intill. Det rättas dock till på några sekunder och servicen har över lag verkligen korpgluggarna öppna, inte minst då det börjar ebba i vinglasen.

Det är knappt att man får plats med dessert. Men det vore dumt att missa ostkakan, som namnet troget är San Sebastianvarianten: en lättare, krämigare variant av den som vi svenskar är vana vid.

Krogtest: Voisine stiger i graderna Så urbota populärt

Vinbarerna dyker upp som svampar i Stockholm just nu. Men Hallmans är varken vinbar eller en tapasrestaurang. I stället tar man det bästa från båda genren och skapar ­något eget, chosefritt och avspänt. Det enda som är tråkigt är att det är så förbaskat svårt att bara titta in och slå sig ner, Hallmans är redan urbota populärt. Tyvärr lär det väl inte bli lättare att få plats efter den här ­recensionen.