Di Weekend KROG

En ny krogstjärna är född

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Evelina Carborn

Lekfullt med höga ambitioner från ung kockduo. Di Weekend har ätit på Etoile i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Jonas Lagerström och ­Danny Falkeman verkar inte skygga för en utmaning. Bakom en anonym blå dörr på vad som kan vara Sveriges sämsta krog­adress har den unga kockduon öppnat en av stans mest ambitiösa nykomlingar: Etoile.

De yttre förutsättningarna kunde i varje fall varit bättre. På en sida av ingången i den smutsbruna fasaden ligger en pizzeria, på den andra en printerfirma och strax intill en uniformsbutik. Och rakt utanför fönstret: den enorma byggarbetsplatsen Norrtull där tusentals bilister försöker hitta en väg ut genom trafikkaoset in i stan från E4 och E20. Trots att Odenplan bara ligger ett stenkast bort så känns det som världens ände.

Här låg tidigare den ack så hajpade, men snabbt avsomnade krogen Derelict. Och mycket i lokalen är sig likt. Ljuskonstruktionen i mässing som ålar sig fram över de annars kala tegelväggarna är kvar, men i taket hänger numera en kristallkrona och den finländske träkonstnären Jonas Granfors har skapat en elegant mahognyvägg precis innanför entrén.

Bjuds på en föreställning

Totalt får gästerna 18 serveringar (eller 19 om man väljer det vegetariska alternativet). Någon valfrihet är det inte tal om, Medan vi sippar på ett glas champagne och kontemplerar den kryptiskt fåordiga menyn ställs de första tre rätterna fram: en grön minigräsmatta där det döljs en munsbit i form av en sellerismakande blomma, en gammaldags kakburk med ramslöks-”kaka” inuti och en tepåse som ger en alldeles fantastisk kopp umami­buljong.

Köket pratar om att ge gästerna en före­ställning. Och visst får vi det. Den första riktiga rätten, som ser ut som dumplings, kommer in i ett rökmoln. Kall rök visar det sig. Och själva dimsumen är en iskall smakbomb med smak av gurka, ­chili och vit choklad.

FAKTA
Etoile, Stockholm

Totalbetyg: 22 poäng

Mat: 9 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt. 4 poäng

Priser: 18-rättersmeny: 1 200 kronor. Dryckespaket 1 000 kronor (alkoholfritt 600 kronor).

Antal platser: 26.

Öppettider: Tisdag–lördag: 17.30–24.00.

Köksmästare: Jonas Lagerström & Danny Falkeman.

Adress: Norra Stationsgatan 51, 113 44 Stockholm.

Telefon: 08- 10 10 70.

Webbplats: restaurantetoile.se.

VISA MER

Och det är bara början. Det är faktiskt ruggigt underhållande att äta på Etoile. Det är lekfullt, kreativt och vi blir glatt ­lurade varje gång när rätten visar sig vara något helt annat än vad ögat först upp­fattar.

”Brûléen” är en skål potatis med en ­mindre skål ovanpå. Under ett tunt täcke av flarn döljs en len potatiskräm med storkornig svart kaviar som vi bara skymtar genom den stjärnformade (vad annars?) öppningen i degen.

Omtest: Etoile - en kreativ fullträff Pinnglass mitt i middagen

Sedan serveras det churros. Inte den söta dessertvarianten utan en med bas av kik­ärter. Vi får mixa dippsåsen själva med hemmagjort lökpulver och stora korn av Älvdalsrom.

Makirullen med gös tillagas med handbrännare i ett träfat mitt på bordet. Kungskrabban delar tallrik med kallt pulveriserat gåsleversmör.

Men låt oss inte avslöja alla kökets hemligheter. Vad pinnglassen mitt i middagen smakar och vad som flamberas på bordet till efterrätt behåller vi för oss själva.

Visst, det finns lite mindre spektakulära inslag också. En gigantisk brioche med kryddsmör, fläskbiten med ett berg av färsk­riven tryffel bredvid och hemmagjord kycklingkebab i pitabröd, smaksatt med kryddblandningen ras el hanout. Allt är dock fruktansvärt gott.

Trots sina unga år har Jonas Lagerström och Danny Falkeman hunnit med att ­arbeta på stjärnkrogar som The Fat Duck i London, Noma i Köpenhamn och ­Gaggan i Bangkok. Senast jobbade de ihop på Yolo på den något ovanliga krogadressen Djursholm, en restaurang som fick höga betyg av Di Weekend 2014. Jonas Lagerström har också varit en del av Kocklandslaget och ställt upp i Bocuse d’Or. Duon har precis tävlat mot varandra i 2018 års upplaga av Årets kock, dock utan att ta sig vidare till höstens final. En av rätterna på menyn är faktiskt en kombination av deras båda tävlingsbidrag.

Krogtest: Stora smaker på Lilla Ego Spännande nyöppning

Med tanke på duons digra cv:n och vad som serveras är det oförtjänt tomt i lokalerna. Inför ett av våra besök ringer man lite nervöst någon timme innan bokningen för att försäkra sig om att vi verkligen kommer. Det enda andra sällskapet för kvällen hade precis ringt återbud.

Men det kommer det snart bli ändring på, gissar vi, trots läget i en av stans mest utsatta urbana avkrokar. Etoile, franskans ord för stjärna, gör nämligen skäl för sitt namn med en sällan skådad fantasirik kokkonst. Det här är en av de mest spännande nyöppningarna i Stockholm på flera år.