Di Weekend KROG

En lågmäld sushi-show

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

DAGENS FÅNGST. Dock inga odlade fiskar.

Foto: Jack Mikrut

Att besöka Soyokaze är som att sitta i någons kök och få sushi serverad. Det är högklassigt och skickligt, men dyrt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Finsushin är på modet. I Stockholm driver Sayan Isaksson Imouto inne på stjärnkrogen Esperanto, på Upplandsgatan ligger Sushi Sho, belönad med en stjärna i Guide Michelin, och i Göteborg finns minirestaurangen Hoze. Konceptet heter omakase. Gästen överlämnar valet till kocken, lutar sig tillbaka och låter sig serveras till ett fast pris. Nu har Batjargal Ochirbat, med bakgrund på Råkultur och senast just Imouto, öppnat eget i samma stil.

Det är intimt och lågmält på Soyokaze, en gammal kvartersushi inte mycket större än en skokartong. Bara sex av de tolv stolarna framför Batjargal Ochirbat är upptagna första gången vi är här. Det är lite som att sitta i någons kök.

Den gången blir det avslappnat och trevligt. En annan gäst som är verksami fiskbranschen börjar prata om svenska fiskar och Batjargal Ochirbat får skickligt med oss andra i samtalet. Det står klart att övriga runt bardisken är sushifantaster och snart pratas det om andra, mindre lyckade omakaseupplevelser runt om i Sverige.

Tillagas framför våra ögon

Andra gången som vi besöker Soyokaze blir det tyvärr stelt och knäpptyst runt bordet. Hur Ochirbat än försöker begränsas konversationen från gästerna till enstaviga ord. Möjligen är det därför som musiken skvalar alldeles för högt. Tystnad blir ju lätt obekvämt. Och någon alkohol att bryta isen med fanns då ännu inte.

Lyckligtvis levererar Ochirbat själv en högklassig enmansshow. Ett tjugotal bitar och smårätter serveras under drygt två timmar. Allt tillagas framför våra ögon, en rätt i taget.

FAKTA
Soyokaze, Stockholm

Totalpoäng: 19
Mat: 8
Miljö: 3
Service: 4
Prisvärt: 4
Priser: Omakase kockens val kvällstid: 900 kronor.
Antal platser: 12.
Öppettider: Lunch (à la carte) onsdag–fredag 11.00-14.00, sittningar onsdag–fredag 18.00, lördag 16.00 och 19.00.
Köksmästare: Batjargal Ochirbat.
Adress: Frejgatan 3, 114 20 Stockholm.
Telefon: 08- 599 954 73.
Webbplats: soyokaze.se.

VISA MER

Först in är ett ångat ägg med hyvlad tryffel. Därefter en skål dashibuljong och hemmalagad ost, följt av en sjöborre som snyggt öppnas upp och läggs framför oss.

In kommer sushi på klassiker som lax, röding, uer och Ochirbats egen favorit makrill, men också fiskar som sällan serveras på svenska krogar såsom knorrhane och fjärsing. De flesta har fångats i närliggande vatten, men Ochirbat har inte kunnat motstå några undantag, däribland spansk tonfisk till den delikata mediumfeta toron. Odlade fiskar ratar han dock eftersom det inte går att garantera kvaliteten. Allt som serveras är av toppkvalitet.

»Jag blev tårögd av sushi-bitar«

Wagyubiff och svensk gris

Den svenska knapriga, handbrända bläckfisken blir snabbt en favorit runt disken. Varianten med sex sorters inlagd rättika är också ett roligt inslag där smakskillnaderna bryter av fint mot all fisk.

Det enda köttinslaget är nigirin som toppas med svenskproducerad wagyubiff. Vid vårt andra besök har den ersatts av en saftig svensk gris, eftersom Ochirbat inte tycker att wagyun var värd sitt pris. Grisen är bättre, menar han och har helt rätt. Köttet, som tillagas varsamt med handbrännare, är härligt saftigt.

På en av skärbrädorna försöker en levande hummer rymma. Ochirbat klyver raskt huvudet i två delar, drar sedan av stjärten och serverar den med en klick svart kaviar. Fortfarande sprattlande läggs återstoden tillbaka i en låda vid sidan av. Det hela är över på några sekunder, men ritualen får några i sällskapet att bli lite illa till mods.

Vi får avsluta med två egna val, en sorts favorit i repris på det som redan serverats. Därefter en lätt dessert: en härligt len sojamjölksglass med söt minikiwi och noga tillagat machate.

Japansk pubmat av högsta klass

900 kronor per person

Det är inte billigt att gå på Soyokaze och då har ändå Ochirbat lagt sig mittemellan Sushi Sho och Imouto i pris. 900 kronor per person är mycket för en middag. Då krävs det att upplevelsen alltid är förstklassig, i allt från mat till stämning.

Efter våra besök har Soyokoze fått tillstånd att servera alkohol. En sake till maten kan lossa på tungan hos tillknäppta gäster och göra upplevelsen mindre stel. Att maten håller hög klass vet vi redan. Det är inte utan att vi ser fram emot ett snart återbesök.