Di Weekend KROG

Elegans till lågpris

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Derelict har en industriell inredning med tegelväggar i rött och belysning i form av glödlampor på metallrör.

Foto: Jack Mikrut

Restaurang Derelict bjuder på en imponerande matparad, med lite för många rotfrukter. Men sammantaget är den mycket prisvärt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Derelict betyder övergivet, förfallet eller försumligt på svenska. Det är även ordet för ett övergivet skepp som flyter vind för våg på havet. Det är ett namn som känns osedvanligt missvisande för restaurangen på Norra Stationsgatan.

Visst, läget är prövande. Restaurangen ligger bara ett stenkast från den gigantiska byggarbetsplats som heter Hagastaden. En aldrig sinande ström av bilkaravaner från den hetsiga trafikplatsen Norrtull, går precis utanför den vindpinade entrén.

Väl inne är det svårt att känna sig vare försummad eller övergiven. De två servitörerna har järnkoll på borden och småpratar avspänt vid varje servering och vinpåfyllning. För de som beställer vinpaket är det synnerligen generöst , våra glas toppas ofta upp i förbifarten.

Och trots den industriella känslan i lokalen är den långt från förfallen. Det är svartvita golv, högt i tak och de röda tegelväggarna täcks av ett långt metallrörsystem av glödlampor.

På de massiva träborden finns en kortfattad, handskriven meny där de stundtals ovanliga huvudingredienserna byts ut mellan våra besök och radas upp i punktform: tagetesblomma, rova, raps. Grundmenyn är helt vegetarisk, men den kött- och viltsugne kan lägga till fler rätter. Vi lyxar till det och lägger även till de tre hummerrätterna som erbjuds. Dessutom står det en liten skål med gotländsk tryffel med minirivjärn på bordet, något som vi uppmanas att nyttja fritt och flitigt.

FAKTA
Derelict, Stockholm

Totalbetyg: 21 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 5 poäng

Priser: Menyer: ”Mindre” 545 kronor, ”Mer” 725 kronor, ”Alldeles för mycket” 950 kronor. Ostservering: 98 kronor. Vinpaket: 405 kronor, 575 kronor, 695 kronor.

Antal platser: 24.

Öppettider: Tisdag–lördag 18.00-24.00.

Köksmästare: Erik Löth.

Adress: Norra Stationsgatan 51, 113 43 Stockholm.

Telefon: 08-10 10 70.

Webbplats: Derelict.se.

VISA MER

Rätterna kommer inte nödvändigtvis i den ordning som de står i menyn och serveras ofta på träblock eller stenar. En hel del utgörs av fingermat. Först kommer det in en serie snacks. Pinnbröd på glödande enris med en underbart krämig selleriröra, kolgrillade rödbetor med skalen kvar samt en jordärtskockssoppa med matiga bitar och ostron som behållit havssmaken trots att de halmrökts.

Hummern ett toppnummer

Omtest: Derelict imponerar – men fyndkänslan är borta

Sedan följer en imponerande och spännande matparad. Bakat ägg, krämigt och i fin smakkombination med strömmingsbotega, lökringar och picklad rödlök. Svedjebeta serverad lagom al dente, men med ett matvete till som tyvärr inte alls tillför den önskade krispen. Härligt röda bitar gräsand, serverade på halm under en rökfylld glaskupa.

Det är svårt att hitta några allvarliga plumpar i protokollet. Däremot ackompanjeras lammnacken med brysselkål av ytterligare en puread rotfrukt och hur gott det än må vara är det en för mycket, även under svensk höstsäsong. Ibland blir det också väl enkelt, som när köket serverar en sotare på svartnat trä med en miniflaska ättika till, även om det bara är att dra de små fiskbitarna från ryggfenan.

Vi ångrar verkligen inte vår excess att maxa menyn. Hummer x 3 visar sig vara en av kvällens toppar. Först får vi klorna naturellt serverade på ett enormt isblock, sedan friterade med smörsky och till sist hummerstjärten varm i pepparrotssmörsås. Till det sistnämnda vecklar servitrisen upp en rutig kökshanduk med brytbröd nog för ett kompani för att suga upp den ljuvliga såsen med.

Mycket för pengarna

Krogtest: Slarvet sänker Zink

Det är nästan svårt att få plats med efterrätt. Tur då att den dekonstruerade äppelpajen med crunch och vaniljkräm är en smaklig och lagom lätt avrundning. Kvällens sista rätt är tyvärr den i särklass sämsta: en onödigt översötad hjortronsufflé där vi lämnar hälften.

Den som går ”all in” och lägger till allt får betala 950 kronor för 15 serveringar och ett vinpaket till går på strax under 700 kronor. Då får man väldigt mycket för pengarna trots en stundtals överdriven rotfruktskärlek.