Di Weekend KROG

Coco & Carmen – ett smakfullt spektakel

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den gamla kvarterskrogen på Östermalm har fått nya ägare och ny meny. Men stammisarna kommer känna igen sig och trivas med ett lite punkigare tilltal.

Festligt, fullsatt och fantastiskt gott – stans vildaste krögare har fått till en riktig fullträff.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

De två punkkockarna ­Joa­kim Almqvist och ­Kalle Nilsson är vid det här laget etablerade krö­gare med ett gediget förflutet i branschen. De började på Ölbaren i Åre, där de på ett ytterst förträffligt sätt förenade after-ski med fine-­dining. Parhästarna tog sin ­otvungna matlagning till Stockholm med Punk Royal, en egen­sinnig upplevelse i en gammal kinakrog på Folkungagatan, med en lekfull och rakt igenom supersmaskig och prisvärd utmaning till stadens finstämda krogar. Det var naken­uppträdanden, pyroteknik och ­dekadenta serveringar av ­kaviar och iskall vodka. Men ­också oerhört prisvärda och välbalanserade smaker.

Det har runnit mycket vodka genom struparna sedan dess och nu finns Punk Royal även som bakficka, och i en dansk tappning i Köpenhamn. Under hösten meddelades plötsligt att paret gått skilda vägar och Punk Royal drivs vidare av ­Joakim Almqvist. Nu har det lilla krogkonglomeratet utvidgats ytterligare. ­Sedan sensommaren driver Punk Royal den lilla kvarterskrogen Coco & Carmen på Östermalm. Det här är en anrik kvarterskrog på Banérgatan, känd i området sedan 1970-talet. Här har stammisarna flockats och bland gästerna har synts ­såväl kungligheter som Östermalms­kän­disar. Vad händer då när stans vildaste krögare vitaliserar en gammal stammiskrog?

Från stjärnkrogen

I köket huserar kökschefen ­Dario Balan, bilden, med ett förflutet på stjärnkrogen Frantzén. På de prisvärda luncherna serveras här en av stans bästa schnitzlar. Men det är om kvällen det riktiga spektaklet utspelar sig. Menyn är fast och består av en handfull serveringar.

Vår servis är utlånad från den stö­kigare storebrodern på Södermalm och undrar om vi vågar låta henne bestämma över kvällen? Det gör vi så klart. Vi ­inleder med ett litet tillval, störkaviar och iskall vodka för 170 kronor. Därefter kommer två små piller i en skål, men de ska vi inte äta blir vi upplysta om. En kanna hett vatten slås över dem som då vecklas ut till små ­varma handdukar. Listigt och lustigt. Ostronet serveras med gurka och mild­ ­wasabiolja, vilket ger den en lätt hetta. Det läckra konfiterade vaktellåret är rullat i torkad och smulad kimchi som skänker våra gommar en subtil smak av umami.

Krogtest: Lekfullt och visionärt på Kagges

En perfekt tillagad havskräfta serveras inslagen i kål, som en underbart upp­daterad kåldolme och anklever-smileyn som ser ut som en falukorvskiva lekfullt garnerad med ketchup, (vi ­känner igen den sedan tidigare, en av de mest instagrammade rätterna då Punk Royal öpp­nade) men är egentligen anklever med ett smajl av nyponpuré.

Svårt få bord

Rostad potatiskräm med rå rödräka och dovhjortfilé med segbakad rödbeta och sås smaksatt med isterband avslutar de ­varma serveringarna.

FAKTA
Coco & Carmen

Priser: Fast meny 595 kronor, dryckespaket 595 kronor, alkoholfritt 295 kronor.

Öppet­tider: Måndag 11.30–15.00, tisdag–fredag 11.30–15.00, 17.30–23.00, lördag 17.30–23.00.

Köksmästare: Dario Balan.

Adress: Banérgatan 7, Stockholm.

Telefon: 08-660 11 05.

Webbplats: cococarmen.se.

Tidigare testad:

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 5

Totalt: 21

VISA MER

Efter flera positiva recensioner av Coco & Carmen är det ingen lätt sak att få bord. Det är festligt och fullsatt precis varenda kväll. Men det är helt klart värt att vänta på ett bord. Coco & Carmen i Punk ­Royals regi är en riktig fullträff.

Kockduon fixar hemmafest