Di Weekend KROG

Börsen åt skogen för AIK-bas

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ HUGGET. Robert Falck svarar på Di Weekends 21 snabba frågor.

Josefine Stenersen

Som skogsarbetare visade Robert Falck att han är av hårdaste virke. Men det finaste beröm aktiebolaget och fotbollsföreningen AIK:s nya ordförande fått är att han är ”enastående slö”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du har nu suttit ett halvår som ordförande för både aktiebolaget och fotbollsföreningen AIK. Har du gjort någon nytta?

”Det tycker jag. Ekonomin är i balans, vi har ­anställt en vd och så har vi fått in en ny arena­sponsor: Norrenergi, där jag sitter i styrelsen.”

Att basa över en fotbollsklubb kan vara en utsatt position med hot från supportrar. ­Funderade du över det innan du tog jobbet?

”Jag har suttit i styrelsen tidigare och aldrig känt av något sådant. Men jag hade personskydd i ­perioder när jag var kommundirektör i Sundbyberg. Vid ett tillfälle knackade den då Palmemords­misstänkte Christer Pettersson på dörren här hemma och hävdade att jag var skyldig honom 500 kronor. Man kan inte låta sig styras av ­rädsla. I så fall ska man välja andra uppdrag.”

Ni har nyligen fått böta närmare 1 Mkr för att fans sprungit in på planen, skanderat rasistiska sånger och tänt bengaler. Kommentar?

”Det är inget jag är stolt över, men jag tycker att läktarkulturen blivit mycket bättre de senaste 20 åren. Att använda hårda nypor mot de som missköter sig tror jag inte alls är rätt väg att gå. Att föra en dialog med dem är enda vägen.”

Vilket råd skulle du ge ditt 20-åriga jag?

”Det kanske låter tråkigt, men man lär sig inte utan misstag. Mina tips till dottern tas inte emot väl. Hon tycker de är helt värdelösa.”

Hur återhämtar du dig efter en lång dag?

”Hänger framför tv:n: Sportnytt, Rapport, Aktuellt.”

FAKTA
Robert Falck

Ålder: 57 år.

Bor: Villa i Duvbo, ­Sundbyberg.

Familj: Gift, en dotter, en bonusson.

Utbildning: Skogsbruksskola, lärarhögskola och universitetskurser.

Bakgrund: Kommun­direktör i Sundbyberg, generalsekreterare i ­Ishockeyförbundet. I dag extern vd för Målerifakta. Ordförande för såväl AIK fotbollsförening som för aktiebolaget AIK sedan i våras.

Fritid: Kollar fotboll. Skidåkning på vintern.

VISA MER
Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Journalist på New York Times och avslöja grejer. Ställa saker och ting till rätta.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Utan tvekan mina aktieaffärer. Jag har aldrig gjort pengar på börsen utan förlorat stort i till ­exempel Ericsson och Husqvarna.”

Hur många AIK-aktier sitter du på?

”Noll i dagsläget, men jag ska köpa 10 000 så fort det går enligt insiderreglerna. Fast jag rekommenderar ingen att köpa AIK som ekonomisk placering, de köper man med hjärtat.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och ­måste placera dem direkt, vad gör du?

”Börjar med att betala av lånet på huset, 4 miljoner kronor, och skänker 1 miljon till Läkare utan gränser. Sedan tar ut jag ut 500 000 kronor i femhundralappar och ger till tiggarna på stan, de som har det riktigt jäkligt. Resterande del satsar jag i aktier och hoppas på bättre tur än tidigare.”

Vad ville du bli när du var barn?

”Elefantskötare på Cirkus Scott.”

Abbachef med dille på chips Vad är det snällaste du gjort?

”Ser jag fattigdom försöker jag göra något åt det.”

Finns det något du tycker är så obehagligt att du undviker det?

”Jag skulle nog inte börja med dykning under is av rädsla för att inte hitta upp till hålet igen.”

Vilken är din största extravagans?

”Fika på stan med wienerbröd och en caffe latte. Om det inte vore för blodtrycket tar jag hellre det till frukost än blåbärssoppa och A-fil.”

Hur många timmar sover du per natt?

”Jag håller mig till 6–7 timmar.”

Vad är du riktigt bra på?

”Fälla träd. Jag har fällt ett antal tusen. Det är en enorm känsla när en riktigt stor gran, täckt med pudersnö, går i backen i ett gigantiskt snömoln. Mitt rekord som skogsarbetare utanför Åtvidaberg var 111 fällda, kvistade och klara på en dag.”

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

”Jag hade femma i alla SO-ämnen. Min lärare var aktiv i KPLM(r) och engagerade sig för att lyfta oss förortsungar i Skäggetorp i Linköping. Han satte politiska avtryck, fast jag är medlem i Social­demokraterna.”

Vilken är den finaste beröm du fått?

”En headhunter sa till mig att jag har en unik förmåga: att vara slö och få andra att göra saker. Han sa också att jag är exempellöst bra på att ­vänta in den absolut sista stunden i en förhandling utan att visa korten eller bli stressad.”

En vinnarskalle på ny hemmaplan Vem skulle du ta med till en öde ö?

”Jens T Andersson, AIK:s vd. Vi har mycket att prata om.”

Vilken bok ligger på nattygsbordet nu?

”Boken om Lennart Johansson (tidigare bland annat Uefa-ordförande). Jag kommer aldrig nå hälften av hans prestationer.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv?

”AIK:s klubbemblem givetvis, i marinblått och guld som det riktiga originalet. Och så vore det häftigt att ­tatuera in en falk. En jaktfalk givetvis.”

Till sist, vinner AIK allsvenskan?

”Vi går för SM-guld.”