Di Weekend KROG

Bonnie’s bäst i klassen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Joey Abrait

Stureplansgruppen har funnits i över 20 år och har över 20 restauranger, men först nu belönas en av dessa med Sveriges äldsta restaurangpris. Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog 2018 går till Bonnie’s i nyöppnade Bank Hotel mitt i Stockholms finanskvarter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Länge fick Wedholms Fisk ­regera ensamt i hörnet där ­Nybrokajen möter Arsenals­gatan. För ungefär ett år sedan öppnade Bistro Arsenalen en bit upp på gatan och i augusti slog Bank Hotel upp portarna mitt emot ­bistron. Bonnie’s i den gamla banklokalen är en av Stureplansgruppens fem nya restauranger i Stockholm i år och koncernens första vinnare av Årets affärskrog.

”Vi har haft som mål i många år att ­någon gång vinna det här priset och vi är väldigt glada att vi gjort det med just Bank Hotel. Det ger ett signalvärde som är oerhört starkt. Det här är som att vinna en Oscar i restaurangbranschen”, säger Stureplansgruppens huvudägare och vd Vimal Kovac när vi träffar honom och personalen i den pampiga matsal som en gång i tiden var bankhall.

Fastigheten byggdes under 1910-talet för Bankaktiebolaget Södra Sverige. För 100 år sedan, 1919, fusionerades banken med Stockholms Handelsbank som samtidigt bytte namn till Svenska Handelsbanken. I de stora portarna till det som i dag är Bank Hotel syns Bankaktiebolaget Södra Sve­riges firmanamn fortfarande inskrivet i en oktogon, en symbol som förknippas med Handelsbanken.

Handelsbanken har än i dag sitt huvudkontor på Blasieholmen vid Arsenalsgatan, där också Wallenbergsfärens maktbolag ­Investor håller till, liksom en rad andra ­företag i finansbranschen.

”Luncherna är väldigt affärsbetonade, då är det mycket kostymer härinne”, säger ­Jakob Dabrosin, som är restaurangchef.

FAKTA
Motivering till priset Årets affärskrog 2018

»I den gamla bankhallen ­förenas klassisk lyx med gangsterromantik. Här samlas gräddan av svenskt näringsliv för att krossa spargrisar i guld och choklad.«

VISA MER
FAKTA
ÅRETS AFFÄRSKROG

2018: Bonnie’s – Bank Hotel, Stockholm.

2017: Tak/Unn, Stockholm.

2016: Portal, Stockholm.

2015: Bobergs Matsal, Stockholm.

2014: Upper House, Göteborg.

2013: Oaxen Krog & Slip, Stockholm.

2012: Gastrologik, Stockholm.

2011: Sjömagasinet, Göteborg.

2010: Råkultur, Stockholm.

2009: PM & Vänner, Växjö.

2008: Zink Grill, Stockholm.

2007: Mathias Dahlgren, Stockholm.

2006: F12 - Fredsgatan 12, Stockholm.

2005: Park Aveny Café, Göteborg.

2004: Guldkanten, Uppsala.

2003: Lux, Stockholm.

2002: Operakällaren, Stockholm.

2001: Niklas, Helsingborg.

2000: Fond, Göteborg.

1999: Pontus in the Green House, Stockholm.

1998: Trädgår’n, Göteborg.

1997: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö.

1996: Norrlands Bar & Grill, Stockholm.

1995: Bröderna Dahlbom, Göteborg.

1994: Eriks Gondolen, Stockholm.

1993: Mårten Trotzig, Stockholm.

1992: Ulla Winbladh, Stockholm.

1991: (ingen utdelning).

1990: Coq Blanc, Stockholm.

1989: Brasserie & Bar Felix, Stockholm

1988: Leungs, Stockholm.

1987: Eriks i Gamla Stan, Stockholm.

1986: Vau-de-Ville, Stockholm.

1985: La Grenouille (nuvarande Grodan), Stockholm.

1984: Paul & Norbert, Stockholm.

1983: Johanna, Göteborg.

VISA MER
Lokalt och internationellt

Affärsmän är dock inte lika lätta att iden­tifiera som tidigare, intygar Vimal Kovac, själv klädd i kostym, men slipslös och med skjortans översta knappar ledigt uppknäppta.

”Det är intressant hur begreppet affärs­lunch förändrats. För 10–15 år sedan var det två herrar i kostym och slips som ­träffades över lunch för ett möte. I dag görs affärer av en så mycket bredare målgrupp. Jag tror det är väldigt många som är här i något affärssammanhang även på kvällen, men att det inte syns lika tydligt då.”

Under veckodagarna är det många ­affärsresenärer bland hotellgästerna och de äter gärna på restaurangen har det visat sig.

”Man känner verkligen att framtiden ­ligger i att ha restaurang i hotell. Det blir en sådan fantastisk dynamik när man ­lyckas attrahera både lokala och internationella gäster”, säger Vimal Kovac.

”En stor del av våra restauranggäster är stockholmare och det uppskattas av våra hotellgäster. Den trenden har man sett länge i framför allt USA, med boutique­hotell där man verkligen riktar sig till lokal­befolkningen. Jag sa på skämt härom ­dagen att nu ska vi inte öppna fler restauranger som inte ligger i hotell.”

Går det att öppna hotell numera utan att ha en kvalitetsmedveten restaurang?

”Inte när det gäller den här storleken på hotell. Det här är ett litet hotell med bara 115 rum. Vi har precis blivit medlemmar i Small Luxury Hotels of the World, och där är restaurationen en väldigt viktig del för att komma med.”

Två av nyckelpersonerna i restaurangen är rekryterade från tvåstjärniga Oaxen Krog på Djurgården, Årets affärskrog 2013.

Sommelieren Fredrik Horn är meriterad och har dessutom arbetat på stjärn­krogarna Frantzén och Operakällaren. När PM & Vänner i Växjö utsågs till Årets affärskrog 2010 arbetade han där.

Hovmästarinnan Malin Olander kommer också närmast från Oaxen Krog. På frågan vad som utmärker ­Bonnie’s svarar hon:

”Det är väl att vi vågar vara lite större än vad som är vanligt i Stockholm, att det är pampigt och stort. Det känns internationellt, men ändå avslappnat. Det har ­varit fantastiskt mycket folk här, över all förväntan.”

Köksmästaren Janne Holopainen kommer närmast från Rolfs Kök, en riktig krogklassiker i Stockholm. Så här ­beskiver han kökets matfilosofi:

”Vi har en inriktning som vi kallar ­’coastal European’, alltså kustnära mat i Europa. Det innebär att vi kan använda oss av de bästa råvarorna, utan att be­gränsa oss.”

”Min filosof är att det ska smaka ­mycket av allt, att det inte ska vara finstämt. Ett exempel är piggvaren som vi steker på ben och smaksätter med en currysås, en ­massa brynt smör, blomkål och kantareller. Det känns väldigt internationellt.”

En sociala medier-hit

Bonnie’s erbjuder en à la carte-meny i ett högt prisläge, men är noga med att på­peka att det inte är fine dining som serveras. Det finns ingen fast meny.

”Maten ska passa alla och inte vara ­exkluderande. Samtidigt tycker vi det är roligt att få in de här matsalsmomenten, att blanda råbiffen vid bordet och servera Smash the piggy bank”, säger Janne ­Holopainen.

Den populära och uppmärksammade desserten Smash the piggy bank består av en spargris gjord av choklad och fylld med godsaker, som gästerna ska slå sönder på bordet med en liten hammare. Det har blivit en verklig hit i sociala medier.

”Det är helt genialiskt, men jag kan inte ta åt mig hela äran, tyvärr”, säger Janne Holopainen.

Ordet spargris härrör historiskt från 1920, enligt Svensk ordbok, det vill säga från samma tid som Bankaktiebolaget ­Södra Sverige fusionerades med Handelsbanken. Men det är ett ord som riskerar att bli obsolet i det kontantlösa samhälle som Sverige går mot. I den banklokal som ­numera är restaurang går det inte att ­betala med kontanter. De kända bank­rånarna Bonnie, som gett namn åt restaurangen, och Clyde hade inte haft mycket att hämta här.

Öppnar bar och krog på taket

Förra året gick Årets affärskrog till restaurang Tak (inklusive Unn) som ligger ovanpå Swedbanks tidigare huvudkontor vid Brunkebergstorg. Även där har gamla banklokaler blivit hotell, At Six och Hobo, som båda ägs av den norske hotellmagnaten Petter Stordalen.

Han är med på ett hörn även på Bank Hotel. Strax innan hotellet öppnade ­köpte Petter Stordalen 10 procent av aktierna i Stureplansgruppen av Vimal Kovac, som efter försäljningen äger 60 procent.

Alla restaurang- och bardelar på Bank Hotel är inte färdigställda. Till sommaren öppnar både bar och restaurang på taket. Utomhuskrogen ska vara inriktad på skaldjur och lättare rätter. Därtill, rakt ovanför Bonnie’s matsal och hotellets gym planeras en vegetarisk restaurang med plats för 20-25 gäster i ett växthus och med ­naturviner i glasen.

”Genom Niklas Ekstedt har vi vin­baren Tyge & Sessil där de bara har natur­viner. Det är ett fruktansvärt populärt ­ställe”, säger Vimal Kovac, vars koncern omfattar allt ifrån stjärnkrogen Ekstedt till säsongskrogar i Visby och Åre. Och ­numera också Årets affärskrog.

Fotnot: De restauranger som Stureplans­gruppen öppnat i Stockholm i år är: Asian Post Office, Bonnie’s, Calle P, L’Avventura och Videgård. Bonnie’s och L’Avventura är helt nya i Stureplansgruppen medan de övriga tre är ­restauranger som gjorts om, fått nytt namn och inriktning.

Göran Jonsson, DI Weekends krog- och hotellredaktör:

»COMEBACK FÖR HOTELLKROGEN«

Hotellrestaurangen har gjort storstilad comeback.

För inte så länge sedan ­ratades hotellen i allmänhet av uteätare.

I dag går det knappast att öppna ett hotell utan att ha ett ambitiöst mat- och dryckeskoncept, som lockar andra gäster än övernattande.

Di Weekends utmärkelse Årets affärs­krog har delats ut sedan 1983. Först 2005 gick priset till en hotellrestaurang, Park Aveny Café i Göteborg. Därefter har den kategorin återkommit allt oftare när Di Weekends årliga pris delats ut.

Det är alltså ingen tillfällighet att ­vinnaren av Årets affärskrog 2018 är ­Bonnie’s, som ligger i den gamla bank­hallen i Bank Hotel på Arsenalsgatan i Stockholm.

Även priset Årets resmål, instiftat så sent som förra året, går till ett hotell, Talldungen i skånska Brösarp, porten till Österlen. Det lilla gårdshotellet med 18 rum är känt för sin gastronomi, men testades av Di Weekend som hotell. Det är i första hand ett resmål och inget ställe man bara slinker in på. För att till fullo uppskatta en vistelse på Talldungen gör man bäst i att övernatta.

Hotellens återkomst på restaurang­scenen sammanfaller i tiden med svensk gastronomis senaste guldålder, det nya nordiska köket. Den kock som från svenskt håll undertecknade det manifest som kom att utgöra grunden för den ­internationellt uppmärksammade nynordiska rörelsen var Mathias Dahlgren. 2007 öppnade han två restauranger i Grand Hôtel i Stockholm, som inom kort belönades med stjärnor i franska Guide Michelin - och utmärkelsen Årets affärs­krog.

Visserligen fanns det hotell med lyx­restauranger även tidigare, som Franska Matsalen i just Grand Hôtel, Leijontornet i Victory Hotel och inte minst Hotell Borgholm på Öland, men dessa var sna­rare undantagen som bekräftade regeln.

Ändå var det just på ett hotell som den moderna restaurangupplevelsen gjorde entré. Först i Sverige med cocktailbar och restaurang av internationellt slag var Hôtel Rydberg på Gustaf Adolfs Torg i Stockholm, som öppnade 1857. Hotellets gastronomi är odödligförklarad genom rätten Biff Rydberg, som alltjämt finns på menyer runt om i landet, inklusive lunchmenyn på Bonnie’s i Bank Hotel, ägt av Stureplansgruppen.

Bland senare års mottagare av Årets ­affärskrog märks, förutom de redan nämnda, lyxiga Upper House längst upp i Gothia Towers i Göteborg och förra årets vinnare, Tak och Unn ovanpå hotellen At Six och Hobo vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Den första mottagaren av utmärkelsen Årets resmål, PM & Vänner i Växjö, hade inte någon hotelldel när restaurangen ­utsågs till Årets affärskrog 2009. Hotellet öppnade 2014.

Oaxen Krog & Slip, vinnare av Årets affärskrog 2013, driver faktiskt också ­hotell, om än i liten skala. I kanalen utanför restaurangen ligger den lyxiga hotellbåten Prince van Orangiën. Det innebär att precis hälften av alla vinnare av Årets affärskrog sedan 2005 har anknytning till någon hotellrörelse.

Att det lönar sig intygar Per Bengtsson, ägare av PM & Vänner, som när han 2017 prisades av Di Weekend för andra gången sa:

”Årets resmål säger allt, tycker jag, nämligen att det är värt att åka och ­besöka oss. Ett bättre betyg kan man inte få”.