Di Weekend KROG

Årets resmål 2019: Stedsans in the woods

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På säregna Stedsans in the woods finns varken rinnande ­vatten eller elektricitet, allt mat tillagas över öppen eld.

Lars Jansson

Mitt i skogen, i gränstrakterna mellan Halland och Småland, hittar vi Årets resmål 2019: Stedsans in the woods. Sommartid bjuder det danska paret Mette Helbæk och Flemming Hansen på en mycket speciell upplevelse med bad i en sjö, bastubad, sexrätters middag och övernattning. Ett resmål, onekligen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är en säregen upplevelse att besöka Stedsans in the woods. Från den närmaste tätorten Hyltebruk ringlar vägen genom det Halländska landskapet. Omgiven av brokig blandskog hittar besökarna fram till den lilla parkeringen och härifrån leder en liten stig in mellan buskarna.

Efter en lätt promenad dyker den första av nio små sovkabiner upp. Ett enkelt sovrum, vackert inrett i naturliga material.

På Stedsans in the woods ­lever besökarna nära naturen på alla sätt, med ett stort panoramafönster med utsikt över grenar och lövverk.

Det är lätt att förstå att den danska mat- och krogduon Mette ­Helbæk och Flemming Hansen fastnade för den här platsen när de beslutade sig för att lämna Köpenhamn och den framgångsrika restaurang de drev där. Mette ­Helbæk har tidigare arbetat som matstylist och kokboksförfattare och Flemming Hansen har över 20 års erfarenhet av att driva restauranger.

Restaurangen i Köpenhamn hette också Stedsans, vilket betyder ungefär ”lokal­sinne” på danska, och låg på taket av en fastighet i Köpenhamn. När paret bestämde sig för att flytta från storstaden till en avskild plats i Sverige hade de tre kriterier: Vacker orörd skog, vid en sjö och ingen biltrafik skulle höras. De fann sin plats just här.

Råvaror från egna odlingar

En Kickstarterkampanj finansierade ­investeringarna första året. Små beduintält restes i skogen och en liten utomhusrestaurang byggdes upp. Restaurangen fick mycket stor uppmärksamhet i internationell press.

På kvällen serveras gästerna en middag som är direkt hämtad från naturen och parets stora köksträdgård. Menyn bestäms på morgonen och råvarorna är pinfärska. I utomhusmatsalen, serveras gästerna vid långbord och efter maten tänds eldar vid små viloplatser precis vid sjön.

Hotell: Förtrollande lyx i sensommarskogen

All mat lagas över öppen eld, det finns varken rinnande vatten eller elektricitet.

Hela filosofin kring upplevelsen är byggd på absolut hållbarhet och nästan allt vatten tas från sjön genom egensinniga vattenreningsapparater.

”Vi har kommit långt i år”

Det är tredje året i rad som Di Weekend delar ut priset Årets resmål. Tidigare har priset gått till Talldungens gårdshotell i Brösarp på Österlen 2018 och PM & Vänner i Växjö 2017. Priset är en del i en satsning som Di Weekend gjort för att lyfta lokala upplevelser utanför storstadsområdena.

Flemming Hansen, grattis till Årets resmål 2019! Hur känns det?

”Det är naturligtvis fantastisk roligt att få ta emot den här utmärkelsen. Dels för att vi blir mer väletablerade i Sverige, men allra mest för att det vi försöker visa, att hållbarhet och livskvalitet går hand i hand. Det bekräftar detta pris.”

Vad har varit de största utmaningarna i år?

”Det är inte något litet projekt jag har satt i gång. Jag har en kollega som brukar säga att ’Flemming – du är en riktig optimist!’. Och jag svarar: ’jag skulle inte vara här om jag inte var det.

Norges mest spektakulära krog under ytan Hur går verksamheten?

”Vi har kommit långt i år. Vi har de tillstånd vi behöver och det finns pengar kvar på kontot, så jag kan fokusera på att vara på plats när vi öppnar nästa ­säsong. Vi har fått en massa erfarenheter med odlingarna, organisationen är på plats och vi har ett starkt nätverk.”

Hur ser nästa säsong ut för er?

”Vi jobbar med att sätta upp ett 150 kvadratmeter stort isolerat växthus, som vi hoppas kan värmas upp med varmkompost. Om det funkar, har vi frilandsodlade växter redan när vi öppnar för säsongen.”

”Vi kommer att ha mindre öppet nästa säsong, så vi får mer tid till utveckling, så vi kan göra våra lösningar för en hållbar framtid skalbara. Vi har kommit långt med produktutveckling och vi har fått mycket uppmärksamhet från stora internationella medier.”