Di Weekend KROG

Anrik kvarterskrog i ny outfit

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bland huvudrätterna finns knaperstekt gårdsgris från Nibble Gård med blomkål, karamellgrädde och rödvins­kokt smålök.

Banfa Jawla

Till raden av kända namn som förknippas med Gävletrakten – Gevalia, Mackmyra, Läkerol, Ahlgrens bilar, Brynäs – kan Matildas kvarterskrog läggas.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Matildas kvarterskrog har funnits sedan 1987, och i lokalen har det bedrivits restaurangverksamhet ända sedan 1950-talet. Men det är ingen bedagad gammal dam vi besöker på söder i Gävle. Rätt så nyligen kläddes hon i ny skrud, hela den gamla inredningen åkte ut och ersattes av modern design signerad arkitekt Thomas Sandell.

Inredningen är skandinavisk i stilen med bekväma stolar i retrostil, som dock visar sig vara från Italien. Matsalssto­larna var det enda av inredningen som behölls vid den stora ombyggnationen 2016.

Lokalen är klädd med ribbor i ljusa träslag som sträcker sig till brösthöjd. Ovanför dem är väggarna målade i en mörk blågrå färg. Stora skjutdörrar mot uteserveringen ger en öppen känsla och en flytande gräns mellan ute och inne.

Mottagandet är välkomnande och vi slår oss ned i soffan på uteserveringen där vi avnjuter en fördrink. Kvällen är tidig och skönt ljummen, och medan gästerna strömmar in i restaurangen dricker vi champagne av det välrenommerade ­märket Deutz på halvflaska. Det är lika ovanligt som lovvärt med champagne på halvflaska, och redan här noterar vi ett pluspoäng i protokollet. Det ska bli fler under kvällen, för både mat och service håller hög klass.

Sniglar med sting

Krögare har kommit och gått men på ­menyn finns en maträtt som överlevt alla förändringar de senaste 30 åren, näm­ligen Matildas oxfilé classic anno 1987. Den ­prisas av servitören, serveras med potatis­gratäng får vi veta, men även om det låter lockande avstår vi en förmodad nostalgitripp och inriktar oss på det mer ­moderna på matsedeln. Sniglar Provençal tillhör i och för sig inte det mest modernistiska, men den här gången kan vi inte motstå frestelsen – och vi blir inte besvikna. Sniglarna är sex till antalet, serveras snyggt upplagda och med det rätta stinget av vitlök. Till det dricker vi öl, Matildas lager, bryggd på kockarnas recept, men inte i Gävle utan i Eskilstuna.

FAKTA
Matildas, Gävle

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Pris: Förrätter 110–175 kronor, varmrätter 180–360 kronor, desserter 110 kronor.

Öppettider: Tisdag–­lördag från kl 17.00.

Antal platser: 42 plus ett långbord.

Köksmästare: Frida och Johan Flodman.

Adress: Timmermansgatan 23, Gävle.

Telefon: 026-62 53 49.

Webbplats: Matildas.nu.

Senast testad: –.

VISA MER
Det bästa valet

Frågan är dock om inte tartar på hängmörad oxe med en diskret smak av tryffel och krasse är det bästa valet bland förrätterna, åtminstone om man gillar kött. Rätten har en väl avvägd syra, brödsmulor ger knaprighet liksom flagor av torkad pumpa­kräm. Den kalixlöjrom som utlovas på ­menyn har vi dock svårt att finna spår av.

I och med sommarens grillförbud har vi ätit mindre kött än vanligt. Möjligen är det till viss del också en omedveten följd av klimatdebatten. När vi hör att den hällstekta hängmörade biffen kommer ända från Australien drar vi öronen åt oss, men faller ändå för frestelsen.

Köttet serveras på en separat träbricka vid sidan av tallriken, där en sallad ligger. Portionen består av 300 gram kött, låt gå för att det inkluderar fettkappa. Köttet har bara hastigt stekts på hällen, är blodrött till färgen och har märkligt nog just ­ingen marmorering. Det är fantastiskt smakfullt och gott.

Att hela den stora portionen slinker ned så pass lätt kan möjligen förklaras av att rätten är låg på kolhydrater. Tillbehören består alltså bara av grönsaker, en lök­majonnäs och ett Parissmör.

Kvällens fiskalternativ är hälleflundra, en väl tilltagen bit som är fint tillagad och serveras med en krämig smörsås – för att inte tala om den kaloristinna potatis­krämen med ramslök som kommer till. Grillad sparris, sparrisbroccoli, bönor och knaprig touch av mandel kompletterar. Därtill, som pricken över i, en liten klick osetra kaviar. En helt utsökt rätt.

Ett litet glas som avslutning

En uppfriskande hallonsorbet med vaniljglass, pistagenötter och juice på svartvinbärsblad är en perfekt avslutning.

Här borde kvällen vara slut, men den har varit angenäm och vi kan inte motstå erbjudandet att avrunda med ett litet glas, 3 centiliter whisky från Mackmyra. Eftersom vi avstår kaffe blir det knappast mer lokalt än så. Mackmyra whiskyby med företagets huvudkontor och ett nytt ­destilleri ligger bara några kilometer från Matildas.