Di Weekend INTERVJUER

Wall kliver ur ramarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SÄLJER UT. Finansmannen Anders Wall, 87, säljer större delen av sin konstsamling från 1980-talet på CF Hill.

Industri- och finansmannen och konstälskaren Anders Wall säljer en del av sin samling av amerikansk 1980-talskonst på galleriet CF Hill. Det är verk för sammanlagt 10 miljoner kronor som är till salu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Anders Wall var ordförande i Volvo på 1980-talet reste han regelbundet till New York för att träffa kunder, distributörer och banker. Men han avsatte också tid för kulturen genom att gå på gallerier och Metropolitanoperan.

Han sökte sig till de mytomspunna konstnärskvarteren i East Village på Manhattan, där konstnärer som Richard Hambleton, Stephen Lack och Rhonda Zwillinger verkade. Det var konst som befann sig i skärningspunkten mellan graffitin, hiphopen och det experimentella fotot.

Anders Wall lärde känna många av konstnärerna när han besökte dem i deras ateljéer.

”Jag tyckte att det var spännande att se hur de levde, tänkte och såg på världen. Jag köpte verk av dem direkt och genom deras gallerister. Det var roligt att ta hem verken till Sverige, eftersom de var så annorlunda. East Village-konsten var ju gatukonst, som har kommit in i finrummet på senare tid.”

Han satte ihop sin samling, som består av ett tjugotal verk, mellan åren 1980–1985. Han behåller några som han har ett särskilt gott öga till, men merparten säljs nu på CF Hill. Utställningen pågår 18 januari – 9 februari.

FAKTA
Anders Wall Collection, East Village Revisited

Konstnärer:

David Wojnarowicz (1954–1992)

Walter Robinson (1950–)

Peter Schuyff (1958–)

Rhonda Zwillinger (1950–)

Hope Sandrow (1951–)

Futura 2000 (1955–)

ERO (1967–)

Christof Kohlhofer & Marilyn Minter

Richard Hambleton (1952–2017)

David Smith (1950–)

Berndt Zimmer (1948–)

Stephen Lack (1946–)

A. R. Penck (1939–)

Rodney Alan Greenblat (1960–)

Michael Mogavero (1950–)

Jonathan Ellis (1953–)

Källa: CF Hill

VISA MER

”Det sammanlagda värdet på samlingen är ungefär tio miljoner kronor, där verket ’Elegy’ av Richard Hambleton är det dyraste”, säger Paulina Sokolow, som är kommunikationsansvarig på CF Hill.

Richard Hambleton tillhör också hennes personliga favoriter.

”Hans måleri var gränsöverskridande, där abstrakt expressionism blandades med reklam. En annan höjdpunkt är den feministiska fotografen Hope Sandrow, som bröt upp den gamla synen på dokumentärfotografi. David Wojanarowicz är också superintressant. Han och hans pojkvän Peter Hujar var de första som synliggjorde den homosexuella kulturen och aidstragedin”, säger hon.

”East Village var verkligen ett antietablissemang, som till stor del bestod av trasiga människor. När Anders Wall besökte dem i deras ateljéer hamnade han ibland i rena knarkarkvartar.”

Det är första gången som Anders Wall visar upp den här samlingen, som har stått hemma på hans gård utanför Heby i 35 år.

Poetisk väntan på vita svanar

”Jag vill dela med mig så att fler ska få se dem. Dessutom vill jag utöka mina samlingar från andra tidsperioder, jag tycker bland annat mycket om Carl Kylberg och Ivan Aguéli”, säger han.

Anders Wall har även samlat amerikanska artister som var före East Village-konstnärerna, som Andy Warhol, Robert Rauschenberg och Yves Klein. Även dem lärde han känna.

”När Andy Warhol kom till Sverige en gång erbjöd han sig att måla mitt porträtt. Eftersom han hade hört att jag ’var så svensk’ ville han måla ett porträtt mot en gul bakgrund och ett mot en blå”, säger Anders Wall.

”Men jag avböjde. Eftersom jag var ordförande i Volvo då ville jag inte sticka ut på det sättet. Andy Warhol var fortfarande kontroversiell och det kändes inte rätt. Så här i efterhand tycker jag nog inte att det var ett av de bästa beslut jag har fattat.”

I ett annat tidsskede hade du kanske tackat ja?

”Ja, det tror jag.”

Anders Wall understryker att konsten har berikat hans liv. Han sponsrar även unga talanger inom kultur, näringsliv och forskning via en egen stiftelse, Anders Walls Stiftelse.

Från industri till konst

”Jag tycker att konsten har gjort mig mer vidsynt som affärsman. Den har inspirerat mig och den har vidgat mina intressen”, säger han.

”För mig handlar inte konst om pengar. Det är min kärlek till konsten och kulturen som är viktig.”

David Wojnarowicz, ”Head number 5”, 1984.