Di Weekend INTERVJUER

»Vips hade jag hivat en klubba«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Foto: Amanda Lindgren

Spruckna revben och raseribrott tillhör dåtiden. Med yogan som redskap har Yvette Hermundstad hittat balansen – både på rangen och golfbanan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du klev upp kvart i fem i morse. Varför?
”Jag inleder varje dag med ett tidigt yogapass. Det gör mig smidig, rörlig och sinnesskarp. Yogan har förändrat mitt liv. Nu kan jag rida, springa en mil och spela golf igen, något som var omöjligt för tio år sedan. Då kunde jag inte ens lyfta kassarna när jag handlade mat, och det gjorde ont när jag skulle bära på mitt nyfödda barn.”

2000, då du kraschade med din häst och skadade nacken, tvingades du till ett totalbrejk från all fysisk aktivitet?
”När inga behandlingar hjälpte fick jag rådet att genomgå en steloperation, men jag är en sökare och efter ett tag hittade jag yogan. Den fick mig att läka och bli starkare igen. Men det dröjde innan jag kunde svinga som vanligt igen. Det var så frustrerande att spela två hål och tvingas kliva av för att det smärtade för mycket.”

Det måste vara extra tungt eftersom golfen betydde så mycket för dig?
”När jag flyttade till Stockholm 1993 och upptäckte golfen blev jag biten direkt. Eftersom jag är en all in-personlighet kunde jag stå på rangen i sex, sju timmar om dagen. Jag ville bli bäst helt enkelt. En dag undrade Fredrik Jendelid (vän, golfinstruktör och numera förbundskapten för Finlands golflandslag) varför jag stönade så mycket när jag slog. Det visade sig att jag tränat så intensivt att jag slagit av ett revben.”

Vad var det med golfen som väckte din passion?
”Framför allt att det var en sådan otrolig mental utmaning för mig. Jag hade en alltför stark vinnarinstinkt på banan som inte var sund. Jag hade väldigt lätt för att bli arg, det kunde explodera i huvudet och vips hade jag hivat en klubba någonstans. Allt på grund av förvåning och besvikelse över att jag inte lyckats med ett slag.”

Du talar i imperfekt.
”Ja, i dag har jag en helt annan kontroll över mitt mindset. Det var länge sedan jag kastade en klubba. Det har jag yogan att tacka för. När den brutala ilskan väcks till liv brukar jag bara tänka: ’Andas’. Och så andas jag.”

FAKTA
YVETTE HERMUNDSTAD

Ålder: 45 år.

Bor: I Stockholms skärgård.

Familj: Man och två barn.

Gör: Programledare för Vinterstudion och ytterligare en rad olika program inom nöje, fakta och sport på SVT.

Aktuell: Som programledare och reporter i SVT:s satsning på Nordea Masters (1–4 juni).

Handicap i golf: ”32, men hör av dig igen i höst, då har jag sänkt mig ordentligt.”

Frukost: Fralla, äggröra, yoghurt med müsli, fruktbitar, cappuccino och två sorters juice på Hotel At Six i Stockholm.

VISA MER

Från ert hus i skärgården passerar du en golfbana varje dag till jobbet?
”Varje gång känner jag instinktivt att jag vill ut. Jag älskar att pegga upp tidigt på morgonen. Eftersom vintern är så intensiv på jobbet är sommaren min motvikt, den tiden på året då jag kan unna mig så många 9- och 18-hålsronder som möjligt.”

»Jag kan hata mig själv när jag spelar dåligt«

Är det roligast att lira eller bevaka golf?
”Måste man välja? Det är en njutning att jobba med golfbevakning. Jag gillar det oförutsägbara, i det här spelet är ingenting klart förrän bollen har rullat i hål på den 18:e greenen. Allt kan verkligen hända.”

Gör sig golf bra i rutan?
”Verkligen. Jag tittar egentligen inte så mycket på tv, men jag har svårt att slita mig om en golfsändning står på.”

Under Nordea Masters på Barsebäck är du programledare och reporter i SVT:s magasin. Hur försöker ni få ickegolfande tv-tittare att bli intresserade?
”Min och vår uppgift är att göra programmet intressant för alla, utan att någon ska bli skriven på näsan. Hantverket är detsamma oavsett om jag jobbar med Vasaloppet, björnar i naturen eller en avgörande golfrunda på Barsebäck. För mig är Nordea Masters en extra passionerad arbetsvecka.”

Hon slår ett slag för kvinnorna

Hur många timmars golf kan vi räkna med i år?
”Cirka 20 timmar är tablålagda. Johan Ejeborg kommenterar, Fredrik Andersson Hed är expertkommentator och jag är programledare. Det roliga i år är att vi har så många svenska stjärnor som kommer hem och spelar, som Henrik Stenson och Alex Norén.”

När du började spela golf ville du bli bäst ...
”Och det blev jag ju inte riktigt… Men i dag handlar det inte om att bli bäst utan att spela så pass mycket att jag hittar en grundjämnhet. Jag vill kunna spela vilken bana som helst och njuta av upplevelsen.”

Och utan att kasta klubbor?
”Ja, nu har ju hittat knepet att andas. Dessutom är jag så tacksam för att jag över huvud taget kan spela efter olyckan. Golf är fantastiskt.”