Di Weekend INTERVJUER

Ville bli stjärna – blev bokdirektör

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

20190829 Stockholm 21 snabba med Pocketshops vd Anna Borné Minberger. Frågan som hör till bilden: Vad ville du bli när du var barn? ”Agnetha Fältskog eller hästskötare. Jag kan fortfarande texterna till Agnetha Fältskogs låtar från tiden innan Abba.”

Amanda Lindgren

Även den mest hälsosamma har en last, och för Anna Borné Minberger, vd för 30-årsjubilerande Pocketshop, är det läsk. Som ung ville hon bli Agnetha Fältskog, och grundade en klubb för folk med fula mellannamn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur står sig pocketboken i konkurrensen med ljud- och e-böcker?

”E-böcker är inte alls lika stort i Sverige som ­utomlands, däremot har ljudböcker gått från 0 till 100 och det har påverkat oss mycket. I dag är bara 60–65 procent av försäljningen pocketböcker.”

Hur ser det ut i din bokhylla hemma?

”Jag har en jättestor bokhylla som är full med böcker i bokstavsordning. Fackböcker står för sig.”

Frågar man om boktips på Pocketshop ­brukar personalen nästan alltid gå i spinn av entusiasm – hur förvaltar ni den entusiasmen inom företaget?

”En anledning till att vi får tillgång till vissa eftertraktade lägen är faktiskt på grund av personalen. Det ­säger vi också till dem.”

Vad använder du för bokmärke?

”Just nu Pocketshops bokmärken. Tidigare ­gjorde jag hundöron.”

Om du fick möjligheten att träffa ditt 20-åriga jag, vilket råd skulle du ge dig själv?

”Att ställa frågan ’Vad är det värsta som kan ­hända?’. Väldigt sällan är det något radikalt hemskt. Jag har har oroat mig för mycket, begränsat mig själv i onödan.”

FAKTA
Anna Borné Minberger

Ålder: Fyller 55 år i november.

Familj: Maken Mikael Minberger, två bonusbarn och barnbarn.

Bor: Bostadsrätt på ­Östermalm i Stockholm och lägenhet i Bandol i Frankrike.

Bakgrund: Utbildad marknadsförare på ­dåvarande RMI Berghs, tidigare vd för Pirat­förlaget och förlagschef på Bonnierförlagen.

Gör: Vd för Pocketshop.

VISA MER
Hur håller du dig i form?

”Jag tränar jättemycket, både kondis, styrka och yoga. En av mina guldkanter i livet är att jag har ett jättebra gym 50 meter från dörren, och jag tränar även med gamla arbetskamrater en dag i ­veckan i deras gym. Varje onsdag 06.15 går jag runt Djurgården med en vän.”

Vilken är din största extravagans?

”Förutom det jättedyra gymkortet köper jag ­färska bär året om.”

Vad är du riktigt bra på?

”Att njuta. Jag vet vad jag behöver för att må bra och jag ser till att jag får det.”

Hur träffades du och din partner?

”Via goda vänner för 17 år sedan. När jag ­träffade författaren Johanne Hildebrandt för första ­gången frågade hon om jag var singel, och vad jag var ute efter. Baserat på det jag sa tyckte hon att jag skulle leta inom det militära. Via henne ­träffade jag min man Micke, som är officer.”

Vilken är din favoritpryl?

”Min lilla ihoptejpade Ipod. Jag tycker att den är så smidig när jag är ute och springer och går, och jag vill inte alltid ha med mig telefonen.”

Som klippt för nya Mello-rollen Vilken bok har gjort störst intryck på dig?

”Det finns ingen enskild bok, men som författare är det Astrid Lindgren, bland annat hennes Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta som har har satt tidiga spår.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?

”Alla lösa skåp i badrummet som vi skulle ha reno­verat för tio år sedan.”

Hur tar du ditt kaffe?

”Jag dricker aldrig kaffe, däremot kopiösa mängder Coca-cola zero, det är mitt koffein. Jag gillar inte te eller öl heller.”

Din sista måltid – vad väljer du?

”Enorma mängder skaldjur: ostron, kungs­krabba, hummer, havskräftor och lite räkor.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Jag köpte en Silk-épil för att ta bort hår på benen när jag var i 20-årsåldern. Det var otroligt smärtsamt, jag tror jag använde den i en minut max.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?

”Att damma. Jag är inte jätteförtjust i att tvätta ­fönster heller. Vi är två vuxna som bor i en lätt­städad ­lägenhet så hur svårt kan det vara att ­städa. Ändå skjuter vi upp det tills det är nödläge.”

Hurdan är du som bilförare?

”Ganska ovan, för jag cyklar mest. Men vi har en bil i Frankrike och där är jag fransk – engagerad, högljudd och gestikulerande.”.

Bengt Westerberg: »Jag duschar iskallt varje natt« Vad ville du bli när du var barn?

”Agnetha Fältskog eller hästskötare. Jag kan fortfarande texterna till Agnetha Fältskogs låtar från tiden före Abba.”

Vad heter du mer än Anna och efter vem har du fått dina namn?

”Lillemor, som är min mammas andranamn. Det passar inte mig alls och för många år sedan startade jag en klubb för människor med fula mellannamn. Det var supermånga som ville gå med i den.”

Vad har du för relation till ditt hår?

”Jag hade en bättre relation förr, när det var långt, tjockt och lättskött. Men det händer något när man är över 50. Just nu är vår relation okej.”

Om du skulle tatuera dig, vilket motiv ­skulle du välja?

”Förmodligen några kloka ord, men inte ’carpe diem’.”