Di Weekend INTERVJUER

»Vi kommer från Japan – det är vår främsta styrka«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jeremie Souteyrat

Tadashi Yanai är grundare och vd för världens tredje största klädföretag, efter H&M och Inditex. Det har gjort honom till Japans rikaste man. Nästa vecka öppnar hans kedja Uniqlo sin första butik i Skandinavien, på Hamngatan i Stockholm. Di Weekend fick en Sverigeexklusiv intervju med Tadashi Yanai i Tokyo.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Nära Tokyobuktens vatten, i stadsdelen Ariake i Tokyo, ligger ”Uniqlo city”. Byggnaden är klädkoncernen Fast retailings nya huvudkontor, öppnat i början av 2017. Här arbetar kring 1 000 anställda på nära 20 000 kvadratmeter, i ett hus ritat av amerikanska arkitektfirman Allied Works Architecture från Portland. Kontoret är uppdelat i stadsdelar och gator och här finns bland annat ett eget stort bibliotek, flera restauranger och butiks­miljöer som används för tester.

Fast retailings och Uniqlos grundare, vd, styrelseordförande och storägare Tadashi Yanai ­delar sin tid mellan huvudkontoret i Ariake och ytterligare ett huvudkontor i stadsdelen Roppongi. En förmiddag i slutet av maj är vi på plats för att ­träffa honom. Men för dem som inte reser till Asien, ­eller har besökt någon av Uniqlos butiker i exempelvis London, New York eller Paris, behövs kanske först en närmare presentation.

De tre grundarna

De tre största klädföretagen i världen är Inditex, H&M Group och Fast retailing. Inditex största kedja är Zara och Fast retailings dito är Uniqlo.

Grundarna Amancio Ortega, 82 år, Stefan Persson, 70 år (visst grundade Erling Persson H&M, men sonen expanderade företaget internationellt), och Tadashi Yanai, 69 år, har en hel del gemensamt.

Ingen av dem är födda riktigt förmögna men är i dag miljardärer tillika några av de rikaste personerna i världen. De är vassa företagare och ger ­numera sällan eller aldrig intervjuer. De bor främst i de länder de är födda, Ortega i Spanien, Persson i Sverige och Yanai i Japan.

FAKTA
Tadashi Yanai & Uniqlo

Tadashi Yanais föddes 7 februari 1949 i industristaden Ube i prefekturen Yamaguchi. Föräldrar var Kanichi Yanai and ­Hisako Mori Yanai, och samma år startade fadern herrklädesbutiken Ogori Shōji.

Yanai växte upp i Ube, men tog en ­examen i ekonomi och statsvetenskap vid Waseda universitet i Tokyo.

1971, när Tadashi Yanai var 22 år, ­började han sälja köksprylar och herr­kläder på varuhuskedjan JUSCO (numera AEON), men slutade för att börja arbeta med sin fars butik. Den första egna butiken öppnades i Hiroshima 1984.

Namnet var Unique Clothing Warehouse, men registrerades som ”Uni-clo”, sedemera Uniqlo.

Yanai och hans fru Teruyo Nagaoka har två söner, Kazumi och Koji, som båda arbetar inom företaget.

Fast retailing äger utöver Uniqlo också GU, Theory, Helmut Lang, Comptoir des Cotonniers, Princesse tam tam och J.Brand.

I dag har Uniqlo 2042 butiker över hela världen – 833 i Japan och 1 209 i övriga världen, de flesta i Kina, Sydkorea och Sydostasien. I dag finns 75 butiker i Europa och 47 i Nordamerika. (H&M har 4 328 butiker, varav 546 i USA.)

24 augusti öppnar Uniqlo sin första butik i Sverige, på Hamngatan i Stockholm mittemot NK, i det gamla ”Sverigehuset”. Huset har renoverats i ett halvår. Under 2019 öppnar Uniqlo på Ströget i Köpenhamn.

Fast retailing omsatte ungefär 17 ­miljarder dollar 2017, vilket var en ökning med 4,2 procent från året innan. Enligt deras egen uppskattning kommer omsättningen att öka med 10 procent under 2018.

Uniqlo säljer mellan 10 och 20 procent av sina kläder online.

Efter jordbävningen och tsunamin i Japan 2011 donerade Tadashi Yanai ­ca 80 miljoner kronor ur egen ficka till japanska Röda korset, hans företag donerade ­ungefär 40 Mkr och kläder för 60 Mkr.

Per februari i år äger Tadashi Yanai personligen 21,67 procent av Fast retailing och hans söner 4,51 procent vardera.

VISA MER

Alla tre är också fortfarande största ägare i sina bolag.

Till skillnad mot Inditex och H&M anser sig dock Uniqlo inte vara ett modeföretag, eller det som analytiker brukar rubricera ”fast fashion”. I stället kallar de sina kläder ”lifewear” och arbetar efter devisen ”Simple made perfect” – det vill säga de perfekta basplaggen i hundratals olika upplagor till låga priser. De investerar stort i att finna funktionella och perfekta material, som deras ­linje Airism som passar i varmt väder och Heattech, kläder som ska klara all kyla. Dagen före vårt ­besök i Uniqlo city bjuds vi in till textilföretaget Torays fabrik i Kyoto, där man utvecklar, testar och förfinar material. En smula omständligt förklaras ­tygernas vävtekniker och användningsområden. Här testas exempelvis Uniqlos plagg i avancerade ”väderrum”, utrymmen som tempereras och luftsätts på olika sätt, och där flera fast anställda modeller varje dag på löpband testar kläder ­under strikt kontroll.

Kläder i kyla och hetta

För att nå Tadashi Yanais kontor passerar vi ­flera vakter och en stab av sekreterare. Yanais kontor har högt i tak och är inrett i mörkt trä. Tadashi Yanai är kort, samlad och korrekt, men har nära till skratt. Enligt Bloombergs ”Billionaires index” från juni i år rankas han som Japans rikaste man och den 33:e rikaste personen i världen, med en förmögenhet uppskattad till 200 miljarder kronor. Han är inte oväntat helt klädd i Uniqlo.

”Jag klär mig enbart i mina egna kläder och ­köper dem med samma rabatt som alla andra ­anställda”, konstaterar han, nyper i sin cardigan och byxor och räknar upp priser;

”19,90 euro, 24,90, euro…”

Den en timme långa intervjun översätts av tolken Kyoko Watanabe. Yanai förstår engelska, men föredrar att samtalet översätts.

”Jag har besökt Stockholm tidigare och kommer dit igen i samband med att vi öppnar vår ­butik i augusti. Vi har inte någon plan för en stor, omedelbar expansion i Norden. Den första butiken ska bli framgångsrik till att börja med. Vårt fokus är att få kunderna att återvända.”

Vad är skillnaden mellan japanska och svenska kunder?

”Kroppsstorlekarna är en stor skillnad! Svenskarna är stora och långa, jag får alltid titta uppåt när jag talar med en svensk. Storleksvariationen måste ökas i våra kläder, våra egna variationer räcker inte. Mitt intryck är att svenskar är längre än britter, till och med holländare som enligt statistiken ska vara längst. Ni är på toppen av längdskalan.”

Sålde köksprylar och herrkläder

Tadashi Yanai växte upp i industristaden Ube i prefekturen Yamaguchi. Samma år som han föddes, 1949, startade hans far Kanichi Yanai herrekiperingsbutiken Ogori Shoji. Tadashi Yanai studerade ekonomi och statsvetenskap och tog sin examen vid ett av de bästa universiteten i Japan, Waseda universitet i Tokyo. 1971, när Yanai var 22 år, började han sälja köksprylar och herrkläder på en varuhuskedja, men slutade för att börja ­arbeta med sin fars butik. Vid den här tiden var det vanligare med enstaka, familjeägda butiker i Japan, men Yanai var inspirerad av internatio­nella kedjor som The Gap och ville växa.

Den första egna butiken öppnades i Hiroshima 1984 med namnet Unique Clothing Warehouse, men registrerades som ”Uni-clo”, vilket sede­mera blev Uniqlo. Fokus var från början billiga kläder, moderbolaget fick namnet Fast retailing och Uniqlo­butiker öppnades över hela landet – redan 1994 fanns 100 stycken i Japan. En av kedjans största bästsäljare, tillika nyckel till framgång, var fleecetröjan. 1998 lanserade Uniqlo sin egen fleecetröja i 15 färger och med ett cirkapris på 200 kronor, bara en femtedel av vad de västerländska märkena tog för samma plagg. De följande tre åren såldes 36,5 miljoner fleecetröjor i ett land med då 120 miljoner invånare.

Framgången gjorde att Uniqlos profil skiftade från billighetsmärke till kvalitetsmärke. 2001 ­gjorde företaget sitt första försök att etablera sig utomlands, i olika köpcentra i Storbritannien och USA. Lanseringen misslyckades och det tog år att skifta till den nya strategin – att börja med lyxiga flaggskeppsbutiker i stadskärnor. I mitten av 2000-talet deklarerade företaget också att hög kvalitet genomgående var viktigast för dem, som i kashmir och nya funktionsmaterial. För att garantera kvaliteten anlitar Uniqlos i dag 35 ”takumis”, specialiserade textilmästare, som ständigt besöker fabrikanter och leverantörer. Samtidigt har de ­också hunnit köpa en handfull västerländska varu­märken, som amerikanska J.Brand och Theory.

Under 2017 omsatte Fast retailing ungefär 17 miljarder dollar. För några år sedan sa Tadashi Yanai att målet för koncernen var att omsätta 50 miljarder dollar år 2020, vilket skulle göra dem störst i branschen. Det skvallrades i branschpress om att Fast retailing kunde vara intresserade att köpa The Gap.

Har du omformulerat det målet i dag?

”Ja, vi kommer inte att nå det målet 2020. Att nå en omsättning på 50 miljarder dollar är definitivt möjligt, men i stället för att jaga dessa siffror så är det viktigast att vi öppnar och driver framgångsrika butiker.”

Skulle det kunna vara intressant att köpa några andra retailers? Europeiska, kanske svenska sådana?

”Jag skulle vara intresserad av riktigt bra företag vars filosofi liknar vår, men det är mycket svårt att finna. Antagligen, mest sannolikt, är att det inte är aktuellt. Ett riktigt bra företag är inte nödvändigtvis till salu heller.”

Du anser själv inte att ni kan jämföras med H&M. På vilket sätt skulle du säga att ni är och inte är konkurrenter?

”Jag anser inte att vi är direkta konkurrenter. Snarare, när H&M öppnade i Japan valde de att öppna butiker nära våra och de var mycket framgångsrika. Tack vare det drog de även mer kunder till oss och vi kunde utöka vår egen affär. Nu när vi öppnar i Sverige vill vi bygga butiker nära H&M och jag tror att det kommer göra att vi driver försäljning tillsammans. Men H&M handlar främst med mode och våra kläder är vad vi kallar ”lifewear” – den essentiella, dagliga garderoben. Det gör oss i grunden olika så jag tycker inte att vi konkurrerar.”

Är Uniqlo mer fokuserade på funktion än mode?

”Jag tycker inte Uniqlo är ett modeföretag, men det handlar inte nödvändigtvis främst om funktion. Det ultimata plagget är tidlöst, bekvämt och funktionellt, men har en modetwist. Det är ­sådana kläder vi vill tillverka och sälja. Låt mig visa dig något!”

Från en bokhylla hämtar Tadashi Yanai en broschyr från brittiska butikskedjan Next, gjord 1997.

”Next är ett klädföretag djupt rotat i brittisk kultur, men designen är i fokus. De här plaggen ser inte ut som att de är från 1997, de är fortfarande användbara i dag. Sådana kläder vill jag göra, i en global skala. Det kräver ständig utveckling, nya tester och att alla detaljer granskas. Detta är en del av japansk tradition. Objekt som är enkla, men har en perfekt design.”

H&M och Zara lockar kunderna att återkomma till sina butiker genom att de uppdaterar sitt sortiment varje vecka. Hur drar ni kunder?

”Enligt min synpunkt så är det fel att avguda mode. Mode är inte allt. Jag tycker det är vikti­gare att arbeta med att förbättra design.”

Så hur får ni då trafik till butiken?

”Vi kommunicerar också vad som är nytt, men kombinerar det med vårt existerande sortiment. Riktigt bra kläder har ett så stort värde att det är en nyhet i sig.”

I Sverige är många, både kunder och företag, engagerade i hållbarhet och återvinnbara material. H&M har som mål att 2030 ska alla deras kläder vara tillverkade av återvunna eller på andra sätt hållbara material. Har ni något liknande mål?

”Det där är en missuppfattning. Huruvida det som kallas hållbara material är i grunden väl­görande för planeten borde diskuteras enligt mig. Våra kollektioner Heattech, Airism och de superlätta täckplaggen Ultra light down är alla i syntetiska material. Ur ett miljöperspektiv kan det vara bättre för miljön. De kräver mindre energi att tillverka och är mer funktionella. Att skapa och ­använda färre plagg är hållbart. Ett av våra mål är att inte tillverka ett överflöd av produkter och att inte producera eller transportera mer än vad som säljs. I vår bransch finns enormt mycket ­kläder som inte säljs. I en värld där snabbt mode är åtråvärt är jag rädd att riktigt utmärkta plagg kan glömmas bort, men det är genom att an­vända sådana kläder som vi skapar en bättre hållbarhet, enligt oss.”

Skulle ni kunna göra era funktionsmaterial från återvunnet material?

”Då skulle funktionaliteten bli sämre. Men det mest miljövänliga är att behålla samma plagg i garderoben under lång tid. Själv använder jag fortfarande de första Heattech-plaggen som vi bör­jade sälja för tio år sedan.”

För att expandera behöver ni ändå fortfarande sälja mer?

”Det är därför vi vill etablera oss på nya marknader och erbjuda denna typ av kläder till hela världen, gärna sofistikerade marknader som Sverige. Det skandinaviska folket är det mest sofistikerade i världen enligt mig och vår japanska känslighet kommer att passa där. Den svenska livs­stilen är vad alla länder strävar efter.”

I Fast retailings styrelse och ledning är det ytterst få kvinnor (inga i styrelsen och av 48 personer i ledningsposition är 5 kvinnor). Hur kommer det sig?

”Tyvärr är det inte vanligt i Japan att ha många kvinnor i ledande positioner. Där ligger vi efter den övriga världen. Japan är inte ett ’ladies first’-land utan snarare ’gentlemen first’. Vi under­utnyttjar den kvinnliga arbetskraften och jag är inte nöjd med detta. Vi behöver verkligen lyfta fram kvinnor i arbetslivet och i ledarpositioner. Idealet och målet i alla länder bör vara 50/50, ett jämlikt deltagande.”

Har ni någon plan eller strategi för hur ni ska rekrytera kvinnor till högre positioner?

”Det finns inga genvägar, vi får främja kvinnor och ge dem bra utbildning. Men vi vill gärna odla våra egna talanger inom företaget snarare än att rekrytera från andra. I allmänhet har kvinnor ­lättare än män att anpassa sig till nya miljöer och sammanhang. Män är mer rigida, enligt min erfaren­het. Jag uppmanar också japanska kvinnor att vara mer ambitiösa. När vi diskuterar befordringar säger många kvinnor att de inte är intresserade och att de nöjer sig med sin position. Jag tror det är viktigt att hitta en balans i livet för att kunna bli mer ambitiös.”

Dagen före vårt möte har Tadashi Yanais kommunikationschef vidarebefordrat en fråga från Yanai – om jag vet huruvida det finns lagar i Sverige om att butiksinformation som prislappar och reklamskyltar behöver vara på svenska, eller om de kan vara på engelska. Väl hemma talar jag med Konsumentverket och får svaret att vare sig Pris­informationslagen eller Marknadsföringslagen ställer krav på språk, men enligt Textilmärkningsförordningen bör landets språk gälla när man ­deklarerar fiberinnehållet i textil. Priser ska stå i lokal valuta, men kommunikation anpassas efter medelsnittskonsumenter.

Är du alltid så involverad i detaljerna?

”Ja, jag är alltid mycket frestad att involvera mig i alla detaljer. Men vet du om de behöver vara på svenska? Jag tänker att det måste ju vara på engelska för besökare och turister som inte talar språket också? Men det är speciellt när vi går in på en ny marknad och ett nytt land – det är min hobby.”

På vilket sätt?

”Att lära känna ett nytt land, dess historia, kultur och mode – jag är mycket intresserad av ­sådant. Det är också ett intresse som alltid har hjälpt mitt företag. Hur människor klär sig och varför speglar ett lands hela kultur. Sådant är jag djupt fascinerad av.”

Eftersom du är en av världens mest framgångsrika personer inom ditt område – vad svarar du unga entreprenörer när de ber om råd?

”Att det inte finns några tricks, inga genvägar och ingen hemlighet. Bara hårt och flitigt arbete. Man ska inte heller oroa sig över sina svagheter – fokusera i stället på dina styrkor och arbeta med folk som är bättre än du på det du inte kan. Det här är en lagsport och det är viktigt att sätta ­samman ett bra team.”

Vilka är dina styrkor?

”Jag är oerhört intresserad av olika kulturer runtom i världen. Samtidigt är det ett faktum att vi är födda i Japan, och vår främsta styrka är att det här är ett japanskt företag.”

”En stark känsla för skönhet”

Här förklarar Tadashi Yanai Japan i ett historiskt perspektiv: landet influerades från början från Kina och skapade därefter sin egen kultur, man fick också intryck från väst, men under Edo­perioden (1603–1868) begränsade shogunatet kontakten med Europa och stoppade stora delar av importen. När väl Japan öppnades för andra länder influerades man av imperialism och invaderade kringliggande länder. Tadashi Yanai räknar upp Japans delaktighet i flera konflikter fram till i dag och förklarar det som att Japan historiskt skapade en felaktig självbild som stormakt och att det har lett till att landet har en mer isolerad ekonomi.

Men du sa att det var en styrka att vara ett japanskt företag – hur då?

”Japanska människor har en stark känsla för skönhet och estetik. Det är mycket viktigt. Vi är uppmärksamma och extra noggranna med detaljer. Det japanska folket är mycket hårt arbetande – kanske för hårt arbetande ibland. Arbete är en japansk dygd. Det gör att vi tenderar att bli konservativa och rigida. Utveckling kräver att man är radikal och ambitiös. Jag avskyr politik i allmänhet och japanska politiker i synnerhet. Ingen är det minsta imponerande. Jag är rädd att om vi fortsätter att bete oss som vi gör, kommer vi som land att gå bankrutt.”

Att vara chef för så många som du är måste också inbegripa en hel del politik. Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

”Jag fokuserar på ’truth, goodness and beauty’, sanning, godhet och skönhet. Har man inte sina anställdas förtroende och stöd kan man inte kvarstå som ledare. Allas tid som ledare är begränsad och jag vill försäkra mig om att även när jag inte längre finns här kommer organisationen att röra sig framåt. Att bygga rätt team för detta är extremt viktigt.”

Du är själv styrelseordförande, vd och stor­ägare i Fast retailing och engagerar dig ned på prislappsnivå i butikerna. Men du har också nämnt att du vill dra ner på din arbetstid, hur ska det gå till?

”En av de saker som jag respekterar högt i ­europeiskt arbetsliv är att ni inte arbetar långa ­dagar utan uppskattar er ledighet och tid med ­familjen. Det är något som behövs mer i Japan. Jag försöker numera gå hem så tidigt som möjligt, helst kring klockan 15. Mitt mål är att vara ledig en dag till i veckan, förhoppningsvis ons­dagar utöver lördag och söndag. Ytterligare ett mål är en hel veckas semester per månad. Jag tror att jag skulle bli ännu mer produktiv av det.”

Du rankas av Bloomberg som Japans rikaste person, tillika en av de mest förmögna i världen. Vad innebär det för dig?

”Rikedom tenderar oftast att likställas med lycka, men jag tror inte att det stämmer. Många människor blir snarare mer olyckliga när de ­tjänar mycket pengar.”

Har rikedomen gjort dig olycklig?

”Nej, jag beskriver alltid min livssituation som att jag är tillfreds med mitt liv. Alla människor ­behöver personligen göra en ansträngning för att utvecklas, växa och finna lycka – inte bara att ­tjäna pengar, utan personlig utveckling. Vi behöver nå en balans. Mitt mål är att donera alla pengar jag har tjänat.”

Vad vill du donera till?

”Jag har en stiftelse, Yanai Tadashi Foundation, som delar ut stipendier, hjälper flyktingar och personer med funktionsnedsättning. Min personliga dröm är att öppna ett konstmuseum i Tokyo – på bästa adress och med en konstsamling som gör museet till landets bästa. Jag samlar just nu konst från hela världen, till exempel tycker jag väldigt mycket om danska Vilhelm Hammershøi. Om du kan ge mig förslag på svenska konstnärer som är lika bra tar jag gärna rekommendationer.”

Dina två söner, Koji och Kazumi, arbetar inom Fast retailing. Vill du att de ska ta över efter dig?

”Nej, det ska de inte. Jag vill att de ska sitta i styrelsen och vara delägare, men inte ta vd-­rollen. De har 10 procent av företaget, och deras uppgift blir att hitta rätt medarbetare. Jag har själv många roller inom företaget och ingen kan kopiera det jag gör. Den som försöker ta över mitt ledarskap och göra likadant kommer att misslyckas. Mina efterträdare måste vara lagspelare. Jag tror att vi är på god väg att bygga ett perfekt team. När vi har lyckats med det ska jag börja vara ledig på onsdagar.”