Di Weekend INTERVJUER

»Vi har nått 8 000 byar«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med Molly Melching.

Foto: Joey Abrait

Den amerikanska människorättskämpen Molly Melching har fått över 4,6 miljoner västafrikanska bybor att ta avstånd från könsstympning, barnäktenskap och våld mot kvinnor och barn. Knepet: utbildning i mänskliga rättigheter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du har bildat organisationen Tostan som verkar i sex västafrikanska länder: Senegal, Guinea, Guinea-Bissau, Gambia, Mali och Mauretanien. Hur kommer det sig?

”Jag kom till Senegal som utbytesstudent för 43 år sedan, och älskade landet med en gång. Det sjuder av liv och glädje, trots sin fattigdom. Det började med att jag skrev en barnbok, och blev ombedd att skriva fler av mitt förlag. Många barn som går i skolan lär sig väldigt lite, eftersom de inte talar franska och skolan är på franska. Jag levde själv i en by i tre år och utvecklade ett utbildningsprogram, som så småningom blev Tostan.”

Vad betyder ordet ’Tostan’?

”Det betyder ’genombrott’ på wolof, ett språk som talas i Senegal. Det verkliga genombrottet för oss kom när vi började basera vår utbildning på mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Först då förstod både kvinnor och män att även kvinnor har rätt att uttrycka sig, rösta och arbeta, samt att kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp.”

Hur vanligt är kvinnlig könsstympning?

FAKTA
Molly Melching

Ålder: 67 år.

Familj: En vuxen dotter.

Bor: I Dakar, Senegal. Född i Illinois, USA.

Bakgrund: Kom till Senegal som utbytesstudent 1974. Grundade Tostan 1991.

Förebilder: Mahatma Gandhi, Graça Machel och Barefoot College’s grundare Bunker Roy.

Frukost: Te, grovt bröd med ost och marmelad, kanelbullar och småkakor hemma hos Anne Charlotte Ringquist, ordförande för Tostan Sverige.

VISA MER

”Vi kallar det hellre kvinnlig omskärelse, på bybornas egen begäran. Föräldrar låter inte omskära sina döttrar av illvilja, utan för att flickorna inte ska bli utfrysta ur sina byar och för att de saknar medicinsk kunskap. Sammanhållningen är bybornas enda livförsäkring, och enligt deras sedvänja vill ingen man gifta sig med en kvinna som inte är omskuren. Enligt Unicef omskärs över 2 miljoner flickor varje år.”

Exakt vilka är de medicinska riskerna?

”Chock, livslång smärta, infektioner, sterilitet och komplicerade förlossningar. En del flickor dör. Oftast sker ingreppet utan bedövning. Flickorna blir allt yngre, eftersom motståndet mot kvinnlig omskärelse växer.”

Hur arbetar ni?

”Vi kommer till varje by med ett treårigt utbildningsprogram, som bygger på mänskliga rättigheter. Deltagarna lär sig läsa, skriva och räkna. De utbildas i ledarskap, hälsa och hygien, men också i praktiska frågor som hur man odlar bättre grödor, tar ett banklån eller lägger upp en budget. Programmet sker på lokalsamhällets egna villkor. Så småningom börjar deltagarna diskutera sociala normer och kommer själva fram till att de ska upphöra med kvinnlig omskärelse. Vid det här laget har vi nått 4,6 miljoner bybor i över 8 000 byar.”

Hur gör ni för att få med männen?

”I början gjorde vi misstaget att bara tala om kvinnors rättigheter och kvinnlig hälsa, men det ledde till ett stort bakslag från männen. Då gick vi över till att tala om mänskliga rättigheter, och nu förbinder sig också kvinnor att vara solidariska med män som blir utsatta för våld.”

Vilken roll spelar religionen för byborna?

”Den spelar stor roll. Därför börjar vi med att uppsöka imamerna, eftersom de flesta områden vi verkar i är muslimska. Vi pratar om hur mänskliga rättigheter hänger ihop med Koranen, och visar att kvinnlig omskärelse saknar stöd i Koranen.”

Hur finansierar ni er verksamhet?

”Vi har en budget på närmare 70 miljoner kronor och får in våra medel från både stora och små organisationer. Jag är i Sverige för att träffa några av dem som stöttar oss här, som drottning Silvia, utrikesminister Margot Wallström, Sida och Radiohjälpen. Melinda och Bill Gates, Jimmy Carter och Hillary och Bill Clinton tillhör våra donatorer.”

När tror du att kvinnlig omskärelse är utrotat?

”Inom de närmaste 20 åren, skulle jag tro. Vi ser att 70 procent av deltagarna i våra program håller fast vid sina nya normer efter tio år, vilket är en bra siffra.”

Har #metoo-kampanjen slagit igenom i Afrika?

”Den har börjat sprida sig. Häromdagen satt jag bredvid Senegals energiminister på planet, och han är mycket betydelsefull eftersom Senegal just har hittat olja och gas. Till min glädje vittnade han om hur viktig han tycker att kampanjen är.”