Di Weekend INTERVJUER

»Vi gör bord av strumpbyxor«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Linn Frisinger, vd för Swedish stockings.

Petronelle Halvorsen

Till vardags tillverkar Linn Frisinger, vd för Swedish stockings, strumpbyxor av återvunnet material. Privat är hon proffs på popcorn, och drömmer om att återfödas som en chimpansforskare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Det tillverkas 2 miljarder strumpbyxor varje år som när de går sönder slängs direkt i hushållssoporna. Ni tillverkar era av helt återvunnet material. Hur kom ni på idén?

”Vi såg dokumentärfilmen Glödlampskonspirationen som handlar om produkter som är gjorda med en förutbestämd livslängd, trots att de skulle kunna hålla längre. Strumpbyxor är en sådan produkt, och är dessutom helt gjorda av olja. Vi tyckte att det måste finnas ett bättre alternativ.”

Hur tillverkas era strumpbyxor?

”Vår vision är att påverka industrin till att bli mer hållbar, men också att våga tänka annorlunda. Vi har gjort strumpbyxor av både fisknät och pet flaskor. I förlängningen är de samma material – olja. Strumpbyxor bryts aldrig ner, så istället för att låta dem hamna i soptunnan startade vi ett recyclingprogram. Vi fick helt galet mycket strumpbyxor skickade till oss. Det i sin tur ledde till att vi började tillverka bord av gamla strumpbyxor.”

Vem inom din bransch skulle du ta med dig till en öde ö?

”Diane von Furstenberg. Hon verkar smart, rolig och spontan. En riktig fighter. Om inte annat har vi nog haft en kul tid tills vi dör.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela huvudrollen?

”Emma Stone. Hon kan se lite full i fan ut men har samtidigt en fin, polerad yta.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och ­måste placera dem direkt, vad gör du?

”Investerar i skog. Det känns stabilt. Ibland när man är entreprenör behöver man känna trygghet. Skogen har alltid vuxit lite grann när man vaknar på morgonen, till skillnad från aktier som kan ha rasat.”

FAKTA
Linn Frisinger

Gör: Vd och medgrundare till Swedish stockings. Omsättning 17 Mkr (2019).

Ålder: 33 år.

Bor: I Stockholm, men är mest på landet i Köping.

Familj: Sambo och ­hunden Frans. Föräldrar och två bröder.

VISA MER
Vad ville du bli när du var liten? 

”Malin Baryard.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”Jag tävlade på hög nivå i hästhoppning och slutade tvärt när jag var 19 år. Det blev en identitetskris.”

Vad är du rädd för?

”Jag är sjukligt rädd för ormar. Min dag blir totalt förstörd om jag ser en orm, det kan sitta kvar i ett år. Ser jag en ormlik pinne kan jag få panik.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

”Jag är besatt av svenska deckare. Jag kollar helt frenetiskt på Wallander, Beck, Maria Wern och ­Rebecka Martinsson. Det är avkoppling för mig, även om man vet vem mördaren är innan det ens börjat.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”Snåla personer, jag skäms å deras vägnar. Det är en helt annan sak att vara sparsam.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar? 

”Alla mina slöa knivar, jag kan inte ens skiva en tomat.” 

Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli?

”Primatologen Jane Goodall, som har forskat på schimpanser och bodde i Amazonas. Jag inspireras av personer med en brinnande passion.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”En fruktansvärd popcornmaskin som jag inte ens lyckats slänga. Den har legat i mitt baksäte i tre månader. Jag använde den en gång och allt brann upp.”

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

”Alltid olika såser. Oftast har jag Rydbergs bearnaisesås hemma. Nu har jag även någon stark sås till min fish taco, och srirachamajonnäs. Bara feta såser, så klart.”

Har du någon nära-döden-upplevelse?

”När min hundvalp hoppade i en ström sjö i februari och jag hoppade i efter. Det var fruktansvärt kallt, jag hann tänka att jag skulle drunkna.” 

Hur återhämtar du dig efter en lång dag?

”Man borde väl säga springa, men jag orkar sällan. Oftast unnar jag mig riktigt god mat och kollar på Beck. Och poppar popcorn, utan maskin.”

Hur poppar du dina popcorn?

”I ordentligt med olja. Lägg i två, vänta tills de poppar, sänk värmen och fyll botten med popcorn. När det är cirka 2 sekunder mellan poppen – ta bort dem från plattan, salta ordentligt och njut.”

Vad hos dig själv tycker du minst om?

”Telefonberoendet. Jag blir förbannad på att jag kan ligga på kvällen och scrolla hur länge som helst. Det är en väldigt dålig vana.”

Hur är du som bilförare?

”Aggressiv. Jag kör fort och ligger för nära.”

Bortsett från din partner, vem är din ­närmaste vän i livet och varför?

”Min mormor. Hon har varit som en mamma för mig, vi kan prata om allt.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Då flyttar jag.”