Di Weekend INTERVJUER

»Vi är inte många actionikoner«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med Dolph Lundgren

Oskar Omne

Sveriges mesta actionskådis är på blixtbesök i Sverige. Över frukost berättar Dolph Lundgren om känslorna kring att spela Ivan Drago igen, varför han går i terapi och vad han gör med miljonerna han spelat in.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du bor egentligen i Los Angeles. Vad gör du i Sverige?

”Jag spelar in en reklamkampanj och passar på att hälsa på min dotter Greta som går på internatskolan i Sigtuna.”

Du har bott i USA till och från sedan början av 1980-talet. Upplever du att USA förändrats sedan Donald Trump blev president?

”Kanske lite, men inte så mycket som många vill få det att framstå. Jag får negativ energi både av det Trump gör och av motståndarna till honom, så jag försöker att inte läsa så mycket om det. Men jag gillar USA som land, och tror att det kan klara även denna tuffa prövning.”

Din dotter Ida flyttade nyligen till Los Angeles för att satsa på en modellkarriär. Ger du henne tips?

FAKTA
Dolph Lundgren

Ålder: 59 år.

Familj: Döttrarna Greta och Ida, 15 och 21 år.

Bor: Los Angeles, USA.

Bakgrund: Utbildad kemiingenjör från KTH och University of Sydney. Kemistudier vid Washington State University i ett år. Europamästare i karate 1980 och 1981. Livvakt åt exflickvännen Grace Jones, slog igenom som skådespelare 1985 med rollen som den ryske boxaren Ivan Drago i Rocky IV 1985. Har medverkat i över 50 filmer.

Frukost: Kaffe och ett äpple mellan inspelningarna av glasögonmärket Smarteyes nya reklamkampanj. ”Men det var ett mellanmål, normalt blir det havregrynsgröt med kanel, blåbär, proteinpulver och lättmjölk samt två ägg och grönt te.”

VISA MER

”Jag talar med henne varje dag och ger stöd och råd. Jag tror inte att hon behöver så många tips längre. Dessutom är hon betydligt skarpare än vad jag var när jag kom över. L.A. är en bra stad att vara i om man vill in i underhållningsbranschen. Men där finns också mycket negativt. Det är en stor stad med mycket pengar på spel, stora krafter och drömmar som krossas. Men jag tror att hon har förutsättningarna att lyckas.”

När du kom in i branschen blev du tidigt stämplad som actionskådis. Har du velat spela andra roller?

”Jag kunde vara frustrerad över det förr, men nu har jag en mer filosofisk inställning. Vi är inte så många världskända actionikoner trots allt. Kanske ett halvdussin med Stallone, Schwarzenegger, Clint Eastwood, Van Damme, Seagal, Chuck Norris och jag. När mina fans berättar om vad jag betytt för dem, ser jag också vilken ynnest det är att ha fått bidra till att andra mår bättre.”

Men i grunden är du utbildad kemiingenjör på KTH. Har du någonsin haft användning för din utbildning?

”I strikt mening nej, men är man naturvetare hjälper det att förstå hur världen ser ut, varför vädret ändras och hur maskiner fungerar. Man kan hjälpa sina barn med läxorna, dessutom blandar jag väldigt bra cocktails.”

Professorn vill lämna planeten

Vilken är den svåraste roll du gjort?

”Just nu jobbar jag med Aquaman där jag spelar kung Nereus. Jag ska hänga i en sele hela dagarna för att det ska se ut som om jag rör mig under vattenytan. Det är utmanande. Men Ivan Drago i Rocky IV var också svår. Jag var helt färsk, okänd och fick en stor roll.”

Apropå Ivan Drago, det ryktas om att du ska spela honom igen. Stämmer det?

”Ja, det kanske blir så. Sylvester Stallone hörde av sig med en idé han har om att min ryska karaktär kommer tillbaka med sin son som är boxare och ska fajtas med Apollo Creeds son. Jag tänker att det kanske kan vara roligt. Det är alltid kul att jobba med Sly, vi har gjort fyra filmer ihop.”

Umgås ni privat också?

”Lite, jag var på hans 70-årsfest, vi träffas ibland och käkar lunch. Hans och mina döttrar är i samma ålder, de känner varandra.”

Enligt amerikanska kändissajter har du genom åren spelat in över 15 miljoner dollar. Hur förvaltar du dem?

Anna Ryott: »Jag är hoppets fånge«

”Ett tag höll jag på med aktieplaceringar, men precis som många andra förlorade jag en del stålar i dotcom-kraschen, då lade jag ner det. Efter det har det blivit fastigheter. Jag har en lägenhet i New York, en villa i Spanien och i Sverige hade jag en lägenhet på Strandvägen. Men sedan jag började meditera varje morgon har min syn på pengar förändrats. Nu försöker jag att inte vara så girig.”

Varför mediterar du?

”För att jag hade en massa problem som jag försökte fly från. Jag hade en våldsam far och det bearbetade jag genom att dricka för mycket, ha affärer, träna för mycket, sova för lite och plåga mig själv psykiskt genom att aldrig vara nöjd med mina prestationer. Sedan fem år går jag i psykoterapi och mediterar och det är precis som min psykoterapeut säger: ’När du blir äldre har du två val, antingen jobbar du på dig själv eller så blir du en gammal bitter man.’ Jag satsar på det första och jag har aldrig mått bättre.”