Di Weekend INTERVJUER

Vd på bettet i sommarstiltjen

SOMMARPLÅGA. Jarl Dahlfors, vd för Anticimex, har fullt upp under semestertider.

Foto: Amanda Lindgren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sommarens överfulla papperskorgar med matrester blir skrovmål till landets möss och råttor. Anticimex-chefen Jarl Dahlfors har fullt upp även utan råttpest och episka partyn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vilken är den vanligaste frågan du får?
”’Kan jag få investera i Anticimex?’ När jag har berättat vår vision som global ledare inom skadedjursindustrin fattar alla att det är en ’måste ha-aktie’. Men det finns inga säljare och huvudägaren EQT har inga planer på att kliva av på ett tag.”

Vilken riskkapitalist utanför EQT skulle du ta med dig till en öde ö?
”AO Wallenberg. Han grundade Sveriges första affärsbank 1856, trots hårt motstånd från etablissemanget. Jag tror att han skulle ha mycket att berätta vid lägerelden om företagsbyggande och risktagande.”

Anticimex började som familjeföretag 1934, betyder ’mot vägglus’ på latin och är i dag ett internationellt serviceföretag i 17 länder. Om du skulle göra en film om bolaget, vem skulle spela dig?
”Harrison Ford, vi delar ormrädslan.”

Vad mer är rädd du för?
”En ny global råttpest motsvarande medeltidens digerdöd, där var tredje person i Europa dog och där vi inte har en tillräckligt bra lösning.”

Du får 100 miljoner kronor i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Ökar min ägarandel i Anticimex med det som blir kvar efter ett episkt party på Hotel Eden Rock på St Barth i Karibien. Absolut bästa stället som jag bott på, vi i familjen firade min frus 40-årsdag där. Miljön, maten och vinet – oslagbart men rätt dyrt.”

FAKTA
Jarl Dahlfors

Ålder: 53 år.

Familj: Hustru, son, 21, och dotter, 19.

Bor: Lidingö.

Bakgrund: Civilekonom Stockholms universitet. Koncernchef för Anticimex International AB sedan september 2015. Dessförinnan vd och koncernchef för kontanthanteringsföretaget Loomis AB, regionchef Loomis USA 2009–2013, ekonomichef för Attendo Group och EF Education USA, controller på Trygg Hansa Asset Management, revisor Price Waterhouse.

VISA MER

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Spontan, rolig, driven, envis, passionerad seglare.”

Vilken är din största extravagans?
”Riktigt bra viner. Det mesta av god kvalitet slinker ner. Men om jag måste prioritera är det Rhôneviner, dem kan man aldrig få nog av.”

Vad är du riktigt bra på, utöver jobbet?
”Att minnas detaljer om människor som jag har träffat. Träffade en kompis och vi kom att prata om hans mormor som jag inte sett sedan 1970, men jag minns att hon gillade det danska dessertvinet Kirsberry och att tanten samlade på de där miniatyrglasen som sitter på flaskans hals.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?
”Paul Kersey spelad av Charles Bronson i de hårdkokta 1970- och 80-talsfilmerna Death wish. Karaktären Paul gör såklart helt fel när han tar lagen i egna händer, men samtidigt sitter hela salongen och nickar instämmande.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?
”Jag gillar ’gör det själv’-program som Äntligen hemma, men lyckas sällan med egna projekt. Det ser så enkelt ut på tv...”

»Jag bjöd upp prinsessan Lilian«

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?
”När man inte tar ansvar för sina egna fel och brister utan skyller på andra och annat.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?
”Alla gamla mobiltelefoner som hängt med i alla flyttar. Obegripligt att jag inte kastat dem.”

När grät du senast?
”Senaste Sydney-flighten såg jag, för tredje gången, Philadelphia med Tom Hanks och Denzel Washington. Grymt bra film och musik och jag grät hejdlöst. Flygvärdinnan såg tårarna, nickade igenkännande och serverade lite mer vin.”

Vilket är ditt sämsta köp?
”Gymkortet. Har haft rätt många som aldrig nyttjats.”

Vad gör dig ursinnig?
”Likgiltighet. Vi får en otrolig möjlighet när vi föds och om vi är friska är det en självklarhet att vi måste göra något bra. Det finns ingen begränsning för hur mycket vi kan åstadkomma.”

Du måste tatuera dig, vilket motiv blir det?
”Det gör jag aldrig, men okej om jag måste: Anticimex logga på höger skinka.”

Hurdan är du som bilförare?
”Duktig. Har aldrig fått fortkörningsböter trots upprepade förseelser. Jag har blivit stoppad några gånger men lyckats snacka mig ur boten.”

Pionjär i blomstervärlden

I vilka andra situationer ljuger du?
”Helst inte alls, men att skarva lite för att komma i mål i en segdragen förhandling har säkert hänt.”

Vad hos dig själv tycker du minst om?
”Att jag har svårt för att säga nej. Kan bli väldigt långa dagar, måttlighet vore att föredra.”

Tror du på Gud?
”Nej.”

Till sist: Vad gör du i helgen?
”Seglar. Jag har seglat sedan jag var 7 år och är alltid lika engagerad. Tror det beror på att man alltid kan göra något som gör att båten går lite bättre, man blir liksom aldrig riktigt klar.”