Di Weekend INTERVJUER

Vd:n som samlar pant hos barnen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bengt Lagerman, vd för Returpack, svarar på Di Weekends 21 snabba frågor.

Erik Simander

Bengt Lagerman styr över Sveriges alla pantmaskiner och smyger hem till barnen för att samla ihop deras pant. I retur får han ta hand om labradoren Noppe, den bästa – och sämsta – presenten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Returpack är något av en doldis i närings­livet, men omsätter över 3 miljarder kronor. Vad är det roligaste med ditt jobb?

”Att få jobba med återvinning, som berör oss alla. Vårt varumärke Pantamera är lika känt i Sverige som till exempel Coca-cola, vilket är fantastiskt. Vi befinner oss i precis rätt bransch nu när hållbarhetsdiskussionen har dragit i gång.”

Hur många procent av alla burkar och flaskor pantas?

”Runt 85 procent. Det gör oss till de bästa i hela världen. Förra året pantade vi i Sverige över 2 miljarder förpackningar, det är en ökning med 10 procent. Vi sparar mer än 150 000 ton årligen i koldioxidutsläpp om vi pantar.”

Vem pantar hemma hos dig?

”Jag. Mina egna barn är ut­flugna, men jag gör små räder hem till dem och samlar ihop deras pant. De lever inte riktigt som jag lär.”

Vem inom din bransch skulle du ta med dig till en öde ö?

”Thomas Andersson, vd på Stena Metall. Vi gick på Handels tillsammans, han borde kunna få fram en Stenabåt så vi kan ta oss därifrån.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela huvudrollen?

”George Clooney. Jag tycker att vi är ganska lika, men andra säger att det inte stämmer, så det är kanske en felaktig självbild. Billy Bob Thornton är nog mer lik.”

FAKTA
Bengt Lagerman

Ålder: 58 år.

Gör: Vd på Returpack, som är ansvariga för Sveriges största pantsystem. Returpack ägs gemensamt av Sveriges Bryggerier, Livsmedelshandlarna och Svensk Dagligvaruhandel.

Familj: Gift med Anne. Två utflugna söner.

Bor: I Stockholm och Norrköping.

Bakgrund: Masterexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Tolv år på Procter & Gamble. Arbetade i över 15 år på Coca-Cola, bland annat som finans­chef i Sverige och Norge.

VISA MER
Du får 10 miljoner kronor i handen och ­måste placera dem direkt, vad gör du?

”Jag amorterar lite på våra lån och investerar ­resten i globala hållbarhetsprojekt, särskilt inom miljö och social hållbarhet.”

Vad är du riktigt bra på?

”Jag är fruktansvärt bra på att fickparkera. Jag kan komma in på platser som är mindre än min egen bil, nästan.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Nyfiken, målmedveten, ansvarstagande, humoristisk och omtänksam.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”När min förra fru, mor till mina söner, dog i ­cancer för tio år sedan. Efter en sådan händelse lär man sig att värdesätta vad som är vikigt i ­livet.”

Vad ville du bli när du var liten?

”Överläkare. De hade de snabbaste och ­snyggaste bilarna när jag växte upp.”

»Greta Thunberg är en hjälte« I vilka situationer ljuger du?

”Om jag kommer för sent brukar jag skylla på att det beror på något som inträffat på ­ vägen, men det beror snarare på att jag startar för sent.”

Vilken är din märkligaste egenhet?

”Jag är över två meter lång. Alla är långa i min familj, så när vi går tillsammans på stan händer det att folk vänder sig om.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”De it-fonder som jag köpte ­februari 2000, en månad innan it-kraschen. Jag investerade drygt 100 000 kronor. På en månad hade de väl tappat runt 90 procent.”

När grät du senast?

”På en julkonsert i Konserthuset. När jag hör O helga natt gråter jag så att ­tårarna sprutar. För mig är den så känslo­sam. Utan den, ingen jul.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Kapten James T. Kirk i Star Trek.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

”Fysik var mitt bästa ämne i skolan, så egentligen borde jag kanske ha blivit ingenjör eller astro­fysiker. Det finns lite Kirk i mig också.”

När blev du vuxen?

”När jag flyttade hemifrån. Jag är uppvuxen i ­Göteborg, de ränderna går aldrig ur.”

»Beauty tech största utmaning för skönhetsbranschen« På vilket sätt märks det?

”Jag håller fortfarande på blåvitt. Tro det eller ej så har jag faktiskt haft säsongskort till AIK:s matcher, för att gå med mina söner. När AIK mött blåvitt har jag stått på Råsunda norra stå och ­varit knäpptyst.”

Önskebordsdam?

”Jesus mor, Jungfru Maria, skulle ju vara väldigt intressant. Då skulle man få en del svar. Eller inga alls.”

Vilken är den bästa eller värsta present du någonsin fått?

”Vi tar hand om min frus sons hund Noppe allt mer. Han är en 40 kilos älsk­värd labrador. Jag är allergisk, så jag får äta en del mediciner. På det sättet är han både den bästa och sämsta presenten.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Åker till vår stuga vid Hälsingekusten. Det är en plats för lugn, avkoppling och tid för reflektion.”