Di Weekend INTERVJUER

Vd:n som bunkrar köksmaskiner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Simone ­Margulies, vd för Hemköp, svarar på Di Weekends 21 snabba frågor.

Jesper Frisk

Hemköps nya vd Simone Margulies ser upp till Mia Skäringer, Greta Thunberg och Marie Curie. Hon älskar matlagning men lurar sig själv om hur hälsosamt hon äter. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur har försäljningen påverkats sedan ­krisen startade? 

”Det har varierat över tid och det skiljer sig åt för butiker i centrumlägen jämfört med bostadsnära butiker. I mars såg vi en kraftig bunkring som ­sedan övergick till stabil försäljning. Fler handlar på hemmaplan medan butiker i centrum ­minskar.”

Hemköp har just nu en seniortimme, vad är det?

”Utvalda butiker viker första timmen på morgonen för coronavirusets riskgrupper. Under en ­timme får de handla i en lugn butik. Det har varit otroligt uppskattat.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig? 

”Mia Skäringer, som jag ser som stark och med en fantastisk självdistans. Hon har förmågan att bjuda på sig själv även i svåra ämnen.”

När blev du mest starstruck? 

”Jag blir som mest imponerad och uppfylld när jag lyssnar till personer som är kunniga inom sitt område, som när jag lyssnade på ett föredrag med Hans Rosling.”

I vilka situationer ljuger du? 

”Jag ljuger mest för mig själv. Till exempel att jag äter mer hälsosamt än jag gör eller att jag inte ­jobbar så mycket.” 

FAKTA
Simone ­Margulies

Ålder: 42 år.

Familj: Man och tre barn på 6, 10 och 13 år.

Bor: I Stockholms innerstad.

Bakgrund: Maskin­ingenjör från Kungliga tekniska högskolan, KTH. Affärsområdeschef på Ica, vice vd på Dagab. Vd för Axfood-ägda Hemköp och Tempo sedan den 1 februari 2020.

VISA MER
Hurdan är du som bilförare?

”Grym.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt? 

”Det ständiga plockandet av saker och kläder ­efter mina tre barn.”

Vilken har varit din djupaste kris? 

”2017 var ett oerhört tungt år då jag och min man förlorade två nära vänner inom loppet av ett halvår. En vän dog i terrordådet på Drottninggatan och sex månader senare förlorade vi en vän efter en tids sjukdom. Det var och är fortfarande tungt. Vi och deras fina familjer saknar dem som ­pappor, män, söner och vänner.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Varför välja en fiktiv hjälte när det finns verk­liga sanna hjältar? Min hjälte är Greta Thunberg som med mod och kraft skapat en rörelse i vår gemensamma kamp för klimatet.”

Vilka uttryck använder du för mycket?

”Kanon och super.”

Vad finns alltid i ditt kylskåp? 

”Färdigskurna sallader.” 

Då blir reklamhöjdaren starstruck När var du riktigt lycklig senast, och varför?

”Jag är oerhört lycklig och tacksam varje dag som jag och mina nära är friska med tanke på vad många går igenom nu under pandemin.” 

Om du fick resa tillbaka i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om? 

”När Marie Curie fick sitt första och andra Nobelpris. Det måste ha varit spännande och utma­nande att med dubbla nationaliteter och som kvinna ­verka inom två olika vetenskapliga områden på den tiden.”   

Favoritbok som har betytt mest för dig? 

Kärlek het som chili av Laura Esquivel som jag läste i 20-årsåldern.”

Vad skulle du jobba med om du inte skulle göra det du gör nu?

”Det hade varit fantastiskt om jag hade haft förmågan till något konstnärligt skapande som till exempel glaskonstnär, möbelsnickare eller arkitekt.”

Vad i ditt hem visar tydligast vad du jobbar med? 

”Jag älskar matlagning och framför allt köks­maskiner såsom glassmaskiner, fritöser, mat­beredare, sous-vide, blenders ... För mig förenar maskinerna det bästa av två världar – matlagning och teknik.”

Ditt favoritcitat? 

”’Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Om du vill se ­andra resultat, gör inte samma sak’, sagt av ­Albert Einstein.”

Vilken typ av ledare är du?

”Jag är rak och tydlig både om jag tycker att saker är bra, och när jag har högre förväntningar.”

Vd med sagolika planer för nästa liv Om du kunde resa vart du vill, vart skulle du åka och varför?

”Gärna en resa genom Sydamerika.”

Vilket är ditt bästa nätfynd? 

”Jag tycker det är superroligt att följa olika nät­auktioner och mitt bästa fynd är en portfölj med sex litografier av Madeleine Pyk. De visar hennes barndoms Värmdö i närheten av där jag till­bringar somrarna och betyder därför mycket för mig.”

Till sist, vad gör du en riktigt bra helg?

”Jag blandar avkoppling i naturen med god mat, vänner och familj på vårt lantställe på Värmdö. Vi badar, skrattar och lagar mat tillsammans, ­gärna lite kaotiskt med många barn och vuxna.”