Di Weekend INTERVJUER

Tuff terräng för bokdirektören

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NY HOBBY. Maria Edsman kör gärna mountainbike.

Jesper Frisk

Bokhandelsgruppens vd Maria Edsman vill vara med i och återfödas som en delfin. Just nu är hennes ­främsta uppdrag att rädda Sveriges enda bokhandelskedja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur går det för Bokhandelsgruppen just nu? 

”Som för många andra är det tufft i butikerna. Omsättningen har i snitt minskat med 30 procent sedan corona. Men e-handeln på bokus.se och akademibokhandeln.se har ökat. Vi har också en tillströmning av nya kunder till vår tjänst Bokus Play. Men i det stora hela är det tufft, e-handeln kompenserar inte riktigt för det tapp vi har i butik.” 

Säljer någon typ av böcker mer än vanligt? 

”Fackböcker som fixa-hemma-böcker har blivit allt mer populära, liksom böcker om att träna ­hemma och trädgård. Pussel, spel och olika pyssel­saker säljer också bra.”

Vem inom din bransch skulle du ta med dig till en öde ö? 

”Jeff Bezos på Amazon. Jag skulle vilja veta mer om hur Amazon fungerar och deras framgångsrecept. När han berättat allt har han resurserna att ta oss därifrån.” 

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem spelar huvudrollen? 

”Jag fick fråga mina kollegor och de sa Robin Wright från House of cards. Jag antar att jag är lite lik henne utseendemässigt. Men jag har inte sett serien, så jag kanske går i en fälla nu.” 

Vilken har varit din djupaste kris?

”Jobbmässigt är det den nuvarande coronakrisen. Jag känner ett stort ansvar i att säkerställa att Akademibokhandeln finns kvar. Vi är den enda bokhandelskedjan i Sverige, det är viktigt att vi finns och bidrar till samtal och läsning.” 

FAKTA
Maria Edsman

Ålder: 52 år.

Familj: Två vuxna barn, sambo och hans två barn.

Bor: Smedslätten, Bromma.

Gör: Vd för Bokhandelsgruppen (Akademibokhandeln och Bokus) som 2019 omsatte 1,8 miljarder kronor.

Bakgrund: Handelshögskolan, uppdrag inom RNB-koncernen, senast vd för Polarn O. Pyret. Försäljningschef på ­Akademibokhandeln. Vd för Bokhandels­gruppen sedan 2018.

VISA MER
Vad ville du bli när du var liten?

”Delfintränare, men när jag insåg att jag be­hövde läsa till marinbiolog släppte jag den drömmen.”

I vilka situationer ljuger du? 

”När jag vill bespara någon annan oro eller negativa känslor.” 

Vad är du rädd för? 

”Höjder. I alla fall om jag befinner mig på en höjd där jag känner mig oskyddad. Men jag älskar att åka berg- och dalbana.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på? 

”Ett program jag älskar, som vissa kanske tycker är skämmigt, är Let’s dance. Jag hoppas på att bli tillfrågad att få vara med där, jag älskar att dansa.” 

När tycker du folk är riktigt pinsamma? 

”När de pratar för mycket om sig själva och inte lyssnar på andra. Otroligt nog har jag varit på ­flera arbetsintervjuer där intervjuaren endast pratat om sig själv och knappt ställt några frågor till mig. Det är pinsamt.” 

Kloka ord från läskdirektören Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli? 

”Det måste ju bli en delfin.” 

Vilket är ditt sämsta köp?

”Mina barn retar mig fortfarande för den digi­tala tv-boxen jag beställde men aldrig installerade. När jag skulle säga upp abonnemanget visade det sig att det var sex månaders uppsägningstid.”

Har du någon nära-döden-upplevelse? 

”När jag var på Liseberg en regnig sommardag med familjen och åkte Uppswinget. Det var blött, jag hade bara shorts på mig och kände hur jag höll på att halka ur sätet. Och det fanns ingenting att hålla i sig i. Jag knep mig fast så gott jag kunde med mina ben. Då kändes det som att jag skulle dö.” 

Vad hos dig själv tycker du minst om?

”Jag är inte tillräckligt bra på att ge andra positiv feedback, men försöker bli bättre.”

Vilken är din största fiktiva hjälte? 

”Frodo från Sagan om ringen, han är en skön anti­hjälte. Jag har läst böckerna flera gånger om, på svenska, engelska och högt för barnen.”

Vilken är din favoritpryl?

”Min cykel. Att köra mountainbike är en ny hobby.”

Vad gör dig ursinnig?

”Apropå cykling, hundägare som låter sina ­hundar gå på cykelbanan. Jag vet inte hur många hundar jag nästan råkat köra på.”

Nya byggdirektören håller hov Vilken bok har betytt mest för dig?

”Så många egentligen. Jag har varit en bokmal hela mitt liv och älskar att läsa. Men om jag går tillbaka till när jag var barn skulle jag nog säga Bröderna Lejonhjärta.” 

Din sista måltid - vad väljer du?

”Nyfångade nykokta havskräftor och ett glas champagne.”

Tror du på gud?

”Nej, men jag är heller inte en total gudsförne­kare. Ibland när det krisar helt plötsligt tar man till den där lilla bönen i alla fall.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Trädgårdsarbete, jag har precis rullat ut nytt gräs och har som ambition att det ska överleva.”