Di Weekend INTERVJUER

Tuff match för toppkocken att fixa vardagskäket

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jesper Frisk

Tom Sjöstedt är ny tävlingsledare för Årets kock, som han själv vann 2008. I tävlingssammanhang syns han även i en tränarroll på fotbollsplanen. Drömyrket hade varit fotbollsproffs.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vad är det bästa med att vinna Årets kock?

”Det är en otroligt skön känsla, en fantastisk språngbräda för karriären och en titel som du har med dig resten av livet.”

Hur kommer det att märkas att du är tävlingsledare?

”Vi är fyra personer i tävlingsgruppen. Jag ­hoppas att tävlingsuppgifterna ska kännas strukturerade och så genomtänkta som det bara går och att alla tävlande ska ha förutsättningar att laga så bra mat det bara går.”

Vilken av tv:s alla kocktävlingar tittar du helst på?

Kockarnas kamp. Jag lider med de tävlande och får svettanfall när jag tittar på det. Det är därför som jag själv inte kan vara med.”

Vilket matlagningsprogram skäms du lite för att du ser?

”Jag skäms inte alls. Jag kan fastna för de flesta program när jag zappar framför tv:n.”

Vilken kock – död eller levande – skulle du helst vilja äta middag med?

”Jamie Oliver. Jag är otroligt imponerad av ­honom och har alltid varit det. Men vi kanske behöver en tolk då min engelska är på gränsen till obefintlig.”

FAKTA
Tom Sjöstedt

Ålder: 43 år.

Familj: Fru och två barn

Bor: Södermalm, Stockholm

Bakgrund: Började på Hotell Borgholm. Medlem i kocklandslaget. Årets kock 2008. Driver sedan 2013 restaurang Lilla Ego i Stockholm tillsammans med kompanjonen Daniel Räms, Årets kock 2013.

Tjänar: ”Alldeles för bra. Jag sätter ju min egen lön.”

Fritid: Fotbollstränare.

VISA MER
Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Fotbollsproffs har alltid varit och är fortfarande drömmen. Varje gång som man har en boll vid ­fötterna så hoppas man bli upptäckt.”

Vilken är din största restaurangupplevelse?

”Fredsgatan 12, när det var ganska nytt. Helt otroligt. Det var samma sak första gången jag var på Noma i Köpenhamn. Sjukt bra upplevelser.”

På din och Daniel Räms restaurang Lilla Ego i Stockholm deklarerar ni: Allt är ätbart. Är det någon gäst som inte hållit med?

”Ja, men de är väldigt få. Det är svårt att få alla gäster nöjda, även om man självklart vill det.”

Man måste kunna stoppa korv för att vinna Årets kock 2019. Vilken korvkiosk stannar du helst till vid?

”Där jag bor, vid Mariatorget. Jag går efter närhetsprincipen. Det är en helt vanlig ’fulkorvkiosk’, men den fyller sin funktion.”

”En framtida klassiker” sa juryn om din vinnar­rätt 2008 gjord på siklöja. Framtiden är här, blev det en klassiker?

”Nej, inte direkt. Framtiden för den rätten dog där och då.”

»Jag vill laga Nobelmiddagen« Vilken är din största extravagans?

”Jag har ingen. Måste skaffa mig någon. Jag får väl börja samla på klockor eller något sådant.”

Vilka uttryck använder du för mycket?

”Liksom. Jag försöker jobba bort det. Sjukt är ett annat ord som jag använder för mycket.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”Mina barn tycker att jag är den som är extremt pinsam, i de flesta lägen.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?

”Laga mat. Det är extremt svårt att laga mat ­hemma under så torftiga förhållanden som ett hemmakök oftast erbjuder.”

Vilken talang skulle du vilja ha?

”Dansa. Förstå känslan att äga ett dansgolv! Själv har man alltid stått fastlimmad i baren.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Plikttrogen, asocial farbror söker likasinnad.”

Vad är du riktigt bra på?

”Spela schack. Min morfar var med i landslaget och har slagit Kasparov en gång. Tyvärr var det i en träningsmatch, men ändå!”

Spansk stjärna gör comeback i Årets kock-juryn Om du fick ändra en sak om dig själv, vad skulle det bli?

”Jag önskar att jag kunde vara lite mer spontan och inte tänka så otroligt mycket. Att kunna stänga av hjärnan och bara vara.”

Vad spelas det för musik i köket när du får välja?

”Att svara Kent känns lite för enkelt, eftersom ­Restaurang Lilla Ego är döpt efter en låt av Kent, så jag svarar Håkan Hellström.”

Din sista måltid – vad väljer du?

”Spaghetti och köttfärssås. Mer fest än så blir det inte.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Jag är tränare för grabbens fotbollslag i Hammarby och på lördag, efter Årets kock-finalen, är det match i S:t Erikscupen mot Boo FF. Av­spark 17.15. Det är gratis inträde. Välkomna.”