Hoppa till innehållet

Voi:s grundare tror på en revolution i trafiken

Elsparkcyklarnas framfart på Europas ­gator har gått snabbt och väcker starka känslor. En fluga eller framtiden? Just nu samsas åtta bolag om den svenska marknaden. Fredrik Hjelm, grundare av den svenska spelaren Voi, som har vuxit i raketfart, är ­övertygad om att transport­sättet kommer förändra ­städerna i grunden.

Fredrik Hjelm, CEO och CO-founder Voi.
Fredrik Hjelm, CEO och CO-founder Voi.Foto: Evelina Carborn

Två Voi-medarbetare öppnar bakluckan och börjar lasta ur ett stort antal elsparkcyklar. På entréplan i byggnaden ligger en verkstad där de snart ska laddas upp innan de körs ut och placeras på lämpliga ställen i innerstan igen. 

Tre trappor upp i samma byggnad sitter resten av Voi-teamet. Det är högljutt, mångspråkigt och fullt av aktivitet i lokalerna. Grundaren och vd:n Fredrik Hjelm möter oss i receptionen. Han har precis kommit hem från en affärsresa i Los Angeles.

”Hela det här året har varit som en berg- och dalbana, både faktiskt och emotionellt, men så är det för alla bolag som växer snabbt”, säger ­Fredrik Hjelm. 

Att det har gått snabbt för Voi Technology är inte någon överdrift. Sedan starten för knappt ett år sedan har bolaget gått från fem till omkring 400 medarbetare, tagit in över 800 miljoner i risk­kapital och rullat ut sina elsparkcyklar i tio länder och 36 städer i Europa. 

Det har kryllat av elsparkcyklar i Oslo i sommar.
Det har kryllat av elsparkcyklar i Oslo i sommar.Foto: TT

Senare på sommaren uppger flera källor till Di Digital att Voi är på väg att ta in ytterligare nära 1 miljard kronor i finansiering för att etablera sig i 150 städer i Europa. Samtidigt samsas åtta ­bolag om den svenska marknaden: Voi, Tier, Lime, Circ, Moow, Aimo, Bird och Vosh.

”Det gäller att arbeta med rätt människor som är inställda på att det kommer att vara intensivt. Man måste gilla det här”, säger Fredrik Hjelm.

Entreprenörsskapet i blodet. Redan som tonåring startade Fredrik Hjelm flera olika företag.
Entreprenörsskapet i blodet. Redan som tonåring startade Fredrik Hjelm flera olika företag.Foto: Malin Letser

Att han gillar entreprenörslivet råder inga tvivel om. Redan under tonårstiden, vilket innebär slutet av 2000-talet eftersom Fredrik Hjelm bara är 28 år gammal, startade han flera olika företag, allt ifrån att hyra ut högtalare till att sälja konsert­biljetter. 

”Jag drivs av friheten, och känslan av att bygga något från grunden. Däremot skulle jag aldrig kunna driva något utan ett syfte, som en bettingtjänst eller liknande”, säger han.

Resan fram till att Fredrik Hjelm för ett år ­sedan grundade mikromobilitetsbolaget Voi Techno­logy tog, efter uppväxten i Östersund, vägen via ­lumpen och Försvarets tolkskola där han lärde sig ryska och senare fick jobb på svenska ambassaden i Moskva. 

”I stället för att lära mig skjuta ville jag lära mig språk, och jag har alltid tyckt att Ryssland är ett spännande land”, säger han. 

Parkeringskaos på Medborgarplatsen i Stockholm tidigare i år.
Parkeringskaos på Medborgarplatsen i Stockholm tidigare i år.

Att jobba för staten visade sig dock inte passa Fredrik Hjelm, han upplevde att det var allt för byråkratiskt. I stället började han på Avito, Rysslands motsvarighet till Blocket. 

”Genom Avito lärde jag känna investment­bolaget Vostok New Ventures  som senare kom att göra den första investeringen i Voi Technology”, berättar han. 

Men det var inte enbart kontakter Fredrik Hjelm fick med sig från Moskva. Två andra erfaren­heter kom att bli viktiga. Det ena var hur trafiken funge­rade i den ryska huvudstaden. 

”Jag älskade Moskva, men jag hatade att ta mig runt där. Det var förorenat och konstanta trafikstockningar. Jag insåg redan då att städer inte ­borde se ut så, städer borde vara för människor”, säger han. 

Den andra lärdomen han fick med sig var hur viktig delningsekonomin kommer att bli i fram­tiden. 

”Jag förkovrade mig verkligen i ämnet och jag är helt övertygad om att det är vår generation som kommer att driva den här förändringen”, säger han.

Efter flera år i Moskva flyttade Fredrik Hjelm hem till Sverige och studerade på Handelshög­skolan, vartefter han började jobba på Boston Consulting Group – men konsultkarriären blev kortvarig.  

”Jag kände hela tiden att jag ville starta egna saker”, säger han. 

Fredrik Hjelm grundade tillsammans med ­studiekompisar från Handelshögskolan startup-bolaget Guest it – ett bolag som sköter och administrerar korttidsuthyrningar av bostäder. Under åren med uppbyggnaden av bolaget slogs han åter igen av vad han beskriver som bristande trafiklösningar i storstäder. 

”Varje dag fick vi väldigt mycket frågor från ­turister om hur man skulle ta sig runt i staden. Jag insåg att kollektivtrafiken inte räckte till”, säger han. 

Fredrik Hjelm blev påmind om de tankar han haft under sina år i Moskva: att delningseko­nomin kommer att tillta och att trafiken i storstäderna inte är hållbar. 

Som av en händelse hade hans kompis från Handelshögskolan, Douglas Stark, nyligen köpt en elsparkcykel för eget bruk och tankarna satte i gång. 

”Jag testade den och insåg vilket roligt och ­enkelt sätt det var att ta sig runt på”, säger han. 

Fröet till bolaget var sått och därefter gick ­allting snabbt. Tillsammans med Douglas Stark och ­ytterligare två vänner, Adam Jafer och Filip ­Lindvall som då studerade på KTH, lades grunden för Voi Technology: en delningstjänst för elsparkcyklar. 

2018 gick bolaget ut med en första investeringsrunda och redan i augusti samma år kunde Voi, som första aktör i Sverige, rulla ut sina elsparkcyklar på Stockholms gator. Ungefär samtidigt rullade den amerikanska konkurrenten Lime ut sina elsparkcyklar i Paris.

”Delningstjänsten var redan etablerad i USA, men i Europa fanns den bara i Stockholm och ­Paris vid den här tidpunkten. Då fattar man hur ung marknaden är”, säger Fredrik Hjelm.  

Vad som har hänt sedan dess har knappast undgått någon: marknaden har vuxit i en näst intill obeskrivlig takt och antalet aktörer har tilltagit.  

Expansionen av Voi har gått i samma höga ­tempo. På mindre än ett år har flera investeringsrundor gjorts och tunga investerare har gått in med pengar, vilket har gjort att bolaget har ­kunnat anställa i snabb takt. 

”Vi är en bred verksamhet, med allt ifrån ­mekaniker till AI-ingenjörer och över 50 nationaliteter. Rent talangmässigt är det bra att driva ­bolag i Sverige just nu. Jag upplever att många är lite less på Spotify och King och vill vara med på en ny resa”, säger Fredrik Hjelm. 

Att utvecklingen av mikromobilitetsfordon är en ny resa är svårt att säga emot. Bara Voi har i dag omkring 1,5 miljoner registrerade kunder.

Med det sagt är inställningen till elsparkcyklarna inte odelat positiv. Tvärtom har utvecklingen av delningstjänsten splittrat många städer i två ­läger. Kritiska argument är en ökad andel olyckor i trafiken och att fordonen skapar en stökig stads­miljö eftersom de ofta står olägligt parkerade. I Paris har man börjat med razzior där felparkerade elsparkcyklar tas i beslag. Personer som kör på trottoaren riskerar också dryga böter. 

Även i Sverige har debatten varit intensiv. Här nåddes en kritisk kulmen tidigare i år när en ung man i Helsingborg omkom i en trafikolycka i samband med att han körde en Voi-elsparkcykel. 

På frågan om säkerheten är Fredrik Hjelm ­eftertänksam och formulerar sig noggrant. 

”Vi gör allt vi kan för att göra det säkrare att köra elsparkcyklarna. Vår teknikchef har 30 år i bilindustrin bakom sig där man har fokuserat mycket på säkerheten de senaste decennierna. Det har han tagit med sig till Voi”, säger han och tillägger att man inte ska glömma att det i många trafikolyckor, både med elsparkcyklar och traditionella cyklar, är en bil inblandad. 

”Men givetvis måste vi göra allt för att för­bättra säkerheten. Vi satsar även på utbildning och har folk ute på gatorna för att visa hur man använder elsparkcyklarna”, säger han. 

I slutet av augusti meddelade Voi även att man har för avsikt att införa fartbegränsningar på sina fordon på vissa gator.

Ett nära samarbete med städerna ser Fredrik Hjelm som en annan viktig väg framåt. Det mest framgångsrika exemplet hittills är etableringen i Tyskland, där Voi redan från start förde en dialog med landets motsvarighet till Transportstyrelsen om ­vilka regler som skulle gälla.

”Det var en bra väg att gå, att komma överens på förhand i stället för att i efterhand gå ut och skrika att de ska förbjudas”, säger han. 

I Stockholm har Voi nu, liksom flera andra ­aktörer, skrivit under en avsiktsförklaring om vilka regler som ska gälla för uthyrningen av elsparkcyklarna. 

”Vi startade Voi med övertygelsen att städerna måste förändras, och förändringen måste göras tillsammans med städerna. Jag tror även på licenser, att det inte ska finns fler än två eller tre spelare i en stad”, säger Fredrik Hjelm. 

Han understryker även att den allmänna kritiken mot elsparkcyklarna går helt i linje med hur det brukar se ut när en ny produkt på kort tid förändrar människors vanor.  

”All ny teknik leder till mycket uppmärk­samhet. Men bara för att någonting är nytt och inte passar in i den historiska stadsbilden behöver det inte betyda att det ska förbjudas. I stället tycker jag att man ska ställa sig frågan: Vilken framtid vill vi ha?”, säger han. 

Medan diskussionerna om elsparkcykelns vara ­eller icke vara lär fortsätta ett tag framöver fortsätter Voi att expandera. Tidigare i år lanserade man Voi for business, en tjänst där företag kan teckna avtal med bolaget så att medarbetarna kan välja att ta en elsparkcykel i stället för andra färdmedel. 

”Det var ett konsultbolag i Stockholm som kontaktade oss och berättade att ungefär 30 till 40 procent av alla deras affärsresor med taxi är kortare än fyra kilometer. Därefter tog vi fram ett ­paket där företag betalar en fast kostnad för sina anställda”, säger han. 

Efter att Voi lanserade den här tjänsten har många företag tecknat avtal med bolaget.

”Det är en mix av bolag, allt ifrån vårdföretag till advokatbyråer” berättar Fredrik Hjelm. 

I maj presenterade bolaget även ett flertal ­nyheter i sin fordonsflotta, bland annat elcyklar, eldrivna lådcyklar samt en ny version av elsparkcykeln. Samma månad kom också beskedet att Voi vunnit en upphandling i Stockholms stad om att sköta hyrcykelsystemet i huvudstaden.

Fredrik Hjelm menar att det här bara är början på ett helt nytt sätt att förflytta sig i städerna, där ­Europa kommer att ta täten. 

”Israel var först med den här typen av transportmedel, därefter USA. Men jag är övertygad om att Europa kommer att vara den region som leder skiftet. Vi har en bättre infrastruktur, politiker som är mindre bilfokuserade och en urbanisering som gör det möjligt”, säger han. 

För Fredrik Hjelm handlar utvecklingen inte enbart om elsparkcyklar. Han ser framför sig en multimodal värld med många olika typer av mikro­mobilitetsfordon som är uppkopplade, ­delade och elektriska.

”Framtidens stadsbild kommer att domineras av kollektivtrafik, mikromobilitetssystem och ­autonoma lösningar, och allting kommer att vara integrerat i en och samma applikation så att ­kunden själv kan välja”, säger han. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera