Di Weekend INTERVJUER

»Tjejer på tomten var jobbigt«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätite frukost med artisten Felix ­Sandman.

Banfa Jawla

Felix Sandman har precis fyllt 20 år, men har hunnit vara pojkbandsstjärna, förband till Justin Bieber och kommit tvåa i Melodifestivalen. Nu debuterar han både som soloartist och som skådespelare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
När började du med musik?

”Jag har älskat musik sedan jag ploppade ut. Dansen blev min väg in i musiken. Jag började sjunga i musikaler, testade att skriva låtar och spelade gitarr. När jag var 14 år togs jag med i bandet FO&O. Vi gjorde fyra år tillsammans, sålde ut Globen och turne­rade i USA. Jag slutade skolan andra veckan i tvåan på gymnasiet, så tiden med bandet blev min ­skola. Det är jag tacksam för.”

Jag minns att det alltid stod massa ­tjejer utanför ert musikbolag på Sibyllegatan i Stockholm.

”Ja, stackars Armémuseum som ligger mitt emot. Det var folk där hela tiden, som ristade in namn, hjärtan och alla möjliga grejer på ­museets murar. Vårt skivbolag blev utslängt från lokalerna för att det alltid var folk utanför som väntade på oss.”

Pojkband är kända för sina hängivna fans. Vad var det knäppaste som hände under din tid med FO&O?

”Det hände så mycket sjuka grejer med fans. Jag har alltid älskat det, men när man kommer hem och det ligger tjejer och tältar på tomten, då var det lite jobbigt.”

Ni gjorde ert första framträdande som förband till Justin Bieber 2014, då var du 14 år. Hur var det att bli idol när du var så ung?

”Det var en lyx att få så mycket kärlek och ­bekräftelse från människor man inte känner. Spe­ciellt i den åldern när man kan känna sig väldigt vilsen. Det är nog lätt att det kan bli för mycket, men jag har haft jättebra människor runt omkring mig som har lärt mig hantera det. Och jag tar inte mig själv på så stort allvar. Men jag vill tas på ­allvar när det gäller musiken och det jag vill förmedla.”

Vad vill du förmedla?

”Min emotionella berg- och dalbana. Albumet är baserat på ett förhållande som brustit tre ­gånger och som har påverkat mig jättemycket. Jag har faktiskt fått brev från killar som säger att jag fått dem att våga öppna sig och prata med sina ­vänner när de är ledsna. Det är kul att se att man förändrar lite. Jag vill också förmedla min hjärtefråga, feminismen.”

FAKTA
Felix ­Sandman

Ålder: 20 år.

Bor: På Värmdö i Stockholm.

Familj: Föräldrar, syster och flickvän.

Bakgrund: Tidigare medlem i pojk­bandet FO&O, som släppt två album.

Aktuell: Albumet Emotions (Ten) och gemensam turné med Benjamin ­Ingrosso under ­hösten och vintern. I vår är han aktuell i Netflix filmatisering av Malin Persson ­Giolitos roman Störst av allt.

Frukost: Pannkakor med sirap och bacon, apelsinjuice och varm choklad på Greasy Spoon i Stockholm.

VISA MER
Varför har det blivit din hjärtefråga?

”Det kommer från min uppväxt. Jag har främst ­vuxit upp med min mamma och min syster. Jag har fått fina värderingar från dem. De har lärt mig allt om livet.”

Du är väldigt personlig på din skiva, en av låtarna är döpta efter din exflickvän Lovisa. Var det en självklarhet att vara så öppen?

”Ja, jag vet inte varför. Lovisa är min favoritlåt, det är den mest personliga och bokstavliga låt jag skrivit. Det blir väldigt naket och öppet, men det har alltid varit självklart för mig att dela med mig av allt, om jag ska vara en artist.”

På ditt albumomslag får du titeln Emotions intatuerad på bröstet. Är det en riktig tatuering?

”Den skulle ha varit det, men nu spelar jag in Netflix-serien Störst av allt, då jag får inte ha tatue­ringar. Men jag har bokat en tid för att göra den.”

Netflix-filmatiseringen av Malin Persson ­Giolitos succéroman har premiär i vår. Hur fick du den rollen?

”Maggie Widstrand, som är castingansvarig, castade mig till grejer när jag var yngre, till ­Oscarsteatern och ­Dramaten. Hon hörde av sig till min mamma och frågade om jag var intresserad. Jag får inte säga så mycket, men att vara med i den här serien är det bästa jag gjort.”

Vad har du för ambition med din karriär?

”Jag vill bli stor internationellt, turnera i världen och träffa människor. Jag vill göra intryck på ­något sätt, som kanske blir anmärkningsvärt i histo­rien. När man befinner sig på den nivån har man förhoppningsvis både pengarna och makten att göra skillnad.”

Kan inte tanken på att bli en världsartist skrämma dig?

”Nej. Jag känner att jag är ämnad för det, för mig har det aldrig funnits något annat. Det är snarare det vanliga än det ovanliga som skrämmer mig.”